Харков - украинският град, в който населението е на страната на Русия

По-голямата част от хората там са рускоговорящи
30 яну 2022 14:30, Нели Христова
287
Харков - украинският град, в който населението е на страната на Русия
Снимка: Getty

"Немислимо е аз и приятелите ми да вземем оръжие и да започнем да се бием срещу руснаците. Живеехме заедно цял живот и сега има хора, които се опитват да ни превърнат във врагове и да започнат кървава баня", заявява ядосан Кирил Семенов.

Докато дипломатическите възможности за предотвратяване на нова война в Европа изглежда изчезват, украинците се подготвят за вероятните тъмни и насилствени дни, които предстоят. Хиляди се втурнаха да се присъединят към доброволчески групи, обещаващи да се противопоставят на инвазия, наредена от Владимир Путин, която според тях е неизбежна.

Но има и други, които смятат, че се създава конфликт от поведението на правителството в Киев, насърчавано от Запада, подтиквайки Москва към война, която ще завърши с катастрофа за Украйна.

Това не е популярно мнение в голяма част от страната, на чиито граници са струпани повече от 100 000 руски войници, а Кремъл преминава разговаря със Запада, преди да започне офанзива.

Но стоейки на площада на свободата в Харков, Семенов изразява възгледи, които в по-малка и по-голяма степен се поддържат от значителния брой рускоезично население в този град.

"Тази война се води от американците и НАТО, които казват на хората в Киев да не правят компромиси, като отново използват Украйна като свой пълномощник", казва 48-годишният електроинженер. "И ако сраженията започнат, НАТО ще дойде ли тук да се бие с руснаците? Разбира се, че не, те вече казаха, че няма да го направят."

Харков е само на 25 мили от руската граница и на 150 мили от Донецк и Луганск. Следи от жестоката борба, довела до това тези два града да се превърнат в сепаратистки републики преди осем години, има и тук.

Около 74 процента от 1,4 милиона население на Харков са рускоговорящи. Миналата седмица президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че Москва може да се опита да превземе града под претекст за "защита" на тези хора – акт, който "ще бъде началото на мащабна война".

Харков е и домът на Евхен Мураев, бивш украински депутат, който беше посочен от британското правителство като избран от Путин лидер на марионетния режим след нахлуването и окупацията. Това твърдение обаче е посрещнато с широк скептицизъм. Самият Мураев заплаши да предприеме съдебни действия срещу правителството на Обединеното кралство и поиска властите да покажат доказателства в подкрепа на твърдението.

Виктор Янукович, промосковският президент, чието сваляне по време на протестите на Майдана доведе до конфликта през 2014 г. и разчленяването на Украйна, за кратко планира да създаде база в Харков, след като избяга от столицата. Но скоро заминава за Крим и след това изчезва в изгнание в Южна Русия.

"Тук през 2014 г. имаше много неприятности, които може би си спомняте. Нещата се поуспокоиха, но сега отново има много напрежение, когато се говори за война. И през цялото време се натрупват всички тези ненужни разделителни неща", казва Семенов, размахвайки на палатка за набиране на сили със снимки и вдъхновяващи цитати от Уинстън Чърчил, Шарл де Гол и карикатури на Путин и руски лидери от съветско време.

Докато Семенов говори, една жена, вървяща през снега, спира, за да изкаже и своето мнение: "Те се опитват да създадат впечатление, че Харков е антируски град, ние не сме. Руснаците са наши братя и никога няма да ни навредят, още по-малко да ни нападнат. Всичко това е пропаганда от САЩ и НАТО. Украйна ще бъде голям късметлия ако има лидер като Путин."

Михаил Петрович Годунов, директор на Харковското дружество на източните славяни, сдружение на рускоговорящите, е на мнение, че "Зеленски създава много напрежение с това, което казва, а това доведе до страх у хората от бъдещето."

"Имаше много русофобия и ксенофобия през последните два месеца. Има клаузи в езиковите закони, според които продавачът трябва първо да говори с клиента на украински, а не на руски - защо да създаваме такива разделения?", пита той пред The Independent.

Годунов, който е пенсиониран адвокат, не вярва, че ще има война.

"Не мисля, че ще има инвазия. Путин е умен човек, той няма да направи нещо толкова рисковано. Говорят за 100 000 войници през границата оттук, но ще ви трябват милион войници, за да нахлуете в Украйна. Проблемите на цивилните в източната част на страната не се решават", казва той. "Тези хора в сивите зони (фронтовата линия) и републиките (Донецк и Луганск) не могат да живеят нормален живот, дори движението е трудно заради контролно-пропускателни пунктове, има недоволство заради това... Но що се отнася до Харков, не трябва да има никакви проблеми тук, няма да има насилие."

