Токаев: Конституционният ред в Казахстан е почти възстановен

Изпратените от чужбина сили в Казахстан са около 2500 бойци
7 яну 2022 09:21, Елка Василева
48
Токаев: Конституционният ред в Казахстан е почти възстановен
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководени от Русия сили пристигнаха в Казахстан по искане на президента на централноазиатската страна на фона на насилие по време на антиправителствени протести, предаде Би Би Си.

Официални лица съобщиха за убити полицаи и демонстранти след няколко дни на безредици, които започнаха след вдигането на цените на горивата.

Още по темата

ООН, САЩ, Великобритания и Франция призоваха към въздържане от насилие.

Днес сутринта вътрешното министерство на Казахстан съобщи, че 26 протестиращи, определени като „въоръжени престъпници“, са били убити, а над 3000 други са задържани от властите. Около 18 служители на силите на реда са загинали, а 748 други са пострадали в насилието, предаде БНР.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви днес, че до голяма степен конституционният ред в страната в възстановен. По-късно се очаква да направи обръщение към нацията.

Кореспондент на РИА Новости обаче съобщи за престрелка в Алмати, бивша столица и най-голям град в страната.

Държавният глава обвини обучени в чужбина „терористи“ за безредиците, но не представи доказателства за това. В сряда той се обърна за помощ към доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност. Освен Русия и Казахстан ОДКС включва бившите съветски републики Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан.

Изпратените от чужбина сили в Казахстан са около 2500 бойци. ОДКС съобщи, че са мироопазваща част и ще защитават държавните и военни обекти. Ще останат в страната няколко дни или седмици.

Държавният департамент на САЩ посочи, че следи отблизо разполагането на руски сили. „САЩ и като цяло светът ще наблюдават за нарушаване на правата на човека“, заяви говорител на ведомството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
Киндзадза преди 2 години
Ще се възстанови, когато се конфискува имуществото на НПО-тата и западните компании, експлоатиращи Казахстан и организирали кървавият метеж... Поредният провал на демократ-терористите, съвсем отчаяни са редуцентите. Русия действа разумно и става все по-силна и могъща, народите разбраха, че никой друг няма да им се притече на помощ...Изхвърлените от самолетите афганистанци са пример за диктатът на демократите. Казахстан е освободен и ще живее в мир. Крим е свободен и мирен.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада е пратил ислямисти от тяхната Ислямска държава в Казахстан. Получи се "Заливът на прасетата" на НАТО.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не спечелихте, опитайте пак. Да се върнем към войната в Украйна.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мухтар Аблязов ги координира от украйна , знаете кои са там
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чечня 2.0. Путин няма да позволи Казахстан да взима сам решения все пак имат петрол колкото КАТАР. Ако трябва и там ще избие 200 000 цивилни като в Чечня. Не ми е ясно как така в България русофилите винаги като стане нещо в бившите съветски републики почват да плачат за комунистите и им се привиждат все някакви американски заговори. И какво сега, когато Путин прати войски изведнъж започнаха да се колят. До тогава мирни протести, ама за да нахлуе се заклаха. Колкото в Крим имаше честен референдум
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лидерът на опозицията ги коордира от украина с укр телефони и телеграм . до това води приватизацията , дали са находища на шеврон , линде груп която оттавна е смесена немско сащ компания и основен снабдител газ на алмати изведнъж дига цените ......така е като са допуснали в ключови отрасли от нац сигурност западни фирми, кирчо да не пробутва повече такива инвест , а парламентът срочно да оповести всички сектори от нац сигурност ток , вода, газ и тн изкл държ собственост
29
7
 
1
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Путин-Слънцето огрява навсякъде! Още не го повикали, той се представил на вратата!
28
1
 
3
 
! Отговори
Ами, да... преди 2 години
От утре, мед и масло ШЕ тече по улиците на Казахстан... ХАХАХААА
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 20 000 добре въоръжени терористи и снайперисти, координирани от ЦРУ, започнаха да избиват мирни демонстранти, отрязаха главите на невъоръжени курсанти, палеха, ограбваха банки, избиха десетки в болници, разстрелваха линейки, безчинстваха, създадоха хаос...Този път сценарият на демократурата не сработи. Ирак, Либия, Сирия, Йемен, Афганистан бяха унищожени, милиони избити и нищета. Казахстан избра мирът и свободата. Денмократтероризма умира.
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фащ щял да наблюдава за нарушаването на правата на човека в Казахстан.. Точно те са организаторите ама правят се на интересни
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сороснята от дума не разбира.Разбира само от бой.И Император Владимир им направи показно.Не е лошо и нашите сорошчета да гледат,че скоро и тях може да ги нагазят вежливите хора.
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВъорАжени "българки" тролят, вчера бяха инженер финансист доктор и ходили навдякъде от Иран до Лаос.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цветната чифyтcka революция в Казахстан се провали, точка! Щели хамериканците да следят за правата на човека. Хе хе. Защо не следят за тея права когато налагат зелената репресия или когато полицията бие и обгазява протестиращите в провинциалния щат Европа?
22
12
 
9
 
! Отговори
българка преди 2 години
След СССР Казахстан се управлява от три основни клана. Назърбаев беше назнаначил свои хора навсякъде, Токаев ги махна. Никакви западни терористи няма - това са местни, които използват народното недоволство. Всичко е било тактически обмислено - въоражени мъже през нощта превземат летище и други ключови обекти, защото имат стратегическа информация. Това са вътрешни борби за власт и пари, мноооого пари ! Бедността и недоволството на хората нямат общо със завземането на ключови обекти!
21
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Логично! Защо някои имат право да гушват петролните и газовите залежи където си поискат, а кремълските тирани да нямат? Къде е равноправието? Впрочем към казахстанските залежи едва ли се стремят точно кремълските тирани. Те си имат достатъчно.
20
17
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааа, тука копейковците пак изкуфяха. Средната заплата в Казапстан е около 500лв. Средната :))))))))))))))))))))))))))))))))
19
8
 
2
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
До Сарказъм Радомирскинема как средната годишна в казахстан да е колкото на американски зъбар.
18
2
 
10
 
! Отговори
Румци на Деси преди 2 години
внимавайте в картината и изпадайте от парите, да не стане като в казахстан. и продължавайте промяната, иначе ще я продължат вагнер
17
12
 
6
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
До ЛОГИЧНО!москвабадци се опитват да дръпнат чергата на китай, който е фактическият собственик на ресурсите. накрая ще се окаже, че безкрайните ресурси на СССР не са били точно руски
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре че има коментари под статиите ,за да те накарат да погледнеш нещата от различен ъгъл, щот ако чакаме само на цитати от жендър веле ....