ЕС сериозно обезпокоен от закриването на „Мемориал“ в Русия

Решението предизвика реакции и в Европейския парламент
29 дек 2021 14:12, Елка Василева
42
ЕС сериозно обезпокоен от закриването на „Мемориал“ в Русия
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз е сериозно обезпокоен от решението на Върховния съд на Русия да ликвидира международната организация „Мемориал“, написа в Тwitter върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той подчертава, че организацията е изиграла основна роля за защита на паметта за политическите репресии и нарушаването на човешките права, предаде БНР.

Още по темата

Решението за закриването на „Мемориал“, която разследва престъпленията по време на сталинския терор и бе създадена от Андрей Сахаров през 1989 година, бе взето вчера.

Решението за закриването на „Мемориал“ предизвика реакции и в Европейския парламент.

Евродепутатките от ЕНП Раса Юкневичиене и Сандра Калниете настояха властите в Русия да преосмислят решението и да спрат продължаващото смазване на гражданското общество, активистите за човешки права и независимите медии в страната.

„С ликвидирането на „Мемориал“ Кремъл иска да ликвидира историята на милиони жертви на политическия терор на Съветския съюз, както и данните за хиляди политически затворници в Русия в момента“, подчертават те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се възстановява Руската империя. Запада прави болшевишка пропаганда в създадените от болшевиките републики от Ленин, Сталин, от дадения на Украйна Крим от Хрушчов. Западна Европа и САЩ са най-големите болшевишки подкрепаджии.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните страни, от санкциите, които сами наложиха на Русия, губят почти 300 милиарда евро. И сега, същите тези страни, искат тези пари от Русия. Никога не съм предполагал, че е възможен такъв цирк.
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото повикало, такова се обадило. Спрете да закривате и вие.
25
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мемориал са еврейска антисъветска организация, финансирана от чужди организации и частни лица. Само за първите 6 м на тази година са получили почти 3 млн долара от чужбина. Основна цел в последните години е реабилитацията на репресирани евреи, бандеровци, власовци, изменници на родината и нацисти. Формално са закрити по силата на закона за чуждестранните агенти.
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приебалтките Раса Юкневичиене и Сандра Калниете истерясват, че Кремъл искал да ликвидира ... и данните за хиляди политически затворници в Русия в момента. Къде са данните за хилядите политически затворници в Русия в момента? Публикувайте списъците.
23
1
 
29
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Мдаа, закъсня даже Путин, но подбре късно отколкото никога. Браво, така се прави!
22
2
 
31
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
м/у другото,драги "русомрази" знаете ли,че Първата Българска държава е основана на река Волга ?..-Така наречената "Волжска България" ?..Та ние сме си нещо повече от "бивши комшии" с "Москалите"..За отвъдокеанските побърканяци Русия може и да е "Враг номер едно",но за нас е съвсем друго!...Така че много трябва да внимаваме:-НА КОЙ ДЯВОЛ СЛУЖИМ?!
21
0
 
28
 
! Отговори
77 преди 2 години
И като е обезпокоен ЕС какво, нещо да се променя? Свикнали са старчоците и бюрократите в ЕК и ЕС , да се бъркат навсякъде, сащо не се обезпокоят за спазване на Руснаците в Украйна и другите бивши Съветски републики.
20
0
 
36
 
! Отговори
Истински преди 2 години
Вижте как Унгария и Полша намират смелост да се противопоставят на безумния и провалил се ЕС
19
2
 
27
 
! Отговори
Сяра преди 2 години
И ние сме силно разтревожени че ЕС унищожава населението си по нагло и дръзко от Сталин Преди да говорите вижте се какви кръвожадни индивиди сте
18
0
 
21
 
! Отговори
Все тая преди 2 години
В Русия историческата истина никому не е нужна - нито на либералчетата, включително поръчковите като "Мемориал", според които цялото руско минало и настояще е мрак и ужас, нито на режима, който се хвали избирателно с победите на СССР и охулва всичко останало, нито на неосталинистите, според които преди всичко цъфтяло и връзвало и даже нямало държавен терор, рийш ли. Впрочем това важи и за целия останал свят - всеки ползва историята като изтривалка или тоалетна хартия, както предпочитате.
17
1
 
32
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
мда,ептян откачиха еврогейците и техните чорбаджии отвъд Океана..Просто са наакаха от "санкции" и ЗАПЛАХИ с/у Русия...А ония искат просто елементарно сътрудничество..Но щом "нашите" се дърпат,какво да очакват?..Нали знаете българската поговорка:..-"Като не щеш мира,на ти секира!"..Ще ни препечат като "жертвени агнета" нашите "съюзници"..Дано Господ ни опази!
16
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-добро доказателство ,че Мемориал работи против Русия от този протест на ЕС. Ако той работеше за руския интерес запада нямаше и да се обади и дори щеше да му наложи санкции.
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не можа да удари Украина, но удари "вътрешния враг".
14
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктатура... Путин губи много от рейтинга си в Русия и извън нея...
13
5
 
12
 
! Отговори
Гаврят се преди 2 години
ДАНС все още работят лично за Бойко Борисов и Иван Гешев! Изтезават електронно хора!
12
5
 
38
 
! Отговори
Българ преди 2 години
А кой ще създаде организация да разследва престъпленията на САЩ десетилетия наред???Май не Сталин хвърли атомна бомба в Япония и нападал суверенни държави.
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам търпение САЩ и ЕС да се разпаднат, за да даваме coросouguте на npaсетатa в Белене!
10
6
 
6
 
! Отговори
Държавен Тероризъм преди 2 години
В България се изтезават хора по най долен начин и от Фашизоидната полиция много добре знаят това!
9
2
 
12
 
! Отговори
ОПА преди 2 години
До Бонго Бонго ИМА ЛИ БАНАНЧЕТА..ХАПВАШ ЛИ СИ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ БАНАНЧЕТА....ХАХАХАХАХ