Лесните санкции срещу Русия свършиха, разделенията в ЕС все по-силни

Ако Европа бъде потопена в рецесия, драстично ще ограничи подкрепата за Киев
8 апр 2022 09:07, Анисия Иванова
198
Лесните санкции срещу Русия свършиха, разделенията в ЕС все по-силни
Снимка: БГНЕС

Докато богатите демократични сили в света въвеждат нови санкции срещу Русия в отговор на ужасяващите снимки на екзекутирани украинци в град Буча, се откроява факта, че най-лесните възможности вече са изчерпани и се появяват сериозни различия между съюзниците за следващите стъпки.

Европейският съюз предложи за първи път ограничаване на енергийния сектор на Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна, започнало през февруари, забранявайки вноса на руски въглища. Но страните от ЕС остават разделени дори по отношение на този ход, а и има още по-малко единство за ограничения на вноса на руски петрол и газ, които са по-важни за техните икономики.

Съединените щати и съюзниците от Г-7 обявиха нови санкции срещу най-големия руски кредитор - "Сбербанк", още държавни предприятия и повече руски държавни служители и членове на техните семейства, откъсвайки ги от базираната на щатски долари финансова система.

Още по темата

Съединените щати също забраниха на американците да инвестират в Русия и забраниха на Москва да плаща на притежателите на държавни дългове с пари в американски банки.

Въпреки че силно ограничената руска рубла се покачи до шестседмичен връх в сряда, служители на Министерството на финансите на САЩ казват, че санкциите започват да превръщат Русия обратно в строга затворена икономика в съветски стил от 80-те години на миналия век.

Но санкциите на САЩ съдържат изключения, позволяващи на Русия да продължи да събира приходи от износ на енергия, което може да помогне за подхранването на нейната инвазия в Украйна. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза пред американските законодатели в сряда, че все още не са възможни по-строги ограничения на руската енергия за европейските съюзници, зависими от руския нефт и газ.

Русия доставя около 40% от потреблението на природен газ в Европейския съюз, което Международната агенция по енергетика оценява на повече от 400 милиона долара на ден. ЕС получава една трета от вноса си на петрол от Русия, около 700 милиона долара на ден.

„Ние сме в точката, в която трябва да изтърпим малко болка“, каза пред "Ройтерс" Бен Стайл, директор по международна икономика на мозъчния тръст на Съвета по външни отношения в Ню Йорк. „Първоначалните партиди санкции бяха създадени да навредят на Русия, но също така да не ни наранят толкова на Запад".

Разделенията в Европа станаха по-очевидни тази седмица. След като Литва обяви в събота, че ще спре вноса на руски газ за вътрешно потребление, австрийският финансов министър Магнус Брунер изрази съпротива срещу санкциите срещу руския петрол и газ, като каза пред репортери в Люксембург, че те ще навредят повече на Австрия, отколкото на Русия.

Липсата на единство по отношение на ограничаването на вноса на енергия означава, че опциите са ограничени за допълнително увеличаване на натиска, но обявената в сряда забрана за инвестиции може да накара повече мултинационални компании да напуснат Русия, каза Даниел Танебаум, бивш служител по съответствието в Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ.

„Можете направо да започнете да забранявате търговията в повече индустрии“, ход, който ще отреже руснаците от повече видове западни продукти като фармацевтични продукти, подобно на забраната за луксозни стоки, наложена в първите дни на войната, каза Танебаум, който ръководи отдела на Oliver Wyman за борба с финансови престъпления.

Съединените щати настояват европейските съюзници да нанесат повече щети на Русия, докато се опитват да се уверят, че алиансът срещу президента Владимир Путин не се разпада, баланс, който става по-труден.

"Ако Западна Европа бъде потопена в рецесия, това драстично ще ограничи размера на подкрепата – както морална, така и материална – която те могат да предоставят на Украйна“, каза Алън.