Николай, 26-годишен мъж в строителния бизнес и говорещ руски, не е толкова сигурен.

"Има много хора, на които им е писнало от начина, по който се отнасят към руската култура тук. Не забравяйте, че някога това е била столица на Украйна, ние сме наясно с нашата идентичност", обяснява той.

Николай, който не иска фамилията му да се разгласява публично, казва, че е участвал в сблъсъка през 2014 г. "с фашистите" и не съжалява за това. "Сега съм по-възрастен, със семейство и не искам да влизам в проблеми, но не бих искал никаква провокация, която да започне война с Русия", казва той.

Кметът на града Игор Терехов настоява, че всичко е под контрол.

"Искам да уверя всички, че сме готови да дадем твърд отпор на потенциален нашественик, имаме всички сили да защитим Харков", каза той в публично съобщение, като помоли за "спокойствие".

Но не всеки може да остане спокоен. Семейството на Виктория Палмарчук избягало от Крим, след като беше анексиран от Русия през 2014 г. и тя казва, че е много запозната с чувството на страх.

"Знам, че ситуацията тук не е същата като в Крим. Но също така си спомням колко бързо се промениха нещата там за всички нас. Всичко изведнъж се поляризира и нещата се промениха за тези, които не бяха лоялни към Русия, спомням си колко по-руски станаха нашите съседи изведнъж и ние станахме аутсайдери", казва Палмарчук. "Това наистина е предпазна мярка, но ние мислим да се преместим в Киев или може би в Лвов, докато тази ситуация не бъде разрешена. И аз, и съпругът ми работим в IT и можем да работим отвсякъде, това помага. Но не можем да не се тревожим."

Харков е индустриален град, който е бил дом на фабрики за самолети, танкове и трактори. През последните години обаче се превърна в технологичен център с повече от 50 000 души, заети в IT индустлията с амбиции да поведат региона в превръщането на Силиконовата долина на Украйна.

"Странно е да се мисли, че тук сме в напреднал, сложен сектор и в същото време трябва да се изправим пред нещо толкова примитивно като войната", размишлява Андрий Юрченко.

Седейки в бар в центъра на града, 26-годишният софтуерен инженер казва, че ще трябва да следи количеството алкохол, което пие, защото е започнал да взима допълнителни уроци за обучение в правителствените доброволчески сили.

"Не мисля, че войната е логичен начин за решаване на проблеми. Но имаме човек в Москва, господин Путин, който не е много логичен човек и това, което прави, засяга целия ни живот. Не знаем какво ще се случи, този град е доста смесен, да се надяваме, че няма да има разделения", казва Юрченко.

На заснежения граничен пункт между Украйна и Русия двама стари приятели също се надяват общностите да не се разпаднат. Сергей Грецов, руснак, и Сергей Светочеч, украинец, и двамата на 62 години, се познават от 40 години. Те се срещат в Колежа.

"Ние минавахме границата, за да дойдем със семействата си, с всичките ни приятели, за да хапнем, пием, пазаруваме без проблеми", казва Грецов. "Бихме искали да мислим, че това ще продължи за нашите деца, но сме загрижени от всичко, което се случва."

Светочеч не се съмнява, че оставени сами на себе си, хората от Харков няма да се скарат един с друг. Но "има политици, които се опитват да използват хората, настройват ги един срещу друг", добавя той.

"Сигурен съм, че в това също са забъркани някои корумпирани бизнеси – тази смесица, политици и бизнес, правят печалба винаги, когато има проблем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма бъдеще нация без език! Този полско-руски, който налагат като украински, много прилича на сръбско-българския в Северна Македония!
193
14
 
4
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
До всички фили,от,качалки?!Влезте в туба и вижте,че самите руснаци благодарят на Украйна,на Сащ,на английската кралица,че при сърце вземат мерки да помогнат на украинците в борбата им с мошеника,крадец Путин и цялата му олигархична мафия!!Руснаците призовават САЩ да ги нападне ако трябва но да ги отърве от тоз КГБ мафиот?!А вие си стоите на топличко в ЕС,плюете по каубоите,фиткате за Путин,но си държите парите на запад и си пращате децата на запад,както впрочем го прави цялата СССР върхушка!
192
12
 
5
 
! Отговори
Михали преди 2 години
Никаква инвазия и война няма да има, мирише яко на нов майдан, но този път с обратна насоченост, а руските войски ще са гарант, че Киевската хунта няма да изколи собственият си народ
191
3
 
