САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан

Блинкън оптимист за постигане на дипломатическо решение с Москва
8 яну 2022 07:47, Елка Василева
200
САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Ще е "много трудно" да бъде издействано изтеглянето на руските войски от Казахстан, прогнозира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Той се аргументира на пресконференция във Вашингтон, че "един урок от най-новата история е, че когато руснаците дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат".

Още по темата

Блинкън се усъмни в необходимостта от разполагане на чуждестранни войски в Казахстан, където през последните дни се стигна до смъртоносни сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Искрата на най-големите размирици в бившата съветска република в Централна Азия, откакто тя стана независима преди три десетилетия, бе дадена от поскъпването на горивата.

"Струва ми се, че казахстанските власти определено са в състояние да реагират по подходящ начин на протестите и да установят ред, спазвайки в същото време правата на демонстрантите. Затова аз не разбирам защо те чувстват необходимост от външна помощ", каза държавният секретар на САЩ, изразявайки безпокойство във връзка с извънредното положение в Казахстан.

Блинкън даде да се разбере, че Съединените щати няма да се оставят вниманието им да бъде разсеяно от новите искания на Русия към НАТО.

Той каза това преди предстоящите другата седмица американско-руски разговори по въпроса.

"Русия иска сега САЩ и НАТО да подпишат договори за изтегляне на силите на (алианса), базирани на територията на съюзници в Централна и Източна Европа, и забраняващи на Украйна да се присъедини към (пакта)", припомни държавният секретар. Според него целта на Русия е да предизвика дебати за НАТО и да измести вниманието от "горещата тема" за нейната агресия в съседна Украйна. "Няма да се оставим да бъдем разсеяни от това", подчерта той след телефонен разговор с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

В същото време Блинкън изрази оптимизъм, че "дипломатическо решение" с Москва "все още е възможно".

Русия е струпала войски в района на границата с Украйна и това предизвика опасенията на Киев и Запада, че готви инвазия. Москва отрича тези обвинения.

"Ние сме готови да отговорим със сила на нова руска агресия", предупреди държавният секретар на САЩ. В същото време той изрази увереност, че "дипломатическо решение все още е възможно", и добави, че това "е за предпочитане, ако Русия избере този път".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан" -- за какво се тревожи американското плъхче, а вашите войски кога ще си изтеглите, вмирисан американски скунк.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назарбаеви се мислят за собственици на цялата държава............................така е.............но скоро ще разберат, че не е баш така!!!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах от коя страна на границата са войските.
12
8
 
21
 
! Отговори
До Смях преди 2 години
Никитата Хрущов е един предател............той не може да стъпи и на малкия пръст на другаря Сталин!!Сталин изнесе тежестта на войната, Сталин победи фашистите и Хитлер!!Никитата не значи нищо за руснаците...........питай някой руснак, ако не ми вярваш!!!
11
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не му липсва безочливост:-)))В колко от страните с американско военно присъствие е проведен демократичен референдум дали народа е съгласен с това?
10
21
 
8
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Защо е необходимо , когато имаш собствени запаси от суровини и ресурси, да вдигаш два пъти цената на газа за обикновения човек и бизнеса!!!???Този казахски президент даже е по-голям предател и от Костов!!!В Казахстан има хора , които мислят и имат гръбнак за разлика от българите!!!Агент Джина Рамбалджи!ЦРУ!!!
9
6
 
36
 
! Отговори
oz преди 2 години
Руснаците не стават за дипломация и преговори..........защото много са лъгани от Запада..............и знаят, че запада разбира само от сила!!
8
37
 
6
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Някакъв ***,пише как "краварите"избили индианците, докато руснаците не били избивали никого! И нон-стоп ни я развива тази теория! Забавен е! Руснаците са се избивали достатъчно помежду си! Нека припомним кога чак отпада крепостничеството! Да прочетат "Мъртви души"по Гогол ,където мрели като мухи! А жертвите на един Сатрап от грузински произход, говорят че са над 42 милиона! И те още го издигат на пиедестал! Добре че Хрушчов му зарови мумията, че още щяха да му се кланят!
7
4
 
7
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААА преди 2 години
Ако е така............това е вътрешна борба за власт...........друг е въпроса как клана Назарбаеви са станали много богати!!!
6
5
 
32
 
! Отговори
!!!! преди 2 години
Доста късно руснаците разбраха, че на западняците не може да се вярва!!Е......загубиха Украйна...........дано си направят изводите.............че има още какво да губят!!
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен е крайно време руснаците да помислят за нова форма на Съветския съюз..........още повече, след преврата в Украйна!!!
4
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста трудно е да се издейства изтегляне на войските на САЩ от Германия и Япония, където между другото, никой не ги е канил. А за Сирия да не говорим.
3
3
 
48
 
! Отговори
???? преди 2 години
Русия също е велика сила, като САЩ и има интереси по света.............най-вече в държавите от бившия СССР!!Толкова ли е трудно да се разбере това, от западняците??
2
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Казахстан са в един военен съюз. Какво изтегляне го гони този? Много обичат да се бъркат в чуждите работи.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
da