САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан

Блинкън оптимист за постигане на дипломатическо решение с Москва
8 яну 2022 07:47, Елка Василева
200
САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Ще е "много трудно" да бъде издействано изтеглянето на руските войски от Казахстан, прогнозира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Той се аргументира на пресконференция във Вашингтон, че "един урок от най-новата история е, че когато руснаците дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат".

Още по темата

Блинкън се усъмни в необходимостта от разполагане на чуждестранни войски в Казахстан, където през последните дни се стигна до смъртоносни сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Искрата на най-големите размирици в бившата съветска република в Централна Азия, откакто тя стана независима преди три десетилетия, бе дадена от поскъпването на горивата.

"Струва ми се, че казахстанските власти определено са в състояние да реагират по подходящ начин на протестите и да установят ред, спазвайки в същото време правата на демонстрантите. Затова аз не разбирам защо те чувстват необходимост от външна помощ", каза държавният секретар на САЩ, изразявайки безпокойство във връзка с извънредното положение в Казахстан.

Блинкън даде да се разбере, че Съединените щати няма да се оставят вниманието им да бъде разсеяно от новите искания на Русия към НАТО.

Той каза това преди предстоящите другата седмица американско-руски разговори по въпроса.

"Русия иска сега САЩ и НАТО да подпишат договори за изтегляне на силите на (алианса), базирани на територията на съюзници в Централна и Източна Европа, и забраняващи на Украйна да се присъедини към (пакта)", припомни държавният секретар. Според него целта на Русия е да предизвика дебати за НАТО и да измести вниманието от "горещата тема" за нейната агресия в съседна Украйна. "Няма да се оставим да бъдем разсеяни от това", подчерта той след телефонен разговор с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

В същото време Блинкън изрази оптимизъм, че "дипломатическо решение" с Москва "все още е възможно".

Русия е струпала войски в района на границата с Украйна и това предизвика опасенията на Киев и Запада, че готви инвазия. Москва отрича тези обвинения.

"Ние сме готови да отговорим със сила на нова руска агресия", предупреди държавният секретар на САЩ. В същото време той изрази увереност, че "дипломатическо решение все още е възможно", и добави, че това "е за предпочитане, ако Русия избере този път".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страна, в която е стъпил руския ботуш и да не е съсипана и да не е дала хиляди жертви.
74
1
 
11
 
! Отговори
КАЛИН ОРЕЛА преди 2 години
До Василев Пак си забрави хапчетата!
73
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно,ако руснаците започнат да дрънкат оръжия край бреговете на Америка,чичо Сам със скръстени ръце ли ще стои?
72
4
 
10
 
! Отговори
КАЛИН ОРЕЛА преди 2 години
До Анонимен Много грешиш!Точно Путин печели от това да са там "миротворците" му! Справка Сирия!
71
25
 
3
 
! Отговори
Василев преди 2 години
А някой някога , да е канил Альоша и пияните руснаци в България!!!???Гониш НАТО и САЩ , махаш се от ЕС, и започваш сам да си правиш икономиката и да си създаваш пазари, но трябва да спреш да крадеш и да се научиш да работиш качествено и ефективно, и да запазиш младото българско население в собствената си страна!Агент Нейтън Барнс!ЦРУ!!!
70
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страна,в която е стъпил американския ботуш да не е съсипана и да не е дала хиляди жертви.
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде нпошници и тролчета, много слабо квичите. Къде ви е великата америка. Накрая ще ви арестувам със свински опашки и през границата, сръбските ултраси да ви оправят, че там имат да ви връщат.
68
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"един урок от най-новата история е, че когато АМЕРИКАНЦИТЕ дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат" - справка - превръщат България във фронтова линия. Вярно ли сме поканили още 1 500 юесей ренджъри?
67
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пак се опитват да се бъркат там,където не им е работа.Що не си видят ко.чината,където всеки ден стават масови убийства и са готови да те застрелят,ако ги погледнеш накриво.
66
9
 
9
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Хората в Казахстан имат гръбнак и топки, защото излязоха и искат собствените им енергийни суровини да работят за благоденствието на собствения им народ,икономика и държава, а не както стана в България, Костов подари Нефтохим и маришките тецове, преподписа нов газов неизгоден договор с Газпром и тотално зароби българите и България, и това стана пред окуражаващите седесарски изблици и вопли за демокрация ,промяна и скъсване с тоталитаризма, както направи и Бойко с тръбата!Агент Рита Грималджи!ЦРУ!
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Власт , която се опира на пропаганда, на енергийна зависимост, на авторитаризъм не може да изкара дълго време"------------ За еесовската власт на IV-я Райх ли иде реч?
64
8
 
3
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Власт , която се опира на пропаганда, на енергийна зависимост, на авторитаризъм не може да изкара дълго време!Само може да напълни сметките на банкерите и корпорациите, която са я създали и после те самите ще я демонтират и ще преформатират в друга власт!Така както стана с комунизма, така както става с диктатурите по света!Неандерталецът е станал *** , когато сам е започнал да си пали огъня и е усвоил този вид енергия, сега искат да вкарат хората в каменната ера, и да зависят тотално!ЦРУ!
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние ще отговорим със сила - твърди държ.секретар на САЩ. Да се въвлечеш в локална война с третата по военна мощ държава в света в непосредствена близост до нейните граници е безумие. Или започваш световна война с Русия-Китай, като обричаш на смърт военната флота в Черно море и войските в Полша, Румъния, прибалтийските държави и позволяваш на Китай, Северна Корея и далекоизточнитевойски на Русия да стрелят по САЩ. Интересно как премиерът и Генчовска точно сега поискаха 1500 USA рейнджъри в БГ...
62
2
 
10
 
! Отговори
Q преди 2 години
Нова Ялта.. това ни чака..
61
5
 
19
 
! Отговори
Я преди 2 години
А защо точно преди важната среща на 10.01 между байдън и Путин става този Майдан в Казахстан? Случайност? Неее, искат да покажат на Путин , че не само той може да извива ръце. А колкото до войските на Русия в Казахстан добра идея. В противен случай нова Украйна. Типичен пример за цветнареволюция. Газта за бита била скочила двойноуауууу. Ми че тя беше стотинки преди поскъпването. И веднага гражданите започнаха да протестират. Няма да стане.
60
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се, когато пламне в Русия Путин кого ще вика на помощ, Казахстан?
59
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 73Добави и Виетнам. Демек освен ако не ядат бой. ПП. СССР два пъти предлага на германия да се обеьини независима, но още е окупирана от сащ.
58
6
 
20
 
! Отговори
Costa преди 2 години
...когато в дома ти има американци, е трудно да останеш жив, да не бъдеш ограбен или изнасилен"
57
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ се изтеглят от Украйна и Източна Европа и готово!
56
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма царици, има янки го хоум или топол ярс искандер циркон точка у и всички други ракети върху ви. "Шерифа" ще бъде разпилян