Кой стои зад най-мащабната кибер атака SolarWinds: Русия обвини Запада

Сергей Наришкин нарече обвиненията срещу Москва абсурдни
18 май 2021 16:11, Нели Христова
66
Кой стои зад най-мащабната кибер атака SolarWinds: Русия обвини Запада
Снимка: БГНЕС

През 2020 година хакери атакуваха поне 9 федерални агенции в САЩ, а като виновник за нападението веднага бе посочена Русия. SolarWinds бе описана като най-сложната и мащабна хакерска атака, която света някога е виждал, но наистина ли Кремъл стои зад нея?

В ексклузивно интервю за кореспондента на BBC в Москва Стив Розенберг, ръководителят на руската Служба за външно разузнаване отрече, че агенцията му е свързана с мащабна кибератака в САЩ. Още повече - Сергей Наришкин предположи, че западното разузнаване може да е организирало операцията.

"Поласкан съм да чуя подобна оценка за работата на Службата за външно разузнаване, която аз оглавявам. Такава висока оценка. Но нямам правото да си присвоявам постиженията на други за свои", заяви Сергей Наришкин пред BBC. По думите му няма доказателства, които да показват, че Русия стои зад мащабната кибер атака. "Или поне те не са станали публични. Вие видял ли сте доказателства? Не. Нито пък аз", допълни той.

Наришкин казва, че неговата служба също  е провера разследване кой може да стои зад SolarWinds. Неговото предположение, разбира се, е Западът. Доказателствата му се позовават на документи, които са публикувани през 2013 година от Едуард Сноудън.

"В тези документи се споменава за "използване на тайно партньорство с водещи технологични и интернет компании в САЩ и Великобритания", това е публикувано във вестник "Гардиън", казва Наришкин и продължава: "за да се вмъкнат тайни уязвимости в комерсиялния софтуер." Не искам да твърдя, че тази хакерска атака е извършена от американските агенции или от една от тях, но въпреки това, повтарям, тактиката е сходна".

САЩ казват, че хакерите се подвизават в група, която носи имената The Dukes, Cozy Bear или APT29, за които има данни, че са свързани с руското разузнаване. Но Наришкин отрича това да е вярно.

"Всички тези обвинения в хакерски атаки, отравяне, намеса в изборите, които са отправени към Русия са абсурдни, а в някои случаи са жалки. В такъв разговор, между двама образовани хора, дори ми е неудобно да ги коментирам", заяви той. "Тези обвинения са част от лош криминален роман".

Запитан дали Русия е чиста монета, тъй като Москва винаги казва "не сме ние", когато е обвинена в нещо от САЩ, Наришкин отговаря: "Ако говорим за тези обвинения, които се разпространяват публично - да. Русия не участва. Затова наричам всички тези обвинения абсурдни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Всичко е до време! преди 2 години
Абсолютно сигурно е, че след битката при Армагедон няма да има повече кибер-атаки.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушайте товарищ НаДришкин той ви казва истината, но си дръжте носовете запушени докато го слушате.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Товарищ Наришкин, върви ли бизнеса с аржентинско брашно?
24
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кой ми *** у гащите"генерал" тодор бояджиев е най-голямото комунистическо мекepe от тодорживковите псевдо разузнавателни служби. Нито на една негова дума не може да се вярва. Единственото което направи като "разузнавач" в Америка беше да си купи 2 апартамента в Ню Йорк.
23
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия в тъпата си упоритост да търси винаги врага на запад, накрая ще го отнесе много лошо от изток.
22
3
 
13
 
! Отговори
Кой ми cpa у гащите преди 2 години
Ген. Тодор Бояджиев.......По темата за намесата на Русия в изборите на САЩ. Генерал Тодор Бояджиев е направо категоричен, че всичко това е изфабрикувано от ЦРУ.В този скандал се премълчават много факти. В ЦРУ съществува мощна структура, която работи в областта на кибершпионажа. В това управление има специален отдел, който може да имитира почерка на хакери, работещи в различни краища на света. ЦРУ е в състояние да провежда мероприятия копирайки тези почерци и да възлага вината за стореното върху тях. Но да се твърди, че Русия е спечелила изборите за Тръмп е глупаво. Това е пропа
21
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От старите русофили знам, че Русия никога не е виновна за нищо. Винаги е виновен Запада.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Slanceto Boyko Borisov moje bi?! :-)))
18
1
 
5
 
! Отговори
Сигурно преди 2 години
Бойко ги е хакнал. С 200.
17
8
 
5
 
! Отговори
Клевета преди 2 години
Руснаците са майстори на грубата сила - палят, взривяват, тровят. Американците са толкова обли, че акълът им стига онли за хибридни провокации, на които само те вярват
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
New Army Transgender On. Отдавна разправям че НАТО е вече друго, ама па си вревайте.
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези "руски кибер атаки", бе!Всеки спец хакер може да хакне някоя с-*** и да остави след себе си "руски следи".В Ирландия в момента е хакнато HSE - структура от рода на нашето Здравно Министерство!И отново... "руски следи"!Пита се от "къв зор" на руснаците (Баширов и Петров) им е притрябвала ирландската ни здравна с-*** с население от 3,8 милиона!?Носят се слухове, че хакерите искали 20 милиона в криптовалута!Ха, сега, де! Без майтап!-)))))
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сървърите на НСА и ЦРУ толкова са сигурни, че един Асандж още лежи в затвора задето ги разби на парчета. Какво остава да мислим за няколко гениални руски деца от някой квартален кръжок по програмиране са ги напарвили на пух и прах. САЩ смешници и ревльовци.
13
1
 
5
 
! Отговори
Дгд преди 2 години
Новичока си е съвсем добре, аз го пробвах и ок. It makes you feel healthier
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Abe, SolarBlowers, какво прави Валдо(в САЩ), и Путин дори се здрависва с него, в Швейцария? Кой ги е пускал там? Това е dangerous, какви са тези песнопения за ветрове, този президент е отвратителен, путин да не би съвсем да е зле, че се среща и здрависва с него, или това е гаден спам. Джон Мейджър беше малко бльок, но ПсевдоКитайско произношение е много зле.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що че правим?
10
9
 
11
 
! Отговори
българин преди 2 години
Този,така наречен запад,не спря да се заяжда с Русия и всички останали,които отхвърлят " капитализма"! Защо?-:)
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова им е добър новичока, че един Навални не можаха да гътнат, руска му работа.
8
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пРосяците с какво друго да се занимават освен с терористични актове, отравяния с БОВ, грабеж на ан-ално податливи държави и нападения над малки държави. Скоро време кварталният побойник се се срещне челно с Горския...