САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан

Блинкън оптимист за постигане на дипломатическо решение с Москва
8 яну 2022 07:47, Елка Василева
200
САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Ще е "много трудно" да бъде издействано изтеглянето на руските войски от Казахстан, прогнозира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Той се аргументира на пресконференция във Вашингтон, че "един урок от най-новата история е, че когато руснаците дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат".

Още по темата

Блинкън се усъмни в необходимостта от разполагане на чуждестранни войски в Казахстан, където през последните дни се стигна до смъртоносни сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Искрата на най-големите размирици в бившата съветска република в Централна Азия, откакто тя стана независима преди три десетилетия, бе дадена от поскъпването на горивата.

"Струва ми се, че казахстанските власти определено са в състояние да реагират по подходящ начин на протестите и да установят ред, спазвайки в същото време правата на демонстрантите. Затова аз не разбирам защо те чувстват необходимост от външна помощ", каза държавният секретар на САЩ, изразявайки безпокойство във връзка с извънредното положение в Казахстан.

Блинкън даде да се разбере, че Съединените щати няма да се оставят вниманието им да бъде разсеяно от новите искания на Русия към НАТО.

Той каза това преди предстоящите другата седмица американско-руски разговори по въпроса.

"Русия иска сега САЩ и НАТО да подпишат договори за изтегляне на силите на (алианса), базирани на територията на съюзници в Централна и Източна Европа, и забраняващи на Украйна да се присъедини към (пакта)", припомни държавният секретар. Според него целта на Русия е да предизвика дебати за НАТО и да измести вниманието от "горещата тема" за нейната агресия в съседна Украйна. "Няма да се оставим да бъдем разсеяни от това", подчерта той след телефонен разговор с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

В същото време Блинкън изрази оптимизъм, че "дипломатическо решение" с Москва "все още е възможно".

Русия е струпала войски в района на границата с Украйна и това предизвика опасенията на Киев и Запада, че готви инвазия. Москва отрича тези обвинения.

"Ние сме готови да отговорим със сила на нова руска агресия", предупреди държавният секретар на САЩ. В същото време той изрази увереност, че "дипломатическо решение все още е възможно", и добави, че това "е за предпочитане, ако Русия избере този път".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
7
 
! Отговори
Гросмайстора преди 2 години
Ох.Урокът от най новата история, е че когато играеш шах не трябва да пазиш царицата(Украйна) а понякога да я жертваш за коня (Казахстан) и останалите фигури които ще ти помогнат да си върнеш царицата.
54
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
72 а стига си лъгал, гуантанамо какво е, онова в косово какво е, онези ракети в ирак по какво се целят, япония, южна корея..., да не споменавам тайните затвори на цру в полша и румъния и къде ли не. Прасета сте вие джендерастите
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"един урок от най-новата история е, че когато АМЕРИКАНЦИТЕ дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат" - справка -Ирак, Афганистан и др.
52
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са прасета, влязат ли в която и да е страна, трябва да ги гониш със сопа, сатър, танкове, минохвъргачки est. Щатите се изтеглиха от близкият изток, само в Бахрейн и С.А имат бази извън НАТО!
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На талибаните им трябваха 20 години за да се освободят от навлеците.
50
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как реват тук двамата copocoиди ... Каква музика за ушите ми
49
4
 
34
 
! Отговори
BBBBBBBBBBB преди 2 години
Типично изказване на чиновник с двоен стандарт. Американски войски и бази навсякъде, но 1000 руснаци в Казахстан, техен партньор, проблем. Егати наглостта.
48
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната глупост на Блинкен. Говори за руски войски, а те са от няколко държави.За какви права на демонстрантите говори този? Значи стрелящите по полицията и обезглавяващи полицаите хора, ограбващите стотици магазини банки и др. са обикновени демонстранти. Защо не ги спазваха тези права в САЩ по време влизането в Капитолия преди 1г., а убиха двама невъоръжени човека.Това изказване е идеален пример за двоен стандарт.
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСНАЦИТЕ ЗНАЯТ КАК ДА ДЕЙСТВАТ. ВЪВ КРИМ БЕЗ ЕДИН ИЗСТРЕЛ ИЗКАРАРАХА ПО БЕЛИ *** ОТ КАЗАРМИТЕ *СМЕЛИТЕ* ХОХЛИ, ТУКА ПРИ ПОЯВАТА НА СПЕЦНАЗОВЦИТЕ ПЪК ВСИЧКО СЕ ИЗПОКРИ.
46
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казахстан е от жизнено значение за Китай. Ако Газпром го монополизира, то руснаците ще трябва да компенсират с нещо. Примерно Байкал. Февруари ще бъде горещ.
45
2
 
19
 
! Отговори
В. преди 2 години
Този човек къде го сърби? Или сега ще им изкарат тамошните агенти наяве.
44
3
 
30
 
! Отговори
Свобода за България преди 2 години
Изгони американските войски ит бг. Освободи родината си.
43
1
 
19
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Виетнамците и афганците са с различен опит.
42
3
 
27
 
! Отговори
Свобода за България преди 2 години
Американски бок--к кога ще изтеглите вашият башибозук от България. Американски войник в БГ е като турският аскер през турското робство
41
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е забвано как поредната цветна революция приключи още със слизането на руските войници на летищата... Толкова усилия и средства на ЦРУ да подготви тия въоръжени банди от наемници (най-вече на територията на Украйна) приключиха безславно за броени часове
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
52, че Трибалтийските умирати живи ли са още след 32 годишното пиндостанско робство?
39
4
 
29
 
! Отговори
Край преди 2 години
"когато руснаците дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат"А като дойде световния джандар - САЩ - тръгването е никога. Питайте немците и японците.
38
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мълниеносният отговор на Государя Путин на организирания въоръжен метеж и опит за държавен преврат в Казахстан, в пъти усили руската позиция на предстоящите преговори. Текстът на тази статия и жалният тон на държсекретаря, само потвърждават заключението. Проведеният телефонен разговор с укро-министъра на външните работи Кулеба навежда съмнения, че Пиндостан се опитва да съхрани усмихнато лице при провала в Казахстан. Ако ударят Новорусия, дали Путин няма да ги гони до брега на Атлантическия океа
37
2
 
32
 
! Отговори
14-ти януари преди 2 години
Думите следващи фразата "един урок от най-новата история е, че" са прокламация и целят да обърнат историческата правда на 180 градуса. Истината е, че преди 30-32 години руснаците излязоха не само от Централна и Източна Европа, но и изцяло ликвидираха Варшавския договор, а друг урок от 250-годишната история е, че когато пиндосите дойдат у вас, абсолютно винаги е много трудно да ги накарате да си тръгнат".
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подозирам рязко затопляне на американо- талибанските взаимоотношения. И трудоустрояване на талибански бойци.Не като лекари и инженери,де...