САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците

В Украйна е имало мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории
9 мар 2022 14:43, Елка Василева
708
САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че в Украйна има обекти за биологични изследвания, а Киев и Вашингтон сега работят за предотвратяване на натрупаните там материали да попаднат в ръцете на руските сили, съобщи РИА Новости.

Още по темата
На изслушване в Сената Нюланд беше попитана дали в Украйна има химически или биологични оръжия.

„Украйна има обекти за биологични изследвания. Ние сме загрижени, че руските войски може да се опитат да поемат контрола над тях, така че работим с украинците как да не допуснем попадане на тези изследователски материали в ръцете на руските сили“, каза Нюланд.

Руското министерство на отбраната преди това направи презентация, от която следва, че САЩ са похарчили повече от 200 милиона долара за функционирането на биологични лаборатории в Украйна, които са участвали в американска военна биологична програма.

Във връзка с фактите за военни биологични дейности на САЩ в Украйна Русия не изключва стартирането на консултативен механизъм по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия (BTWC), каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментирайки информация за финансирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна, говорителят на китайското външно министерство Джао Лизкиан призова САЩ да изяснят дейностите си по биологична милитаризация вътре в страната и в чужбина.

Преди ден руските военни разкриха в Украйна факти за действаща военно-биологична програма, финансирана от САЩ.

„На територията на Украйна е била сформирана мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории, които може да бъдат разделени на научноизследователски и санитарно-епидемиологични“, заяви на брифинг началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на армията на Русия Игор Кирилов. По думите му тези обекти, намиращи се в Лвов, Харков и Полтава, са работели с опасни причинители на инфекции „в рамките на военно-биологична програма под ръководството на САЩ“.

Поръчител е управлението за намаляване на военната заплаха към американското министерство на отбраната. В проекта е участвала свързаната с Пентагона компания Black and Veatch. Кирилов посочи, че в Лвов са се занимавали с причинители на чума, бруцелоза и антракс, а в Харков и Полтава – дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Това съобщи и говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Русия разполага със съответните документи, посочва още РИА Новости.

Ген. Игор Конашенков обяви, че е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Биолабораториите са били закривани набързо, обясниха от руското министерство, поради опасенията на Пентагона, че „руските експерти ще потвърдят, че Украйна и САЩ са нарушили Конвенцията за забрана на биологичното и токсичното оръжие“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
551
2
 
42
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Опа, а сега! Ще излезе, че корана вируса е дошъл от Украйна!
550
2
 
50
 
! Отговори
Дам преди 2 години
Мръсни американци. Кажете си, че до голяма степен драмата е в лабораториите за биологично оръжие. Малки симпатични вирусчета от типа на Ковид, с които чичо Бил иска да ни пръска през 5/6 години за да може после да ни извива ръцете да си боцкаме ваксините произведени в неговите компанийки. В сравнение с новия ваксинационен бизнес Майкрософт е като бълха.
549
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бива да се вглеждаме в детайли. Демократизирането на Украйна и Русия са далеч по-важни цели от спазването на някакъв остарял договор спиращ научното развитие.
548
0
 
11
 
! Отговори
Северномакедон преди 2 години
Ние северномакедонците също ке наложим жестоки санкции на Русия
547
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анализът на актовете на унищожение показва работата с патогени на чума, антракс и бруцелоза в биологичната лаборатория в Лвов, патогени на дифтерия, салмонелоза и дизентерия в лаборатории в Харков и Полтава, В Лвов са унищожени над 320 контейнера: 232 контейнера с причинителя на лептоспироза, 30 с туларемия, 10 с бруцелоза, 5 с чума. Номенклатурата и излишното количество биопатогени свидетелстват за работата, извършена в рамките на военно-биологичните програми
546
0
 
39
 
! Отговори
Божееее преди 2 години
Това е добре, че ЯНКИТЕ си признават за БОВ, щото утре ще обвинят руснаците... Ами значи рашаните са невинни и прави за да правят операцията, щом са намерили БОВ... Защото в Ирак ЯНКИТЕ показаха шишенце с бял ппашец вместо БОВ и никой не ги вини и съди дето разораха целата държава и избиха сума ти невинен народ, жени, деца.И ако НАТО беше приятел на Окрайна би ги посъветвал да се предадът за да се спре разрушението, --но Нато ще се бият ДО ПОСЛЕДНИЯТ украинец.... ЧЕСТИТО на печелившите!!!!
545
1
 
