Русия се готви да празнува 9 май, но превръща ли се датата в пропаганден инструмент?

Капитулацията е подписана няколко пъти
8 май 2022 09:51, Петя Славова
276
 Русия се готви да празнува 9 май, но превръща ли се датата в пропаганден инструмент?
Снимка: БГНЕС

На девети май Втората световна война в Европа завършва с капитулацията на нацистка Германия. Русия празнува този ден като Ден на победата, а в ръцете на Путин той все повече се превръща в пропаганден инструмент.

Ден на освобождението, Ден на победата, Ден на победата в Европа: краят на Втората световна война в Европа и победата над националсоциализма имат много имена. В някои държави като Франция и Словакия денят е национален празник, а в Германия се отбелязва като възпоменателен ден. След 12 години брутално нацистко управление, почти шест години война, 60 милиона жертви и шест милиона избити евреи, на осми май нацистка Германия е победена и войната свършва, пише "Дойче Веле".

Капитулацията е подписана няколко пъти, затова и в различните страни краят на войната се отбелязва на различни дати. В нощта на шести срещу седми май 1945-а генерал Алфред Йодл подписва официално в Реймс капитулацията, която влиза в сила на осми май 1945-а.

Съветският диктатор Йозеф Сталин обаче организира втори акт на капитулация на "своя" територия: в нощта срещу девети май фелдмаршал Вилхелм Кайтел поставя в съветската квартира в Берлин-Калрсхорст подписа си върху документа за капитулация. Затова и Русия чества победата на 9 май. В Нидерландия пък празниците започват още на 5 май: на този ден се чества "Bevrijdingsdag" - краят на германската окупация.

За Германия въпросът с осми май е сложен

Още по темата

Германия има нужда от време, за да реши как да се отнесе към събитието от осми май. За населението с капитулацията започва тъй нареченият "час нула" - първоначално никой не иска да се обръща назад. Денят символизира едновременно поражение и освобождение, което е твърде объркващо за младата следвоенна република. А новооснованата Германска демократична република (ГДР) в Източна Германия тръгва по съветския път на развитие, обявява се за антифашистка държава наследничка и така отхвърля всяка отговорност за стореното от нацистка Германия.

В Западна Германия избягват да говорят за този ден. Първият германски канцлер Конрад Аденауер дори е настоявал да се ускори приемането на Основния закон (Конституцията), за да съвпадне то с датата осми май (1949 г.). Архивите пазят неговите думи: "За нас, германците, това наистина е първият радостен ден от 1933-а година насам".

По-късно германският президент Рихард фон Вайцзекер ще нарече осми май в една своя историческа реч "ден на освобождението" от човеконенавистната система на управление на националсоциалистите. През 2020-а година осми май еднократно бе обявен за официален празник, а оттогава насам се отбелязва като ден на възпоминание. Оттогава не секва и дискусията за това дали този ден да не бъде трайно обявен за празничен.

В Русия: за вътрешнополитическа употреба

В Русия "Денят на победата", както е наричан в цялото постсъветско пространство, десетилетия наред бе и ден на траур - заради милионите жертви, дадени от Съветския съюз във Втората световна война. Но през последните години това се променя. Президентът Владимир Путин все повече използва този ден за вътрешнополитически цели. Още през 2020-а година изследване на германската фондация "Наука и политика" стигна до извода, че Путин разказва съветската история все по-едностранчиво, за да изглежда неговият режим по-силен и като продължител на великата сила СССР.

При управлението на Путин например се върнаха помпозните военни паради на Червения площад. На миналогодишния руският президент заяви следното: "Русия защитава последователно международното право. Същевременно ние твърдо ще защитаваме нашите национални интереси, за да гарантираме сигурността на нашия народ. А смелите руски въоръжени сили, наследници на войниците на победата, са надеждна гаранция за това". В традициите на Червената армия Путин пропагандира образа на застрашената велика империя. В това се вписва и обстоятелството, че още от 2014-а година, а отскоро с нападението над Украйна през февруари т.г., той определя Украйна като "фашистка", с което отново прави връзка с нацистките времена.
На 9 май Владимир Путин традиционно се обръща към нацията

На 9 май Владимир Путин традиционно се обръща към нацията

"Путин и руската държавна пропаганда превърнаха историческата капитулация на Германия на девети май 1945-а година в наратив за актуалните политически действия на Кремъл. Съветската победа над нацистка Германия се използва от режима на Путин като оправдание за започнатата от него на 24-и февруари завоевателна война срещу Украйна", казва в тази връзка експертът по руските въпроси в ДВ Инго Мантойфел. Така девети май изгуби една от функциите си - да напомня за страданието на милиони хора и се превърна в агресивен инструмент за пропаганда на путинова Русия, добавя той.

