Киев се връща към живота - магазини и ресторанти отново работят, улиците се оживяват

До началото на май няма свободни часове във фризьорските салон
7 апр 2022 22:25, Анисия Иванова
127
Киев се връща към живота - магазини и ресторанти отново работят, улиците се оживяват
Снимка: Дойче веле

В началото на април Киев видимо се оживява. Минувачите и автомобилите по улиците се увеличават. Отварят магазини, кафенета, ресторанти, фризьорски салони. От местната управа съобщиха, че учебните занимания онлайн са възстановени за 90 процента от учениците. Киевчаните, напуснали града след началото на руските бомбардировки в края на февруари, се завръщат по домовете си въпреки предупрежденията на властите, че военната опасност още не е отминала.

Уморени от живота в чужбина

Данните от социологическо проучване на центъра „Разумков" сочат, че 79 процента от бежанците искат да се върнат в Украйна. В Киев и сега ежедневно се завръщат стотици хора. Като 40-годишния киевчанин Андрей, който е успял да евакуира семейството си (жена и две деца на 4 и на 6 години) при познато семейство в Полша. „Исках да се върна и по-рано, за да отида на война, но се наложи първо да се погрижа за издръжката на семейството", казва той.

Още в първите часове на войната хиляди доброволци грабнаха оръжията, за да бранят Украйна. "Няма да допусна да ме поробят - аз не съм роб, а свободен човек", казва един от тях пред ДВ.

На пети април сутринта Киев отново беше разтърсен от взривове на северозапад. Но те не плашат новопристигналите. „Редовно четем новините, знаем, че сапьори разминират Буча и други предградия. Щом видяхме какво са направили руснаците там, веднага решихме да се върнем. Нашето жилище в Киев е останало невредимо, а на мен ми е време да хващам оръжието или да се включа във възстановяването на разрушенията", казва Андрей. На съпругата му също ѝ е домъчняло за нейния град и те са готови да понесат опасностите и неудобствата, само и само да се върнат вкъщи.

Улиците се оживяват все повече

Андрей е доволен, че имат възможност да стигнат до дома си и без такси. Централните станции на метрото започнаха работа именно от пети април, след като от началото на войната се използваха само като бомбоубежища и влаковете не спираха там. По информация на градските власти, по улиците на Киев отново се движат автобуси от градския транспорт, както и трамваи, а цените на таксиметровите превози са се върнали към довоенните нива.

В последната седмица и автомобилите по улиците на града стават все повече. Дори отново са факт обичайните задръствания, но те се образуват предимно по контролните пунктове и на заходите към мостовете през Днепър, където се проверяват документите на пътуващите.

Рафтовете в киевските супермаркети пък започнаха да се запълват още в последните дни на март. От една страна намаля търсенето, от друга - вносните продукти, доставени от хуманитарните конвои в първите дни на войната в Украйна, отстъпиха мястото си на обичайните украински хранителни стоки. Постепенно отварят и пазарите за селскостопанска продукция.

„Щяхме да дойдем и по-рано, но пътуването по моста от единия до другия бряг трае два часа заради задръстванията и безкрайните проверки. А и неведнъж се е случвало да се връщаме заради въздушна тревога", казва за ДВ един земеделски производител.

На кафе под воя на сирените

Отново работи и малкият бизнес. Както съобщават от кметството, от началото на април са отворили повече от 760 магазина за хранителни продукти, 400 ресторанта и над 440 автосервиза. Един бивш тайландски ресторант пък е превърнат в кухня, където се готви храна за бойците от териториалната отбрана и за хората, които се крият от въздушната опасност под земята. „Рекордът ни бе 510 порции за един ден! Готвим супи, каши. Местните фермери ни осигуряват продуктите", казва готвачката Екатерина.

В съседство е отворило едно кафене. Съдържателката Александра казва, че на ден обслужват около 50 клиенти. "Виждаме, че все повече хора се завръщат в столицата, клиентите стават повече. Но конкуренцията расте, тъй като всеки ден работещите заведения стават все повече."

Ограниченията падат

Паркингът около един от най-скъпите супермаркети в Киев отново е пълен с автомобили, а в ресторанта до него всички маси се оказват заети. Заможните киевчани бързат да наваксат продължителната забрана за продажба на алкохол след обявяването на военно положение в страната. В останалите супермаркети също са премахнати жълтите ленти, с които от края на февруари досега бяха закрити щандовете със спиртни напитки.