33
 
! Отговори
марги - християнка преди 2 години
"...в Украйна има обекти за биологични изследвания, а Киев и Вашингтон сега работят за предотвратяване на натрупаните там материали да попаднат в ръцете на руските сили.." - ама как бе, как иначе, в американски ръце е нашата сигурност, грижата за човешкото здраве, ваксините и всички експерименти за наше благо! Американците сън не ги хваща, за да осигурят благоденствието на сдвета!
544
0
 
44
 
! Отговори
М преди 2 години
Новините на БТВ не съобщиха за тази новина по-точно за признанието на Нюланд за американските лаборатории в Украйна. Кой скрива истината или кой лъже. Каква е тази журналистика в България.
543
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десетките убити в Украйна,а може би са вече хиляди,в това число и деца,ще тежат на съвестта не само на Путин,а и на американските "демократи".Ако изобщо имат съвест.А защо не и на Зеленски.За какво са му тези лаборатории?Натиснаха ли го краварите?Платиха ли му?И колко?Затова ли искаше да влиза в НАТО?
542
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в България има лаборатории. Ама не мисля, че са такива, които ще трябва да кажат "работим, за да не отидат в ръцете на врага" при една воина, защото тези лаборатории правят стандарнти излседвания за кръвни проби, за въздуха, за водата, за хранителните продукти ... Какво толкова има в тея лаборатории в Украйна, че САЩ казва, работим за да спасим едни помщеения, а не живи хора?
541
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа,най-после си признаха.Те и руснаците го бяха разбрали.Сега украинците да обяснят на целия свят за какъв х.. са им тези лаборатории.
540
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко Алеко - Разликата с Иран (за чиято инвазия, Джо Байдън си остави подписчето, да направи го, защото беше аст от комисията, която решаваше), е че в Иран нямаха нито ядрено, нито биологинчо оръжие. Но сега излиза, че в украйна имало "лаборатории" при това 30, при това нещо свързани с американците. Украйна е перфекнто мясрто, за подобни неща. Не Близкият Изток, че да няма специалисти. Но не е и в ЕС или САЩ, че да ги попълят жypналята.
539
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна едва си изхранва населението в някои части, икономиката им е на дъното, решава да отделя пари за "биолаборатории" (поне такава е официалната версия), а не за да подобри баозовото ниво на хората си. Това е масивна глупсот и го знаете!
538
35
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Тези дето тровят политическите си опоненти с новичок и които стрелят по ядрени централи в Европа, както и тези дето дадоха на света Ковид пандемията са загрижени мистериозните биологични лаборатории в Украйна, оправданията на Кремълските върколаци и техните азиатски аналози стават все по-налудничеви и неприемливи ... вчера другаря Симов от амвона на червената джихадистка медия - БСТ, ронеше крокодилски сълзи за блокираната путинска пропаганда в България и клеймеше САЩ и "лаборатирите" в Украйна
537
1
 
7
 
! Отговори
Не знам преди 2 години
Но,чета и мисля:че някой вече си признава.А иначе има една дума Апология - УикипедияАпология (от старогр. ἀπολογία) е страстна реч или литературно произведение, при което чрез възхвала се отстранява обвинение.Досега май ни взимаха за,,канарчета"!
536
0
 
6
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
До Когато 610- Няма нищо лошо че сме в НАТО и ЕС, но трябва да се изритат началниците там, които никой не е избирал. Същите които се сдушиха с нашите комунисти и се учат на номера от тях.
535
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЧИ ИЗЛИЗА ,ЧЕ РУСКАТА АРМИЯ Е В ПРАВОТО СИ ДА ВОДИ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ,СЛЕД КАТО СА СЕ СЪЗДАВАЛИ БИОЛОГИЧНИ ОРЪЖИЯ
534
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали от тези биолаборатории не тръгна Ковида?
533
0
 
40
 
! Отговори
Когато преди 2 години
ни вкараха в европа и нато (защото не ни питаха), не ни казаха, че ще се съобразяваме със сащ и техните велики "ценности". затова имаме пълното право да излезем от този фашистки съюз, защото се оказахме в него с измама.
532
1
 
52
 
! Отговори
истината преди 2 години
БИОЛАБОРАТОРИИ ЛИ???? НАЛИ СТЕ ЗА МИР БЕ, ОТ ТАКАВА ЛАБОРАТОРИЯ ЛИ ИЗЛЕЗЕ ВИРУСА ДЕТО НИ ТАКОВА ЖИВОТА??? КАКВО Е СЛЕДВАЩОТО - ЧУМА? ПРАВ Е ПУТИН!