Рускиня, оцеляла при обсадата на Ленинград, сега помага при пандемията

Галина Яковлева се научила как да побеждава страха
8 май 2020 11:50, Елка Василева
122
Рускиня, оцеляла при обсадата на Ленинград, сега помага при пандемията
Кадър: YouTube

Като дете по време на обсадата на Ленинград през Втората световна война Галина Яковлева се научила как да побеждава страха. Днес тя прилага наученото, като доставя храна на хора в нужда, поставени под карантина заради пандемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Яковлева, която е на 80 години, кара бял миниван и всеки ден прекосява Санкт Петербург, за да посещава възрастни хора и семейства с малки деца в нужда. Тя се е отдала на благотворителност от десетилетие и не позволява на новия коронавирус да я спре.

"Не се страхувам от него. Карам минивана си сама. Душа не ми дава да изоставя всички хора, които се нуждаят от внимание", казва тя.

Обяснява, че има договорка с магазини за хранителни стоки и зеленчукови борси за определени дни в месеца."Ако не взема това, което трябва, храната ще се развали и хората, които се нуждаят от нея, няма да я получат", казва Яковлева.

Пилеенето на храна е немислимо за човек, преминал през глада на обсадата в периода 1941-1944 г. Тогава градът е постоянна мишена на атаките на нацистките сили, прекъснати са линиите за доставка на продукти, умират 800 000 души,предава Асошиейтед прес.

"Никога нищо не сме изхвърляли. Как може да изхвърлиш хляб?", казва възрастната рускиня.

Детската градина, в която ходела като малка, била бомбардирана и тя и още няколко деца се скрили във водосточна тръба. Шокът бил толкова тежък, че тя не продумала година след това.

Като възрастна Яковлева сменила няколко работни места, където придобила умения, нужни й сега за набиране и разпределение на помощите. Карала е трактор, линейка и тролейбус.

Преди около десет години създава фондация "Доброта", за да помага на хора в неравностойно положение. Установява връзки с магазините за хранителни стоки в града, с пекарни, ферми, дори с театри. Фондацията й подпомага над 500 души.

Дейността на Яковлева не се е променила особено по време на пандемията, с изключение на някои нови порядки в събирането и разнасянето на продуктите. Мъжете сега товарят буса й без пряк контакт с нея и понякога тя оставя продуктите пред входната врата на получателите. Мнозина от тях обаче продължават да отварят вратата и да търсят контакта с нея.

"Не знам как щях да живея, заключена вътре цял месец, ако не беше Галина. Тя ми носи мляко, хляб, всичко, за да не умра от глад", казва Любов Травкина, на 83 години. "Изумена съм. Тази жена живее само заради другите, не за себе си", добавя тя, цитирана от АП.

"Винаги трябва да мислим как да помогнем на другите, поне малко. Не само да си лежим на дивана", казва Яковлева./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Ленд Лизов преди 3 години
Ние сме големи познавачи на всв, ама бъркаме сталинград и ленинград. нема проблеми, сипи още една рикия.
113
1
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До Реалист 107 Научно е доказано че детето помни от 3 г. на горе.
112
0
 
5
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Вечна слава на героите !!!
111
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колкото нацистите имат вина за Сталинград толкова и руснаците. След като руснаците са осигурили начин за снабдяване на града с провизии през замръзналото езеро Ладога, защо не са евакуирали цивилното население оттам? Не, цивилното население е трабвало да остане в града защото само то е спирало нацистите да изравнят града със земята.
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чест и очитание
109
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно да си призная, аз нямам спомен какво съм ял вчера - и дали въобще съм ял.
108
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 110Ще ме скъсате от смях!
107
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива неща като блокадата на Ленинград се помнят даже и човек да е бил на една година, а тя е била на доста повече. Браво на жената.
106
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 102Тука се навъдихте само безаналогови. :))))
105
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистАхахахахаха. И какъв ти е "спомена"?Че те е имало ли? ХАХАХАХАХА
104
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Обсадата на Ленинград продължава 872 дни от 8 септември 1941 до 27 януари 1944 г. Щом жената сега е на 80 години, значи е родена между май 1940 година и април 1941, т.е.през януари 1944 е била на между 2 години и 9 месеца и 3 години и 7 месеца. Защо да не помни? На мен първият ми спомен е от времето, когато едва съм започвал да сядам. После имам спомени от когато съм бил година, година и половина и т.н.
103
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 3 години
Човек отдаден на хората !
102
0
 
6
 
! Отговори
До 102 преди 3 години
Не е за вярване, но имам спомен от 2-годишна. Нещо,което силно те е впечатлило, особено страх, се запечатва в съзнанието. Бях около 40-годишна, когато отново изплува, но вече само като информация. Попитах татко, защото той ме спаси и се изненада, че съм го запомнила , защото съм била на 2 г.Така че паметта е като сито и не е за чудене, че го е запомнила
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
маленкий Владо какво прави или се е скрил, като истински ...
100
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех тез руснаци бе направо са се раждали с калашниците и са отивали на фронта едно време :))))
99
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи тя е на 80 години... обсадата на Сталинград е 1942-а ... 2020 - 1942 = 78 ... та колко е била голяма, че да знае изобщо какво е станало :)))
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 100С този си пост само доказа както нивото си, така и това, че не знаеш нищо за нещата за които говориш. А аз съм за разстрел, ..... или за падане от високия етаж на някоя болница. Така е. :))))
97
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 98 Конфликтни зони ли? Избиването на мирни граждани от външния агресор САЩ го наричаш конфликтна зона???Ти си за разстрел!
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97Виж сега, разбрахме, че не знаеш нищо за тия конфликтни зони, няма нужда да се излагаш повече.
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 96Е, друго си е твоя любим САЩ да избива невинни афганистанци, иракчани и сирийци вече 10-15 години. Нали така?