Крайцерът „Москва“ - едно от най-сериозните материални поражения за Русия

Флагманът на руския Черноморски флот бе сериозно повреден
14 апр 2022 11:55, Елка Василева
671
Крайцерът „Москва“ - едно от най-сериозните материални поражения за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия понесе едно от най-сериозните си материални поражения от началото на нахлуването си в Украйна, предаде Франс прес.

Става дума за крайцера "Москва" - флагмана на руския Черноморски флот, който бе сериозно повреден. Москва твърди, че на борда на кораба са се възпламенили боеприпаси, а Киев - че украинските сили са го поразили с ракети.

Още по темата
В момент, в който руската армия установява контрол върху стратегическото пристанище Мариупол, на Азовско море, и се опитва да разшири офанзивата си в Южна и Източна Украйна, ракетният крайцер "Москва" бе "сериозно повреден", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от информационните агенции РИА Новости и ТАСС.

"Поради възникнал пожар на борда на кораба експлодираха боеприпаси", целият екипаж е евакуиран, заяви руското министерство. Започнало е разследване за причините за пожара.

Украинските власти заявиха, че "Москва" е бил поразен от техни ракети. "Ракети "Нептун", които защитават Черно море, нанесоха сериозни щети на този руски кораб", заяви украинският губернатор на Одеска област Максим Марченко.

Говорителят на военната администрация на Одеса Сергий Брачук заяви в Телеграм: "Според данните, с които разполагаме, (украински) ракети са нанесли "сериозни щети" на крайцера "Москва".

Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза в YouTube, че флагманът на руския Черноморски флот е преживял "изненада".

Експлоатацията на крайцера "Москва" започва още през 1983 г. Той участваше в руската интервенция в Сирия от 2015 г.

В първите дни на руската инвазия в Украйна корабът участва в нападение срещу Змийския остров, по време на което бяха пленени 19 украински моряци.  Случаят се прочу и с нецензурна реплика на украинците, отправена по радио връзка към екипажа на флагмана.      
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
28
 
1
 
! Отговори
дяконЪ преди 2 години
....за съжаление истината е, че потъна!Няма ранени моряци. Ракетите са обезопасени преди да го изтеглят на буксир, но наклон и пробойната го изпратиха на дъното.Моряците са по другите кораби.Не е удрян от ракета, но е имало пожар и взрив, за щастие локализирани бързо, но неедективните последващи действия са си казали думата.Жалко, но пък продължават да удрят...
407
1
 
24
 
! Отговори
Черепа преди 2 години
Хотели лучше, получилось как всегда
406
1
 
16
 
! Отговори
Дринго преди 2 години
Сега ще призоват Чернодимни Кузя да го извлече на буксир.Тея *** Япония ги направи криви, потопи им ЦЕЛИЯ фрот и пак не им увряха главите че не ги бива.
405
1
 
13
 
! Отговори
Хубава новина преди 2 години
.
404
3
 
25
 
! Отговори
Костадинов преди 2 години
Министерството ни на отбраната съобщи, че флагманът ни е потънал, защото получил увреждане на корпуса в резултат на пожар. Колкото и да е невероятна тази истина, другари, трябва да я разпространим.
403
0
 
22
 
! Отговори
да изпратят и кузя преди 2 години
да го освободят от мизерията му Украинците
402
0
 
24
 
! Отговори
От последната минута преди 2 години
Путин поръчал да не се пуши в танковете и самолетите.
401
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците ще си изядат г..за от яд, че са го думнали с ракети украинска разработка. Те затова решиха да го изкарат пожар, че дори крайна некадърност на собствената им армия я приемат като по-малък резил. Смятайте за какво ниво на комплекси става въпрос...
400
0
 
38
 
! Отговори
Столетов преди 2 години
Моите съболезнования на руските тролчета, за които потъването на един флагман е огромна трагедия, много по-голяма от разрушаването на някакви си градове и смъртта на мирни жители.
399
0
 
20
 
! Отговори
Делян преди 2 години
И руското военно министерство предаде путин и троловете. Съобщиха, че корабът уж бил потънал.
398
0
 
22
 
! Отговори
Асан преди 2 години
абе верно докат го трескали с ракети той са самзапалил . егати савпадака .
397
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Каква радост,крайцерът,,Москва,, вече е на дъното,с над 500 моряци. Английските противокорабни ракети за няколко дни,ще ликвидират флота на Русия в Черно море. После на ред са и останалите руски бойни кораби. Слава на Украйна!!!
396
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Киев - русофилите тука ни обясняваха, че руската армия за три дни ще е в Берлин, даже Лисабон. Иронията е, че "Москва" е правен в Николаев, Украйна :) Голяма излагация. Руснаците още не могат да дойдат на себе си. Третият им по мощност кораб, 550 моряци, които май са при Създателя по-голямата част и за финал, някои от ракетите на кораба са можели да носят ядрени глави.
395
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква символика. В началото на управлението на Путин потъна "Курск".Сега към края на управлението му потъна "Москва".
394
0
 
32
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Нептун 1 : москва 0
393
2
 
40
 
! Отговори
Striker преди 2 години
На тия некадърници ''Масквами'' потъна! Хаххаха! Има го в СНН и ББС! Страше флот, страшна армия! Слава на братска украйна, смърт на страхливеца от Кремлин!
392
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПотънА тенекето. Посмъртно е повишено в подводница.
391
0
 
39
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Символът на войната потъна, сега остава да потъне лидера на войната.
390
0
 
30
 
! Отговори
карбов ски преди 2 години
На ТАСС.ру написаха че кораба потънал. До цензорите на днес .бг още не са постъпили указания и те тази информация я крият...
389
0
 
34
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Само питам. Кога ще се самозапали следващият руски кораб?