Опасения за разширяване на войната

В същия контекст от седмици се спекулира, че сега на девети май Путин ще използва историческата дата за подклаждане на пропагандата си във войната срещу Украйна. Експерти се опасяват, че е възможно на девети май Путин да обяви всеобща мобилизация, което ще му осигури десетки хиляди войници допълнително. А украинското разузнаване предупреди, че Путин може би планира военен парад и в окупирания украински град Мариупол.

Така девети май вместо в ден за възпоменание окончателно се превръща в пропаганден инструмент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: УкрайнаРусия9 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Думата влах идва от власт.
124
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мразя никой но за мен Русия вече не съществува не е омраза а пълен игнор те дори не заслужат да проявя и чувството омраза няма да се хабя за тях знам че има кой да ги накаже
123
3
 
5
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, сега ще дойде Байдън и ще спаси всички герои на Украйна в Азовстал, ще дойде Шолц и ще ги спасим, ние вярваме, че ще бъдат спасени.
122
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много влюбени в Разия, ама не ходят там! След т.нар. Септемврийско въстание в СССР бягат 3 хиляди български комунисти, Сталин избива 2 хиляди от тях! Ко си бяха стояли тука щяха да са живи и здрави!
121
3
 
7
 
! Отговори
Зелени идоити преди 2 години
Какво става със зелените енергии, кога ще дойдат, след колко десетилетия?
120
6
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
77 години се празнува този празник,сега ли се сетих те да пишете глупости...
119
9
 
12
 
! Отговори
777 преди 2 години
Путин закопа народа си. От тук на сетне руснак и Русия ще са ,,мръсни думи,, съизмерими с Хитлер и фашизъм.
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още нищо не се знае какво е ставало в Азовстал. Военно-билогическа лаборатория това значи трибунал, скандал в ООН. В ДНР и ЛНР смъртното наказание не е отменяно.
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията марширува напред! Обичаме пържен лук, защото е вкусен, обичаме лук, обичаме лук! Не можете да победите атинската демокрация, тя е вечна, безсмъртна идея. Тя е богиня.
116
9
 
6
 
! Отговори
колкото по-дълго преди 2 години
Колкото по-дълго продължава военната операция, толкова повече рублата укрепва, еврото и долара падат а ЕС и САЩ затъват в инфлация и се тресат от тежка икономическа и енергийна криза
115
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руските т р о л о в е ни наричат *** това е за тях демокрацията но джендърите не убиват и изнасилват деца не се гаврят с цивилно население не депортират и филтрират население не бомбят градове и жилищни сгради болници театри църкви не нападат суверени държави и не си цапат ръцете с кръв на невини евроджендърите и гнилия запад по вашите опорки не сме убици като вас вие ще изгниете не ние
114
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин няма да излезе от страх англичаните да не го отровят с полоний
113
9
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Вместо да се предаваме и да оставим Русия да превземе цяла Украйна, ние от НАТО можем да започнем война с Русия и да я победим. Историята показва, че с Русия трябва да се действа настъпателно с решителни военни действия ако искаме да я победим.
112
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парада ще се води от руснака Кадиров и той ще рапортува на руснака Шойгу.....нашите братя
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парад ще има. Геоздея на програмата са джавелините и байрактарите и плюс 25 хиляди два на един и то без комин
110
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Мариупол учебните занятия са възстановени, децата учат на руски и по руска програма.
109
3
 
6
 
! Отговори
Комплексари преди 2 години
Един мазен Нептун да падне дано утре на Рашисткия Гейй парад
108
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В освободените градове животът се връща към нормалното. В Херсон вече минаха на разплащания с рубли, супермаркетите се зареждат от Русия, цените са в рубли и в гривни.
107
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите лъжат, че България ще пострада при конфликт между НАТО и Русия. България е добре защитена от НАТО и вместо да слушаме русофилските заплахи можем да нападнем Русия и да спечелим, вместо да се предаваме. Русия е гола вода с бевепето, имат БВП колкото Исландия, лесно ще ги бием руснаците, ядрените ракети на Русия са само мит и никога няма да сработят. Гониме посланичката и НАТО да разположат ядрени ракети в България и да ги почваме руснаците с масирани ядрени удари.
106
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските учени са доказали, че при ядрена война няма да има ядрена зима. Няколко милиона жертви в Америка и Европа си заслужават цената ако унищожим Русия с масирани ядрени удари, ако ударите са внезапни Русия няма да може да отговори ефективно, жертвите в САЩ и Европа ще бъдат огреничени.