Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!

Русия оттегля войските си, ако Киев признае неутралитет
Обновена: 16 мар 2022 19:31 | 16 мар 2022 19:21, Петя Славова
252
 Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!
Снимка: БГНЕС

Украйна и Русия са постигнали значителен прогрес по мирен план с 15 точки, които включва прекратяване на огъня и оттегляне на руските войски, ако Киев признае неутралитет и ограничи въоръжените си сили. Това съобщава "Файненшъл Таймс", като се позовава на участници в преговорите.

Още по темата

Сделката, която в пълнота за първи път е била обсъждана в понеделник, изисква Киев да се откаже от влизането си в НАТО и да не приема на своя територия военни бази на САЩ, Великобритания и Турция. Според изданието това е една от най-тежките точки в преговорите.

Освен това Русия настоява за признаване на анексинарето на Крим и на независимостта на народните републики в Донецк и Луганск. Двама от участниците в преговорите заявява пред изданието, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата на руския език в Украйна, където той е широко разпорстранен, въпреки че украинският е единственият официален език.

В замяна на това Москва трябва да изтегли войските си извън териториите, завзети след 24 февруари - регионите покрай Азовско и Черно море, както и територията на изток и на север от Киев.

"Ние предлагаме "украински модел на гаранции за сигурност", който предполага незабавното и юридически потвърдено участие на редица държави-гаранти в конфликта на страната на Украйна, ако някой отново посегне на нейната териториална цялост", коментира пред изданието президентският съветник Михайло Подоляк.
През последните дни Володимир Зеленски в своите речи даде да се разбере, че вече няма такъв ентусиазъм за влизане в НАТО, а съветникът му отбелязва, че "когато започна сериозна война в Европа, Алиансът отстъпи".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че неутралитет на Украйна по модела на Швеция и Австрия е възможен вариант. Външният министър Сергей Лавров отбелязва, че "абсолютно конкретни формулировки" са "близо до консенсус" в хода на преговорите.

Все пак в Киев са скептични по въпроса дали руският президент Владимир Путин наистина иска мир или само печели време за нова офанзива, предава bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
3
 
! Отговори
Kadirov преди 2 години
САЩО ОБЯВИХТЕ САМО ПУТИН ЗА ВОЕННО ПРЕСТЪПНИК . ДВОЙНИ СТАНДАРТИ. СЕНАТА Е КОРУМПИРАН. Аз ще обжалвам
97
3
 
5
 
! Отговори
даа преди 2 години
Другари , като истински комунисти поражение няма да признаете,но ще се отречете от Путин както направихте с Живков и преди това със Сталин.
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Все пак в Киев са скептични по въпроса дали руският президент Владимир Путин наистина иска мир или само печели време за нова офанзива, предава bTV."______Тези в Киев още не са разбрали целта на офанзивата, въпреки, че Лавров в началото на атаката изреди същите условия, които Украйна в момента се готви да приеме...
95
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква прошка за северномонголската варварска орда!
94
4
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Не възможно да се подпише договор,защото Зеленски ако се съгласи,да допустим,то Рада ще му направи импичмент и ще го свали и догора няма да има сила..а и знаем ,че украинците подписваха навярно 5 договора досега Минск 1,МИНСК 2,Будапеща....и какво те подписват и след това нищо не изпълняват..а руснаците вече не им вярват и кой ще даде гарантия,че след 2-3 години няма отново да искат да влязат в НАТО...вече ще са по-силни и по-въОръжени ..Невъзможно е подписването на мирен договор ..
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ее, жалко, мислех, че ще се приключи с античовешките дейности, пък то кво, сега ще се разберат уж, но Украйна пак ще продължи да изпълнява желанията на западните си господари само че по-прикрито. И в крайна сметка най-много ние да се окажем прецакани ако същите си построят всички биолаборатории на наша територия, щото си имат слуга и тук.
92
2
 
1
 
! Отговори
Олюгарх преди 2 години
Всичко мога да понеса, всякакви несгоди и беди, но да не карам последния модел бентли изобщо не става. Изпаднах в депресия и се наложи да приложа шопинг терапия. Добре че в Триумф са пуснали царски апартаменти на половин цена. 220 квадрата само за 110 млн рубли. Дворецът на Путин е побледнял от срам.
91
5
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Е как да се вярва на лъжеца-кърволог Путин!
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано , ама надали. Докато се изливат пари и оръжие в Украйна, още много жертви се очакват.
89
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна ще се възстанови много по-бързо от войната за разлика от средновековната Русия...
88
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укри борете се за сънародниците си в Донецк и Луганск. Не е истина, че не Ви искат. Това е руска пропаганда и Ви чикат да пристигнете на бял кон. Продължавайте да се борите, САЩ ще Ви пратят подкрепления на нас изтребителите ни са почти сглобени питайте Янев и Кики.
87
2
 
4
 
! Отговори
тодор живков преди 2 години
Защо да се съгласяваме на примирие кога друг път медведья ще бъде така добре надупен .
86
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тази война победители са само САЩ и оръжейния бизнес. Украйна е в разруха, с по-малка територия и по-малко население и без силна армия. Русия погуби хиляди войници и военна тахника. Икономиката и рухна и се изолира, защото санкциите няма да паднат докато Путин е на власт. И двете страни са разрушени вече.
85
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна да не се поддава! До 2 години руските войски ще са измрели от глад и студ и ще се върнат обратно на учение в Беларус. Дръжте Укри, имате 50 милиона тела. Тук на Шипка със 100 трупа сме се бранили 2 денонощия, Вие с 30 милиона можете да се окопаете по-добре от евреин в Аушвиц.
84
10
 
4
 
! Отговори
Бенефициент на грант преди 2 години
Зеленски не е много умен а на неговия наркоакъл виси целия свят в момента!Ако слуша Байдън и поддържа АЗОВ и Десен Сектор ще загуби половин Украйна до Днепър и Одеса! А ако продължава да прави глупости се връщаме в пролетта на 1944г. Може този пър пак да анексира всичко до Източна Германия а може и чати от Великобритания!
83
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще бъде отстранен до края на следващата седмица, защото няма друг начин войната да свърши и Русия отново да има щанс да стане нормална държава... Всеки друг вариант не е логичен. Диктаторите-агресори имат само един край....
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна да не се предава. Американската мечта не е мираж. 2001ва имаше бездмоници само в Ню Йорк, сега ги има в цяла източна Европа. Каквото обещаят Американците го постигат. Щом са Ви обещали свобода от Русия и богатства няма смисъл да се съмнявате. АЗОВ и Папата ще им помагат по пътя райската градина.
81
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Путин и компания не може да имсе вярва ни на една дума. Досега нищо което са казали или подпидали не са изпълнили. Нарушиха договора в Будапеща от 1994 година.Не им вярвайте! Бийте се още малко, докато пристигнат мироопазващите сили!
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна да не се предава, цяла Европа е с тях, LBTQ сформират хибридни безполови легиони от Германия и Англия. Имали предимството, че като влязат можело да излязат без проверка на пола. В САЩ пък бездомните били готови да сменят улиците на Филаделфия с улиците на Киев.
79
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#СЛАВА РУСИЯ!