САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците

В Украйна е имало мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории
9 мар 2022 14:43, Елка Василева
708
САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че в Украйна има обекти за биологични изследвания, а Киев и Вашингтон сега работят за предотвратяване на натрупаните там материали да попаднат в ръцете на руските сили, съобщи РИА Новости.

Още по темата
На изслушване в Сената Нюланд беше попитана дали в Украйна има химически или биологични оръжия.

„Украйна има обекти за биологични изследвания. Ние сме загрижени, че руските войски може да се опитат да поемат контрола над тях, така че работим с украинците как да не допуснем попадане на тези изследователски материали в ръцете на руските сили“, каза Нюланд.

Руското министерство на отбраната преди това направи презентация, от която следва, че САЩ са похарчили повече от 200 милиона долара за функционирането на биологични лаборатории в Украйна, които са участвали в американска военна биологична програма.

Във връзка с фактите за военни биологични дейности на САЩ в Украйна Русия не изключва стартирането на консултативен механизъм по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия (BTWC), каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментирайки информация за финансирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна, говорителят на китайското външно министерство Джао Лизкиан призова САЩ да изяснят дейностите си по биологична милитаризация вътре в страната и в чужбина.

Преди ден руските военни разкриха в Украйна факти за действаща военно-биологична програма, финансирана от САЩ.

„На територията на Украйна е била сформирана мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории, които може да бъдат разделени на научноизследователски и санитарно-епидемиологични“, заяви на брифинг началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на армията на Русия Игор Кирилов. По думите му тези обекти, намиращи се в Лвов, Харков и Полтава, са работели с опасни причинители на инфекции „в рамките на военно-биологична програма под ръководството на САЩ“.

Поръчител е управлението за намаляване на военната заплаха към американското министерство на отбраната. В проекта е участвала свързаната с Пентагона компания Black and Veatch. Кирилов посочи, че в Лвов са се занимавали с причинители на чума, бруцелоза и антракс, а в Харков и Полтава – дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Това съобщи и говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Русия разполага със съответните документи, посочва още РИА Новости.

Ген. Игор Конашенков обяви, че е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Биолабораториите са били закривани набързо, обясниха от руското министерство, поради опасенията на Пентагона, че „руските експерти ще потвърдят, че Украйна и САЩ са нарушили Конвенцията за забрана на биологичното и токсичното оръжие“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
531
0
 
46
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
"САЩ: Украйна има биолаборатории"...Какво става тук бе!!? В другата статия тук пишете че това било путинова дезинформация и лъжи!!! За да нападнел Путин Украйна с химически оръжия. На четвърти бустер ли сте вече!
530
0
 
27
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Войната е за тия лаборатории,които с помощта на САЩ са създадени.
529
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вики Ню, какво се притесняваш за разработките? Нали патентите са у вас? Вашето си е ваше.
528
1
 
34
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 години
Тези лабораторий са създадени от САЩ. По непотвърдена информация именно те се страхуват тези тайни помещения да не попаднат в руски ръце. Там са скрити отговорите на много тайни......
527
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да почакаме...И за Ковида ще излезе истината. Искаха да ударят Китай, а направиха сериозен проблем на целия свят. А може и да беше целенасочено, защото техните фармацевтични фирми спечелиха милиарди!
526
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тази ежеминутна възхвала на демократичен САЩ с над 50 войни срещу суверенни държави след 1945г, премълчаване на зверствата на улраинските фашисти и този лай срещу Русия постигате обратен резултат.
525
1
 
24
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
И с каква цел са тия биологичмнилаборатории в Украйна? С толкова много разработвани опасни патогени Кой ги е финансирал? С каква цел? И каква е разликата дали са в ръцете на Украйна, Русия или Фаучи или братския му Китай ?
524
0
 
49
 
! Отговори
Cocor преди 2 години
Четейки коментарите, непредубеният остава с твърдото убеждение, че военната операция е правилна и крайно необходима за спасяване на човечеството. В глобалната война за ресурси се стигна до недопустими крайности.Винаги съм бил фен на свободния свят, но последните няколко години показват, че западните ценности девалвират. Демокрацията е превзета отвътре и децата го разбраха.
523
0
 
