Лесните санкции срещу Русия свършиха, разделенията в ЕС все по-силни

Ако Европа бъде потопена в рецесия, драстично ще ограничи подкрепата за Киев
8 апр 2022 09:07, Анисия Иванова
198
Лесните санкции срещу Русия свършиха, разделенията в ЕС все по-силни
Снимка: БГНЕС

Докато богатите демократични сили в света въвеждат нови санкции срещу Русия в отговор на ужасяващите снимки на екзекутирани украинци в град Буча, се откроява факта, че най-лесните възможности вече са изчерпани и се появяват сериозни различия между съюзниците за следващите стъпки.

Европейският съюз предложи за първи път ограничаване на енергийния сектор на Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна, започнало през февруари, забранявайки вноса на руски въглища. Но страните от ЕС остават разделени дори по отношение на този ход, а и има още по-малко единство за ограничения на вноса на руски петрол и газ, които са по-важни за техните икономики.

Съединените щати и съюзниците от Г-7 обявиха нови санкции срещу най-големия руски кредитор - "Сбербанк", още държавни предприятия и повече руски държавни служители и членове на техните семейства, откъсвайки ги от базираната на щатски долари финансова система.

Още по темата

Съединените щати също забраниха на американците да инвестират в Русия и забраниха на Москва да плаща на притежателите на държавни дългове с пари в американски банки.

Въпреки че силно ограничената руска рубла се покачи до шестседмичен връх в сряда, служители на Министерството на финансите на САЩ казват, че санкциите започват да превръщат Русия обратно в строга затворена икономика в съветски стил от 80-те години на миналия век.

Но санкциите на САЩ съдържат изключения, позволяващи на Русия да продължи да събира приходи от износ на енергия, което може да помогне за подхранването на нейната инвазия в Украйна. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза пред американските законодатели в сряда, че все още не са възможни по-строги ограничения на руската енергия за европейските съюзници, зависими от руския нефт и газ.

Русия доставя около 40% от потреблението на природен газ в Европейския съюз, което Международната агенция по енергетика оценява на повече от 400 милиона долара на ден. ЕС получава една трета от вноса си на петрол от Русия, около 700 милиона долара на ден.

„Ние сме в точката, в която трябва да изтърпим малко болка“, каза пред "Ройтерс" Бен Стайл, директор по международна икономика на мозъчния тръст на Съвета по външни отношения в Ню Йорк. „Първоначалните партиди санкции бяха създадени да навредят на Русия, но също така да не ни наранят толкова на Запад".

Разделенията в Европа станаха по-очевидни тази седмица. След като Литва обяви в събота, че ще спре вноса на руски газ за вътрешно потребление, австрийският финансов министър Магнус Брунер изрази съпротива срещу санкциите срещу руския петрол и газ, като каза пред репортери в Люксембург, че те ще навредят повече на Австрия, отколкото на Русия.

Липсата на единство по отношение на ограничаването на вноса на енергия означава, че опциите са ограничени за допълнително увеличаване на натиска, но обявената в сряда забрана за инвестиции може да накара повече мултинационални компании да напуснат Русия, каза Даниел Танебаум, бивш служител по съответствието в Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ.

„Можете направо да започнете да забранявате търговията в повече индустрии“, ход, който ще отреже руснаците от повече видове западни продукти като фармацевтични продукти, подобно на забраната за луксозни стоки, наложена в първите дни на войната, каза Танебаум, който ръководи отдела на Oliver Wyman за борба с финансови престъпления.

Съединените щати настояват европейските съюзници да нанесат повече щети на Русия, докато се опитват да се уверят, че алиансът срещу президента Владимир Путин не се разпада, баланс, който става по-труден.

"Ако Западна Европа бъде потопена в рецесия, това драстично ще ограничи размера на подкрепата – както морална, така и материална – която те могат да предоставят на Украйна“, каза Алън.