Киевчани могат отново да ходят и на фризьор. "До началото на май нямаме свободни часове", казва собственичката на фризьорски салон Елена. Тя допълва, че без часове подстригват само военните и момчетата, които се записват в армията. "Защитниците ни не могат да чакат", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
5
 
! Отговори
111 преди 2 години
На теб пука ли ти кой граби от теб и земята ти? Каква е разликата дали заграбеното отива в Москва или в Америка? Поне в случая на Руснаците, те не го крият докато янките ем те оставят гол ем после ти искат благодарности за това, че са ти "помогнали"...... ирония западна
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които очакват братушките на Дунава нали ви е ясно, че средна класа няма в РД, да не би да очаквате да живеете по -добре от руснаците??? Е, Другари , няма да стане :) Най - малко пък 3-та страна част от РФ . РФ не се грижи за 3-тите си страни, тя единствено граби от тях. Ресурсите ще заминават към Москва и никой няма да ви пита как живеете и какви са ви правата. Та това е ... радвайте се че ще бъдете от другата страна на желязната завеса следващите 10-20 години .
103
5
 
8
 
! Отговори
аз преди 2 години
колко глупости има в тази статия Боже! Свирепи обстрели, унищожени квартали, срината инфраструктура... и сега изведнъж - "ресторантите работят", "уживени улуци" и т.н. Най-много ми хареса това за "уморените от живота в чужбина". От какво се уморихте бе? От хотелите, басейните, шопинг терапията? От какво?
102
5
 
4
 
! Отговори
КЕФ преди 2 години
Челвените хмери пикаят червена кръв, набиха им кратуните на амебите, вчера слушах един запис на руско войниче което звъни на мама и казва, че го е страх да не го убият, а тя му отговаря: "Нали ще изплатят това голяма обещетение ако те убияту нали?". Това е ваша Русия, искам всички *** да отидат там и да се гърчат. Защото тук много реват, ама вечер мезят с луканка и уиски, карат западни коли и почиват в Турция и Гърция. Марш в Сибир *** неземна, без това в Русия останаха само *** като вас
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано всички се върнат към нормалният си начин на живот и на изток най - после да има мир!
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 109 Иване, *** работи за руския цар тогава! За коричка хляб и самогон!
99
5
 
11
 
! Отговори
ИВАН преди 2 години
ВСИЧКИ ЩЕ СТАНЕТЕ РОБИ НА ЕВРО КАПИТАЛИЗМА И ЩЕ РАБОТИТЕ ЗА ЗАПАДНИ КОМПАНИИ, КОИТО ИЗНАСЯТ ПЕЧАЛБИТЕ НАВЪН, КАКТО Е И НА ТЕРИТОРИЯТА !
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво за пръв път кадри от центъра на Киев. Преди няколко години беше същото с Дамаск и тогава Дания върна доста араби.Хохлиъе като захапят не пускат ..
97
5
 
11
 
! Отговори
До Руската Армия преди 2 години
Целта на Путин според един много известен Американски професор и бивш съветник на Хенри Кисинджър е не да превземе Украйна или дори Киев а да съсипе военната инфраструктура на Украйна, както и главните й градове както и икономиката й. Като гледам за сега е постигнал всичко горепосочено..... сега вече ЕС и НАТО не искат една съсипана държава за нов член защото ще трябва да плащат за всичко наново :))) Поздрави от Владимир Владимирови а ти си блей овчице..... не пречиш на никой хехе
96
15
 
9
 
! Отговори
от БСП Кюстендил преди 2 години
Руската армия продължава своя победен марш и скоро ще демилитаризира и денацифицира цяла Украйна. След това иде ред на Източна Европа и ние ще ги посрещнем със Здраствуйте братушки на Дунава. Добре дошли руски освободители! Веднъж ни освободихте от турците, след това от фашистите, а сега ще ни освободите от натовските капиталисти!
95
0
 
8
 
! Отговори
Хирошима преди 2 години
То и ние започнахме да се връщаме към нормален живот през 1945 мислейки, че най-лошото е зад нас и....... си ивва макята....
94
3
 
4
 
! Отговори
ъхъъ преди 2 години
Абе какво се връща към живот, толкова много заминирани места има в Киев че не е истина!
93
5
 
15
 
! Отговори
maca преди 2 години
А те дизел и бензин от къде си имат бе, че си подкарали и колите, че чак и задръствания?!!! Не забраниха ли вноса на петролни продукти от агресора? Е, явно не са, но искат от нас да го направим. Ох жалка си Европо, много жалка.
92
2
 
2
 
! Отговори
toti преди 2 години
Направиха им вятър на мехура,а лудия Макс си прецака козовете и тепърва ще бягат Пуснаци за Европа и поне 5мил.чакаме в България по черноморието ..ха ха
91
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали бяха във страшна война, за 3 дена и хоп.
90
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До noFreemanРусия загина, няма вече Русия след 6 месеца там ще живеят само клошари - Гладоморът ще им се стори рай. Кой точно ще срине КИев?
89
14
 
11
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Руските роби в БГ, сега кръв пикаят. Видя се, че армията на джуджето, не струва и пет пари. Набързо се отказаха от поставените по-рано цели. С напредвване на времето, ще се радват, дори и само Крим да запазят. Това се казва провал!
88
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващата седмица този град ще престане да съществува. Номерът е да се върнат фашистите и ще бъде сринат с ракети
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 101 АнонименЯвно нещу та сарби та скоро може да та почешат
86
4
 
14
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
нищо не работи това е град призрак... скоро и Киев ке падне, но първо трябва да се избият фашистите, които са 50 000 до Донбас и после обратно, ако някой си мисли, че вече е свършило се лъже.. битката ще е до последния укри-фашист