Петков и Василев: енергетиката да не се ползва като оръжие

Призоваха за обща диверсификация на района
5 май 2022 12:30, Петя Славова
129
Петков и Василев: енергетиката да не се ползва като оръжие
Снимка: БГНЕС

"Виждаме безпрецедентна война в Украйна, която коства много човешки животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Това е толкова очевидно и виждаме едностранни нарушения на договори от "Газпром". Това заяви премиерът Кирил Петков на срещата, посветена на енергийната сигурност в София.

По думите му, единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим. "И да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице", подчерта министър-председателят.

Още по темата

Петков заяви, че новите терминали за газ, които се изграждат, както и новите интерконектори позволяват да има нова енергийна карта и дават нови възможности за диверсификация.

"Нашите държави използват газ за производството на електроенергия, а ако оптимизираме използването на електричество на регионалната карта, то тогава може да имаме допълнителни капацитети за газ", обясни Петков.

Финансовият министър Асен Василев добави от своя страна, "че сме подготвени, че има решения, които можем всички да използваме и да почерпим ползи от тях".

"Трябва да завършим техническите аспекти и търговската работа, за да може решенията да станат реалност. България даде на ЕС предложения, виждам движение оттогава насетне. Затова и сме всички участници тук, които могат да допринесат за такова решение, за диверсифицирането, за да не сме толкова зависими от руския газ", каза Василев.

"С наши общи усилия, с инфраструктурата и малки модернизации, можем да обединим действията си по линия на електроенергията и договорите, можем да диверсифицираме района и да прекратим един път завинаги зависимостта", убеден е той.

В събитието участват и енергийният министър Александър Николов, генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен, предава БГНЕС. Сред поканените участници са ръководители на сектора от ключови за региона държави - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, и др.

Дискутират се най-актуалните теми в отрасъла, изправен пред предизвикателствата на няколко последователни кризи – пандемията от COVID-19, скокът в цените на енергоносителите, отражението на войната в Украйна върху сигурността на газовите доставки и пр.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
правиме протести тоя наглец вика роса ме роси , естремисти като се разбрал дори с нинова и няма как да се съберат брой депутати да му поискат вот на недоверие и корнелката и итн осъснават че това им е последния порламент , чудя се на герб те сега повече гласове ще имат единственото обяснение щото и те слушат козяк да ги спират оттам трябва бой, палатки и непрекъснат отпор
77
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Кирил можем да го свалим само с яки протести. Топлият сезон започна, да организираме протести на "Батенберг"! Трябва да се съберем колкото се може повече хора и да ревнем: Оставка! Оставка! Оставка! Оставка! Ако му стиска, да праща полицаи срещу протеста.
76
0
 
3
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 2 години
ЗАЩО ЦЕЛИЯ ЕС ПОЛУЧАВА ГАЗ ОТ РУСИЯ САМО НИЕ НАЙ БЕДНИТЕ И ЗАВИСИМИ СМЕ БЕЗ ГАЗ . КИРЧО И КОКОРЧО НИ УБИВАТ ПО НЕЧИЯ ЗАПОВЕД
75
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Одобрявам хората да видят и научат всички теории, виждания и възгледи за развитието на света и бизнеса, но това което е релевантно в САЩ, не е приложимо в Китай, още по-малко в Африка, дори в Европа не е същото... Във войната всеки си гледа изгодата, ако трябва да умрат милиони, да война е и ще умрат. ако трябва да е от глад, да ще е, ценностните системи се променят! Ако аз имам нещо от което се нуждае врага да умре, да аз няма да му го дам и ще чакам докато видя мъките му....
74
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
До Случаен минувач ВРЕМЕ Е ДА ИЗЛЕЗЕМ ПО ПЛОЩАДИТЕ , ИНАЧЕ ЖАЛНА НИ МАЙКА
73
0
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Много се притеснявам, че тези идиotи харчат пари, без да се замислят. Поеха хазната с 13 милиарда лева, сега са останали 4. За какво пръснаха 9 милиарда за 3 месеца - никакви обяснения. Ако продължават по същия начин - в края на май хазната ще се окаже празна! И няма да има пари за заплати, пенсии и т.н. А инфлацията - всеки я вижда! Един хляб отива вече към 3 лева! Какво правим? Защо мълчим? Докога ще ги търпим? Хора, не виждате ли, че "харвардците" не умеят да управляват?
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бензиностанцийка с автомати, сър.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в района византициите купуват руска газ вие от тях проклети търгаши
70
0
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Лаурел и Харди започват да се снимат в нова кинокомедия. Лошото е, че от идиoтщините им страдаме всички. Видяха много пари в хазната - давай да харчим! Ама това, че тези пари са на всички ни, целият народ ги е събирал - няма значение! Ще ги опукаме набързо, за 4-5 месеца! Какво ще му мислим за после? И няма да обясняваме къде ти даваме!
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупция (на латински: corrumpo покварявам, развращавам, развалям) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E*аси скапаните клоуни! Боката си беше поне забавен, а тия са откровено изнервящи!
67
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Сигурно знаят какво е Первитин,иначе нямаше да се държат като.....дрогирани.
66
0
 
8
 
! Отговори
Нов преди 2 години
Да се махат, до като не са фалирали държавата тези некадърноци .
65
0
 
9
 
! Отговори
Оставка! преди 2 години
Тези шарлатани, гнусни майкопродавци трябва да бъдат изметени възможно най-бързо.
64
0
 
15
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Малко хора знаят, но изграждането на южната газова дъга на преносния газопровод е направена главно от руснаци, като целта е била газифицирането на ТЕЦ София. Затова руснаците са газифицирали БГ. Те са строили АЕЦ, компресорните станции и транзитния газопровод. Държали са ръчичките на Бай *** и то в продължение на няколко години да не гръмне АЕЦ-а или някоя тръба. И повече от 40 години никога не са спирали подаването на газ. Като пари и АЕЦ и транзита на газ са донесли милиарди на БГ
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а какво да се ползва като оръжие? откъде накъде ще ползваш чужди ресурси от една страна и в същото време ще действаш срещу нея? отивай на запад и търси изход драги ми Петков. Стига само лиза *** време е да поискаш нещо от тях. И то сериозно. За руския газ вече не мисли. И да получиш отнякъде ще е на не знам си колко по - висока цена. Толкоз за ума на господина Петков.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 15-ти има един минус.Много ми е интересно какъв е мотивът на минуса спрямо неоспорим факт?Не е вярно...Не ми харесва...Просто така...Голям борсов специалист?
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Небългари и съмнителни такива, да не се ползват като марионетки от американците с цел дозатриване на българите и превръщането на древната ни страна в американска военна площадка - плацдарм срещу Русия за грабеж и разруха!
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
туй изказване все едно с малка пш в голям групов кекс
59
0
 
4
 
! Отговори
Киракокора преди 2 години
кой ви смята у оркестъра ве, малка България на фона на световните проблеми. я се скрийте там, отдето сте дошли.