34
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПаситто преди 2 години
Бас държа,че краварете ще пуснат някоя Чума, създадена в краварските лаборатории,за да обельосат Путин,акто направиха в Китай и както направиха и в България,пускайки СДС-Чумата,които ни морят до ден днешен.
522
0
 
34
 
! Отговори
Типично преди 2 години
Тука има,тука нема. Тая касапка Нюланд вика ива,а пък другата трътла от САЩ - Псаки, вика нема. Типочно по англосаксонски - лицемерно и лъжливо.
521
0
 
17
 
! Отговори
Интернационал преди 2 години
Интелигентността на политици, банкери и корпорациики в битка за пари и ресурси Е под въпрос щом позволяват в 21 век, цивилизован свят да стигне до тук- първична джунгла за оцеляване. Може би е от произхода им- Африка. Генетично не са умствено надарени, съвет и тактика напълно липсват..Вижда се отдалече.
520
0
 
21
 
! Отговори
Гост преди 2 години
По действията ще ги познаете..
519
16
 
24
 
! Отговори
Янки хуманитарци преди 2 години
Само оръжия за смърт и разруха, че даже и БОВ(признаха си янките) предлагат байизкукуригал и ***, туй им е хуманитарната помощ... . А по добре да бяха посъветвали зелений да се предаде... Нищо срамно няма да дигнеш белия байрак, плащаш или се саможертваш за родината. Колко повече ум е имало преди. През средновековието в повечето случаи са събирали пари и са откупвали града или са предавали съответният политик и са си запазвали имота и живота. Еееех зелений имаш ли топки за да станеш герой или друг ти ги държи здраво!!!
518
15
 
34
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Това е добре, че ЯНКИТЕ си признават за БОВ, щото утре ще обвинят руснаците...
517
18
 
35
 
! Отговори
ФАЩ плаче има БОВ преди 2 години
Ами значи рашаните са невинни и прави за да правят операцията, щом са намерили БОВ... Защото в Ирак ЯНКИТЕ показаха шишенце с газирана вода вместо БОВ и никой не ги вини и съди дето разораха целата държава и избиха сума ти невинен народ, жени, деца.И ако НАТО беше приятел на Окрайна би ги посъветвал да се предадът за да се спре разрушението, --но Нато ще се бият ДО ПОСЛЕДНИЯТ украинец.... ЧЕСТИТО на печелившите!!!!
516
10
 
40
 
! Отговори
Васалитет преди 2 години
САЩ нападнаха Ирак заради флакон с бял прах, а самите те разработват биологични оръжия на територията на трети страни. Най-жалкото е, че има васали и фашисти, които не виждат нищо лошо в това. Дали същите не реваха, когато беше тоталният локдаун заради ковида, който беше изпуснат от лаборатория на САЩ в Китай?
515
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След разпръскването на такава грозна дезинформация от Русия е ясно че блатните замислят атака с биологично оръжие. То дотолкова им стига пилешкия мозък на руснаците. Днес пускаме фейка за някакви биолаборатории равномерно разпределени в 30 точки на страната а след 3 дни в подходяща точка пускаме биооръжие и казваме че е дело на Украйна и най-важното САЩ. С един куршум два заека. Тази *** държавица Русия трябва да се разруши.
514
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
но трябва ли цяла Европа да страда енергийно+икономически+да умират хора, защото някой е решил да гради кариера на русофобията и на гърба на Европа? Още преди две години писаха в "Да булгариан таймс", че сте наобиколили цяла Русия, включително и с лаборатории и убивате по двеста хиляди граждани от РФ годишно! Защо? Просто оставете Европа и европейските граждани сами да решават бъдещето си, престанете да се месите и мачкате европейците по различни начини, включително и славяните!
513
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Французите казаха, че Нюланд е човек, който работи срещу Русия и с това се занимава, но трябва ли цяла Европа да страда енергийно+икономически и да умират хора, защото някой е ришел да гради кариера на русобията и за сметка на населението на Европа, което плаща жестока цена за това и умира? Госпожо, вие душите Европа, цяла Европа, моля ви, от цялото си сърце, просто се отдръпнете от политиката, за да може Европа да диша свободно и изтеглете всичките си лаборатории от Европа, които убиват хора!
512
2
 
12
 
! Отговори
Ковид преди 2 години
До Анонимен Какви сте ? Та лабораториите на демократите ,са работили за нашето щастливо бъдеще ,за нашето здраве ,за просперитета ни с чума ,холера !