24
 
! Отговори
ССС преди 2 години
Украйна е заложник на САЩ!Другите държави са безгласни букви,те просто са клиенти на ВПК на САЩ, а те желаят война! Тя е държавата на корпорациите и на дивия капитализъм, скрит чрез "Демокрация"! Президентите се слагат от тях, няма случайни кандидати!? За тях човешкия живот на другите не струва нищо, те чакат обороти на оръжие!Те биха водили война с Русия до последния украинец,така както изоставиха Авганистан!Там плащаха на корумпирани политици и доведоха талибаните на бял кон,както и в Украйна!
190
30
 
8
 
! Отговори
Найко преди 2 години
Престъпление към народа е войната която Путин готви ,да в Харков има много руснаци и тези хора ще бъдат обстрелвани от Руската армия нелепо е Е Путин окупира Крим ,Донецк Луганск Питам Го Народът и олигарсите му по добра ли живеят от преди.има още територия Да Владее 1/8от земята и иска още ама икономически Русия е нищо Казано е че военна сила без икономика е куха веднага след войната ще започне липса на стоки и чернаборса демотивация и сега Руския народ не иска воина и Ще я загуби.
189
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и в България станаха много руснаците с имоти. Че много от тях са и с български паспорти!
188
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** Христова, откъде точно преписа тази "публикация". Откога разстоянията в Украйна се измерват в мили и кога в СССР е имало колежи?
187
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е пълна с лъжи ,написана е само за да доставя удоволствие на българските *** ,фенове на ватенки и уша нки.
186
11
 
48
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Статия с доста истини в нея. Така е, цялата източна Украйна е с руско население, в западната са украинци. Украйна и Русия са братя и много близки народи. Цялата каша се забърква от англо-саксите, след преврата който те организираха 2014 и слагането на прозападно правителство. Учуден съм да прочета тук такава статия, респект
185
15
 
51
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Враждата между украинци и руснаци се раздухва от САЩ. Украинците вече твърдо заявиха, че не искат война с Русия. Ама това не е изгодно на САЩ, защото няма да има на кого да си продават оръжието. И защото една малка война, далече от Щатите си е чист бизнес за техните оръжейни магнати.
184
6
 
38
 
! Отговори
Чест на автора преди 2 години
Чест прави на автора на тая статия за смелия и обективен журнализъм. Такъв журнализъм не се среща из нашите подкупни медии или както им казват на Запад: presstitutes. С една дума журналистическата проституция в Западния свят е не само законна, но и повсеместна и всеобхватна.
183
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПУТИН ВЛЕДЕНИ НАТОВЦИТЕ. СМРАЗИ ИМ ЗАКАНИТЕ.
182
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
234-отгоре пише колко процента са руснаците във ХАРКОВ. 75% жълтурко.
181
5
 
22
 
! Отговори
До ЧУКУНДУР преди 2 години
Аркадаш нещо си се объркал Област Кърджали не е автономна област в България и няма собствен парламент. Макар че като се замисля ако искат да ходят в Турция прав им път на хората никой няма да ги спре. Но не мисля че там ще им е по-добре. По добре се разходи до Стамбула, Едирне и чуй какво говорят местните за Ердоган и тогава изказвай мнения.Много бизнеси там фалираха.
180
7
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Великият хан Аспарух от там дойде от териториите където сега се карат Русия и Украйна.Дойде в североизточна днешна България да ви направи държава.После дойдоха по тези земи разни странни племена и се настаниха и развалиха държавата.За тва сега е такова положението.
179
3
 
12
 
! Отговори
Смях на козевъди преди 2 години
До Анонимен 234 Смях в залата! Ц ъ рвуляк говори "ватенки"
178
0
 
16
 
! Отговори
ЧУКУНДУР преди 2 години
Ама и да ви вземем на юруш са чудя за какво сте ни ? То нищо не става от вас ! Дребнави душици сте,пък и предатели много ! Всичките ви нац. герои кой ги предаде ?
177
9
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
*** укри получиха добър урок през 2014г. в Донбас.Ако продължат да тормозят рускоезичното население ги чакат още загуби.Дано на следващите избори си изберат нещо по-различно от клоун за президент.
176
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23090% руснаци няма и в Москва, камо ли в Харков, където *** са 32%
175
5
 
17
 
! Отговори
ЧУКУНДУР преди 2 години
Това хамериканците вместо да си гледат кефа и си седят на гьота само мюзеверлък ( мръсотии ) правят Както сте скарани с московеца на еди юруш и сме ви превзели ! Кой ша ни спре ?