Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар
23 май 2022 21:30, Йоана Цонева
256
Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета
Снимка: БГНЕС

На фона на западните санкции доставките на телефони с копчета за Русия са се увеличили значително. През първото тримесечие са внесени 3,5 млн. устройства. Това е с 43% повече, отколкото през същия период на миналата година, но по-малко, отколкото през 2019 г. (4,2 млн. броя), пише "Москоу таймс".

Рязкото увеличение на броя на внесените в Руската федерация през 2019 г. телефони с бутони е свързано с голямото предлагане на новата тогава руска марка Inoi. През тази година 1,9 млн. устройства с бутони, или повече от половината, са дошли от Inoi, F+ и BQ.

Третият проект за "суверенен смартфон" в рамките на 10 години се провали в Русия

По данни на аналитичния център GS Group като цяло доставките на смартфони за страната са намалели с 14%, до 6,8 млн. броя. Като цяло през първите три месеца на 2022 г. в Руската федерация са доставени 10,3 млн. телефона и смартфона, което е на нивото на миналата година.

Александър Сурков, ръководител на аналитичния център на GS Group, уточни, че телефоните с бутони имат своите клиенти поради своята простота, надеждност, ниска цена и дълъг живот на батерията.

Още по темата
Но днес съотношението между продажбите на смартфони и функционални телефони се влияе в много по-голяма степен от фактори, които не са свързани с потребителите: логистични сътресения, лоялност към марката, която, както се оказва, може просто да напусне своя пазар, и спад на покупателната способност в целия свят.

По данни на търговците на дребно продажбите на телефони с бутони в страната не нарастват и дори намаляват: в М.Видео-Елдорадо - с 11% през първото тримесечие, в Мегафон - с 12%. В Связной делът на такива устройства, свързани със смартфони, е намалял от 19% на 17%. Ръст се забелязва единствено в компанията Марвел Дистрибюшън, като при тях той възлиза на 13,5%.

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар, включително Apple, Samsung, почти наполовина намаляха доставките на китайските Xiaomi, Huawei и Oppo. Сега, в рамките на паралелния внос, в Русия могат да се внасят джаджи от Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP, Huawei и Lenovo без разрешението на притежателя на авторските права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас ко ни боли за азиатците? Така си ги кефи,така да си живеят. Територия бол, който иска да поема натам.
184
9
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 197 Заблудени човече, знам руски език перфектно и чета руски медии. Всъщност точно от руски медии е взета тази новина и ако четеш внимателно това го пише и тук. А руския го учихме още в началното училище защото беше задължителен.И само шестици съм имал по руски.Но истината боли - приеми го!
183
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отивам да работя свързочник в Раша
182
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новина за дебелашко злорадстване. Разбрали-неразбрали от типа: Веганите в Русия се увличават защото хората нямат пари за месо.
181
11
 
20
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Като свършат копчетата ще се върнат още по-назад - с телефонистките дето свързават на ръка.
180
20
 
25
 
! Отговори
Мето преди 1 година
таз година с копчета, догодина без телефони... русия отива в каменната ера, където й е мястото
179
16
 
26
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
За сведение на тъ пу н г е рите, телефоните с копчета са много по-удобни и надеждни, а тази статия е пълна дезинформация защото рашките внасят китйски смарт телефони по-евтини от корейските, европейските, американските и то в огромни количества!
178
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още в първия ви абзац едното изречение противоречи на другото. Нататък, разбира се, не четох.
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само не схванАх, защо се илюстрирали "новина" за телефоните с фенерче в Русия със снимка от Израел... или, където компоти, там компютри, и обратното
176
0
 
6
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Браво на еСССРе. Измислили са го. :) :) :)
175
1
 
0
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До АнонименКакъв си чичко-бумър на поне 60 години :D
174
1
 
0
 
! Отговори
201 преди 1 година
До Анонимен 200 Ха! Мислим еднакво.
173
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо няма. Аз доскоро ползвах нокия с фенерче. Изпускаш го по 5 пъти на ден и не се притесняваш, че ще останеш без телефон или без батерия.
172
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че аз и сега св ежедневието и ползвам телефон с копчета. Нокиа 150 с фенерче и 2 сим карти. Струва само 65 лева. Перфектен работен телефон. Не се притесняваш че може да го изтървеш или да го счупиш. Освен това е супер лек и се събира във всеки джоб. Батерията държи доста дни. Сматрфона рядко го разнасям с мен. Само ако искам да снимам нещо или заради google maps и др.
171
4
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 203 Да, явно ти знаеш повече за хората. Хахаа. Само съвет - научи се да не даваш оценки за непознати, 110 % грешиш и се излагаш! ***!
170
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Shark "ходил съм доста и по-зле от нас никъде не съм виждал!!" Хахаха. Явно никъде не си ходил. Само съвет - поразходи се в Русия. :)
169
14
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До toti. В средновековието не знам да е имало каквито и да било телефони...... И ако попътуваш малко ще разбереш, че ние сме в средновековието, а не хората. Не знам къде си ходил и какво си виждал, но, уверявам те, ходил съм доста и по-зле от нас никъде не съм виждал!!
168
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква елементарна манипулация, в стилистиката на най-тъповатите хватки при поднасянето на информация. И - като гледам коментарите - дори има такива, които са се вързали и са реагирали първосигнално. Забавно.
167
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващият етап централа с телефонистки и телефон с манивела. Така ще се осигури достатъчна заетост според интелектуалното ниво на народонаселението
166
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз живея в Русия. Но не знаех за това