Все още има вратички за затваряне, включително продължаващи продажби от германски и френски компании в Русия и продължаващ лов на луксозни яхти и други активи, скрити от руски олигарси, според един европейски дипломат, участващ в преговорите за санкции.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рецесия в западна Европа, защото источна ни нямат за хора. Тик так тик так, лятото ще се изтъркаля и идва от ново зима. Студ и мизерия ще изкара европейците на улиците. Тик так. Няма газ, няма хляб, няма проблем. Тик так
77
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До руския народ, следва партийната линия дъртото русофилно момче. Русия е разядена отвътре и това е от десетилетие, но русофила дрънка лъжи на килограм също както Путин, Лавров, Песков и т.н. Ало, пропагандатора, имаме очи, по-зле е за теб да говориш такива откровени лъжи.
76
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите ще навредят повече на Запада, отколкото на Русия. САЩ са в технически фалит и затова са санкциите, да оправдаят кризата, която и без това се развива главоломно и без войната в Украйна и ковид. Нещата са доста по-сложни и грозни, отколкото ви казват по тв. Освен това Студената война никога не е спирала, превърна се в надхитряне и скоро ще разберем кой кого.
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малко и остана на европата в този пропаднал вид, и на европа и е време за възраждане
74
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 79 - кой казваше, че Русия ще приключи с Украйна за 3 дни?
73
4
 
23
 
! Отговори
руския народ преди 2 години
Руският народ има дух. Като един застанаха зад лидера си, западът стана за смях. А българите се оказаха жалки слуги и продажници. В България ще има много студ и глад, и спокойно, никой няма да напада България, американсите бази могат да бъдат унищожени много лесно, България не е Украйна.
72
10
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
Напротив, в началото казваха че Русия за 3 дни ще влезне в Киев и ще сложи марионетно правителство. Санкциите ще проработят в по-дълъг период.
71
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е политически труп - факт. Милиони руснаци излизат в Москва и в цяла Русия да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
70
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До в Гейропа, Русия да плаши че ше спре газа е все едно хлебарницата да плаши че нямало да продава хляб! Последния да затвори вратата!
69
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия владее всички стратегически ресурси - енергии, вода (след Бразилия), уран, метали, а с Украйна получава монопол и за най-важния стратегически ресурс - храната. Зърното не е критично за Русия, Русия и сама се осигурява и изнася, но с Украйна вече е водеща и ще контролира световния пазар на зърно. Познайте каква ще бъде основната валута за търговията с продоволствия.
68
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия няма да отсъпи. Нито милиметър. Връщане назад няма да има. При никакви условия. Не само, че няма да остъпи, но след като приключи в Украйна, ще представи на запада още по-сурови искания от тези през декември 2021.
67
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали се сещате, че когато Русия приключи с Украйна, ще си спомни и за всички които налагаха санкции, и за пуделите които лаеха по нея. Русия още не е започнала да отговаря на санкциите и западната икономика колабира, а какво ще стане ако Русия отговори.
66
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, Русия е 1/5 от света и затова станала бензиностанция, през 2022 няма бизнес, няма технологии, няма наука, няма култура, само продаване на полезни изкопаеми бате.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
usa, uk, canadski, eu pirati ubivat brutalno svobodnia svetoven pazar. za da spekulirat.
64
13
 
4
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, Русия е на ръба на колапса, САЩ и ЕС ще наложат нов пакет осакатяващи санкции и Русия ще бъде унищожена.
63
4
 
12
 
! Отговори
в Гейропа преди 2 години
Ще им мръзнат задниците, а може и глад да има.
62
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В началото на военнта операция в Украйна на запад им обясниха, че Русия се е провалила, загубила, Русия е слаба и до дни украинската армия влиза в Москва, а и без това Русия е рухнала от санкциите и рейтинга на Путин е нула и руснаците ще го свалят до дни, дори до часове. А западняците знаят, че там е демокрация и медиите са свободни и никога не лъжат и казват само истината. Сега се чудят какво става.
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доларът падна на 75 рубли! А дедушка Джо обещаваше 200 рубли за долар.
60
11
 
3
 
! Отговори
споко преди 2 години
Песков призна загубата, Русия е победена. Войната ще завърши с парад на победата на Червения площад Путин ще марширува сам в усмирителна риза.
59
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бавно и методично, русия ще бъде смачкана и унищожена. Процеса ще бъде съпроводен от всекидневни хрипове на копейките по форумите.