Все още има вратички за затваряне, включително продължаващи продажби от германски и френски компании в Русия и продължаващ лов на луксозни яхти и други активи, скрити от руски олигарси, според един европейски дипломат, участващ в преговорите за санкции.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпреки че руска рубла се покачи до шестседмичен връх в сряда, служители на пиндостанския минфин казвали ... И тук лъжат. В сряда курсът на рублата беше 77 рубли за $1, а днес е 76,25 рубли за $1. Със всеки изминал ден рублата укрепва и до края на годината може да стигне нива от 40-50 рубли за $1.
97
0
 
10
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До Анонимен 115 Урсулата няма изгода от това - на нея й е изгодно и далаверско да купува неработещи вакси :)))
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
97 а осъзнаваш ли, че това вече е директно влизане на САЩ във войната, което много сериозно ще промени отношението на руснаците вътре в държавата им към самата война.
95
0
 
13
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До Анонимен 100Европа, целувайки дъто на УСА, стана за резил и смях - сама си направи уникална инфлация с неработещи спрямо рашките санкции и си самонавреди. Тепърва еропейците ще усещат ефекта върху себе си от неработещите санкции (щото са чисто политически), но спокойно - важното е да подкрешпяме УСА и УКР, пък каквото ще да става с Европата.....
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете Лев Гумильов.
93
15
 
2
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Ще се изненадате колко скоро Русия ще рухне и всичко ще се върне както си беше преди, ще си правим зелени сделки и гей паради. Путин е пътник, ще се изненадате колко скоро ще падне.
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колхозници, урсулата купи ли ви колективно газ за хозяйството, както се пенеше преди 2-3 седмици?
91
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110, на кой му пука. Дъртите русофилни момчета може само да се впечатлявате един друг хахаха.
90
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се изненадате колко ниска ще е инфлацията другата зима. Всичките русофилски пророкувания както винаги няма да се сбъднат, не си спомням нито един случай на русофилска клетва превърнала се в реалност.
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкционирай пр'стите европеиди! Дано изчезнат ненужните пр'мати тъпчещи тази земя!
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия освободи от данъци всички ИТ фирми и приготвя мощен пакет от грантове за ИТ бизнеса. Освен това служителите в ИТ фирми са освободени от военна служба. 80% от ИТ осигуряването в държавната администрация е руско, целта е Русия да премине на 100% руско програмно осигуряване.
87
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам да питам кой ще даде газ на Украйна зимата и на каква цена и как ще го доставя, ако наложат санкции на Русия? Как ще стане? Някой ще ми обясни ли?
86
13
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предлагам да наложиме некакви нови ацки осакатяващи санции на Русия и Русия да фалира и да бъде унищожена.
85
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ТОЛКОВА ЕДИННА КАКТО СЕГА. ИМАМ ПРИЯТЕЛИ В РУСИЯ. ЗА ТЯХ САКНКЦИЙТЕ СА КАТО ПРОЛЕТЕН ВЯТЪР В СРАВНЕНИЕ С 90 ГОДИНИ. ВСИЧКИ ВРЪЗКАРИ И ЕВРЕИ НАПУСНАЛИ РУСИЯ, НА ТЯХНО МЯСТО ИДВАТ МЛАДИ И КАЧЕСТВЕНИ ХОРА ГОТОВИ ДА РАБОТЯТ И ДА ИЗПОЛЗВСТ МОМЕНТА.
84
5
 
10
 
! Отговори
яжте македонски жаби преди 2 години
Урсула фон дер Лайен: Напомням - сега е време да започнем преговори за присъединяване на РСМ!
83
3
 
17
 
! Отговори
. преди 2 години
ЕС вече се търкаля по нанадолнището и няма сила, която да го спре!
82
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия извежда света от матрицата на долара.
81
2
 
21
 
! Отговори
До 88 хлебарницата преди 2 години
И коя е другата хлебарница, от която ще си купим хляб? То като е само една хлебарницата в света си е доста страшно. А спокойно иначе, тази хлебарница има на кого другиго да продава хляб. Китай и Индия са се записали вече и чакат. :)
80
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93, едни касскети тука бълнуваха за некви ювелирни партии шах в които Путин за няколко дни щял да матира целия прогнил Запад.
79
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И преди 8 години казваха, че сега със санкциите руснаците ще си свалят rащите и ще се наведат като българите, и още чакат руснаците да се наведат, междувременно на запад не могат да си плащат сметките за отопление, заводите затварят, а еврокомисари призовавата народа да използва споделени душове и да не се къпе за да накажат Путин.