Горивото от Норилск може да стигне до Северния ледовит океан

Властите предявиха обвинение на шефа на ТЕЦ-а в руския град
9 юни 2020 13:06, Елка Василева
29
Горивото от Норилск може да стигне до Северния ледовит океан
Снимка: БГНЕС

На директора на топлоелектрическата централа в руския град Норилск, Западен Сибир, от която миналия месец изтекоха 20 000 тона дизелово гориво, е повдигнато обвинение в нарушение на екологичните норми, предаде Асошиейтед прес.

Ако бъде признат за виновен, Вячеслав Старостин може да бъде осъден на до пет години затвор.

Говорителката на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко съобщи за обвинението срещу Старостин и каза, че разследването за аварията на 29 май продължава. Голяма част от изтеклото гориво е попаднало във водни обекти в района на Норилск и има опасения, че ще достигне до Северния ледовит океан.

Нафтата е изтекла от спукан резервоар, което според прокуратурата вероятно се дължи на размразяване на арктическата почва, предаде БТА.

Още по темата

Аварийни екипи са поставили плаващи бариери, за да предотвратят навлизане на горивото в река Амбарная. Тя се влива в езерото Пясино, което от своя страна изтича в река, която е приток на Карско море, част от Северния ледовит океан.

Директорът на руската екоагенция Росприроднадзор Светлана Радионова отрича горивото да е стигнало до езерото. Според регионалния инспектор на агенцията Василий Рябинин обаче не са извършени адекватни тестове и горивото вероятно е проникнало в езерото.

"Ако дойде буря, (изтеклата нафта) ще се стече по бреговете на реката и бавно ще отрови екосистемата на Норилск и Пясино. Последиците няма да са незабавни. (Нафтата) може да стигне до Карско море", каза Рябинин за АП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пример за руска екология на територията на Българиа - завод Кремиковци, построен под вещо руско ръководство в съответствие с целта за оплитане на икономиките на страните членки на СИВ - в Софийското равно поле - котловина, почти в рамките на най-големия град на страната.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руска екология - пресушаване на Аралско море, в следствие на отклоняване на две реки за напояване. Безразборно изсичане на тайгата с цел продажба на дървесината на Китай - понятие се добива само от сателитни снимки - никой не води отчет. Радиационно замърсяване и пр. Къде са най-отровните точки в света? Бинго в Русия! Ако започнем да изброяваме, може да се получи книга, а не коментар Чеернобил, Архангелск, Норилск, пожарите в Сибир това е само върха на айсберга. Пипне ли руска ръчичка...
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16 Джо, пич нещо много си се объркал за да казваш на черното - бяло. Руснаците не само не потушиха пожарите в Сибир за нясолко дни, а вобще не гасиха. Да ти напомня думите на ***, че пожарите са в изключително труднодостъпни места и гасенето им е икономически неизгодно и поради тези причини не се гасят. Имаш интернет в джоба - бръкни и провери да видиш колко седмици горя Сибир и какви територии изгоряха съотнесено с тереториите на кои държави.Русия и екология са две несъвместими понятия.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Ма ти този въпрос вече го зададе, чвно си забравил. Даже ти се зададе въпрос дали знаеш кога беше това? А знаеш ли колко обезщетение изплати на местните Ексон: почти милиард. Путин възнамерява ли да обезщети местното население с милиард долара или кучета ги яли?
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Да де, но имат наука, Нобелови лауреати, писатели, художници, умен и културен народ! и ги знае цял свят! Западняците масово мислят, че Букурещ ни е столица. А ние сме 90% ***, както каза проф.Иво Христов! Не можем един химн да си съчиним - "Шуми Марица" е немска солдафонска песньовка, "Мила Родино" е жалка копирка на съветския химн, а "Мила Родино" е еврейска песен! "Хубава си моя горо" е сръбска, а ние сме гениални!Само виж кой води стадото! И накъде!
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринКъф българин си, гадленце просто! Този народ е велик и ни освободи от турско иго, ля кръвта си за нас! За да се намерят нашенски по местообитание мръъсни шопари, които даже не са за клане, а за загробване, заразни и отровни!
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина се чудя, как от русофобия хора обезумяват. Тази река е наша, Карско море е наше, на жителите на Земята! Какво ви топли душиците жалки?А ако трябва да отговоря симетрично, падайки на вашето ниво - помните ли "Ексон Валдес" и големия разлив в Мексиканския залив? Жалки, нищожни хорица!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До джо"Надали на управляващите не им дреме, не забравяй ,че благата са общи."АхахахахахахахахахахахаххахахахахахаххахахааааааааКазваш Путин и кръга от Олигарси които точно от такива места точат парите си, мислят, че "благата са общи"?
17
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахаха,американофилските роби са в ход,знаят незнаят както винаги коментирарите им са от прости по прости
16
7
 
5
 
! Отговори
джо преди 3 години
до Анонимен 11 Надали на управляващите не им дреме, не забравяй ,че благата са общи. Когато бушуваха пожарите в Русия миналата година. Там съсредоточиха огромна армада от самолети, които денонощно се бориха и ги потушиха за няколко дена. Докато Австралия и Бразилия не можаха да реагират своевременно и имаха доста повече проблеми. Наистина инцидента е много тежък, но се надявам , че ще се справят със ситуацията.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Made in Russia...
14
6
 
11
 
! Отговори
Смехурко преди 3 години
Путин усвоява Далечния север!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете ми крил планктона, че да мога да си вземам омега 3 от чист източник. То в животните вече няма, като ги пасете с царевица и соя. Поне крила пазете.
12
8
 
9
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До АнонименСметките ти са"фалшиви". Важно е какво казва пропагандата! И моля, не си спомняйте за Мексиканския залив, нефта и Гълфстриийм!
11
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Истината е, че това е екокатастрофа от голям мащаб, но тък като на самите руски управляващи не им дреме за никой който живее там, това няма значение. Природата ще е отровена, както е отровен целия Норилск. И? На кой му пука за това? Със сигурност не на Путин, за когото това са някакви "територии" които са източник на приходи за него и олигарските му, докато хората мизерстват. Вероятно четящите тук повече ще се замислят за това от управляващите в Русия.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нафтата можела да стигне до Карско море, Северния ледовит океан, но това е малко вероятно. Това е невъзможно.Река Амбарная пълни езерото Пясино, което от своя страна изтича в река Пясино, която чрез делта се влива в Карско море на 856 километра от град Норилск.Току-що измерих лично с погрешност +- 25 км.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хм !?Това преди колко години беше, спомняш ли си?
8
2
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Глей ги тия как разхищават нафтата, а аз у голфича имам 10 тина кила
7
9
 
4
 
! Отговори
Чудо голямо, преди 3 години
Да стига където иска това е на хиляди километри от нас
6
9
 
10
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
От ,,Ексон Валдес" се изляха около стотина хиляди тона нефт и всичко се възстанови, съдейки по това, че вече никой не говори за този инцидент, а тук за пет пъти по-малко се вдига толкова много шум? Интересно защо е така?