Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!

Русия оттегля войските си, ако Киев признае неутралитет
Обновена: 16 мар 2022 19:31 | 16 мар 2022 19:21, Петя Славова
252
 Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!
Снимка: БГНЕС

Украйна и Русия са постигнали значителен прогрес по мирен план с 15 точки, които включва прекратяване на огъня и оттегляне на руските войски, ако Киев признае неутралитет и ограничи въоръжените си сили. Това съобщава "Файненшъл Таймс", като се позовава на участници в преговорите.

Още по темата

Сделката, която в пълнота за първи път е била обсъждана в понеделник, изисква Киев да се откаже от влизането си в НАТО и да не приема на своя територия военни бази на САЩ, Великобритания и Турция. Според изданието това е една от най-тежките точки в преговорите.

Освен това Русия настоява за признаване на анексинарето на Крим и на независимостта на народните републики в Донецк и Луганск. Двама от участниците в преговорите заявява пред изданието, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата на руския език в Украйна, където той е широко разпорстранен, въпреки че украинският е единственият официален език.

В замяна на това Москва трябва да изтегли войските си извън териториите, завзети след 24 февруари - регионите покрай Азовско и Черно море, както и територията на изток и на север от Киев.

"Ние предлагаме "украински модел на гаранции за сигурност", който предполага незабавното и юридически потвърдено участие на редица държави-гаранти в конфликта на страната на Украйна, ако някой отново посегне на нейната териториална цялост", коментира пред изданието президентският съветник Михайло Подоляк.
През последните дни Володимир Зеленски в своите речи даде да се разбере, че вече няма такъв ентусиазъм за влизане в НАТО, а съветникът му отбелязва, че "когато започна сериозна война в Европа, Алиансът отстъпи".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че неутралитет на Украйна по модела на Швеция и Австрия е възможен вариант. Външният министър Сергей Лавров отбелязва, че "абсолютно конкретни формулировки" са "близо до консенсус" в хода на преговорите.

Все пак в Киев са скептични по въпроса дали руският президент Владимир Путин наистина иска мир или само печели време за нова офанзива, предава bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
10
 
6
 
! Отговори
Samsung преди 2 години
Не сте осъзнали че никой няма да спре русия.И НАТО ДА СЕ НАМЕСИ (А ТО НЯМА ОТ СТРАХ )ЩЕ ГО ЛИКВИДИРАТ. НЯМА УКРАЙНА НЯМА НАТО. ПРЕВЗЕТИТе РАЙОНИ СТАВАТ РУСКИ. ИСТИНСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ПЕДЯ ЗА ПЕДЯ. И ПОСЛЕ СА ПОЛША РУМЪнИЯ БЪЛГАРИЯ ПЕДЯ ПО ПЕДЯ РУБЛА ПО РУБЛА. ЩЕ ИМА ЛИ НОВ АЙФОН НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ НЕЩО.
77
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единний могучий Советский Союз. Единная и легендарная Красная Армия. Е, една част от пишещите тук са си просто издънки на тези тумори. Както някой беше казал Красная и Легендарная се отече в канала и цял свят я видя. Няма значение колко пушки имаш - трябва КАУЗА - за теб, за семейството, дългосрочни перспективи пред рода. Евтината пропаганда хваща вяра ЕДИН път, рядко два. Историческата памет сочи че всяка глупост се плаща ДВА пъти. Сега предстои и Путин няма избор. С него или без - ще се плати
76
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пpoстите русофили, така и не разбраха, че никой нормален човек в Русия не иска да живее в тоя oбop... И олигарсите и обикновените хора няма да са съгласни да се върне държавата им и стандарт на живот с 50 години назад........
75
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да но да има мир. Руснаците си отхапаха апетитни парчета от Украйна. Дано се задавят с тях.
74
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна да не се предават, САЩ преговаря със Сирия, Саудитска Арабия, Иран, Афганистан, Китай, Северна Корея и Виетнам да наложат санкции на руснаците. Щели да им спрат доставката на сребърни лъжици и руската олигархия щяла да се предаде.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече проблема е на човешко ниво. Армията на Украйна ще каже дали иска. Нямат домове , убити приятели, жени и деца с психически травми. Армията вече ръководи парада и тя ще реши... тя дава кръв. Това се отнася и за другата страна. 10ма дърти пацула вече нямат думата.
72
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наркоманът ще го довършат като Чаушеску..
71
1
 
6
 
! Отговори
до Боби преди 2 години
Боби, Боби... Колкото "разбираш" от смартфони..., толкова и от политика. Гола вода си...
70
0
 
17
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
А дано по-скоро,че загиват хора!
69
2
 
7
 
! Отговори
Ко стана ся преди 2 години
Украина ще я демилитаризират, а бг а румъния - обратното. И всички милионери доволни! Да му мислят нормалните хора...
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
боби много злоба бе , чак пръскаш слюнки по монитора , пак ли не си взе апчетата
67
12
 
9
 
! Отговори
rendeto преди 2 години
оппаа, пу;ткин май ще остане в историята като най-калпавия президент на русия
66
9
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Никакъв прогрес няма. Украйна да не се поддава на агресора, а путин или ще се самоубие, или ще го свалят с вътрешен преврат или ще получи инсулт и няма да могат да го спасят. Предполагам ще е вторият или третият вариант.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна без Донецк, Крим и Луганск в ЕС е като да ни върнете Великобритания, ама без Англия.
64
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗЕЛЕНСКИ КЕ ПАДНЕ! ;)
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма логика. Тея неща ги искаха и преди войната. Защо след кято има развалиха цялата държава и умряха хиляди... ще се съгласяват. Не е логично.
62
6
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Путин ще постигне това,за което е пратил...войската.Украинската държава е на...ръба,с почти разрушена...инфраструктора.Оставането на Зеленски като президент не е...фактор и цел на операцията.Възстановяването на икономиката на Украйна ще отнеме...десетилетия.Един слаб и...неутрален съсед,устройва Путин.
61
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде зеленчо честито! вече подписа загубата си хахахаха
60
3
 
6
 
! Отговори
доктор преди 2 години
До боби. А бе, пич, да ти дам телефона на някой психиатър.
59
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите никакво отстъппление! Игор Коломойски и Микола Злочевски платиха много пари под масата, за да може да ги отървете от Русия и от народа, който вдигаше анти-корупционни протести. Довършете започнатото до край, Бурисма холдинг се обезмисля, ако отстъпите! Как ще сме независими енергийно, ако не превземете източна Украйна? Никва Украйна в ЕС докато не превземете Донецк и Луганск!