Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар
23 май 2022 21:30, Йоана Цонева
256
Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета
Снимка: БГНЕС

На фона на западните санкции доставките на телефони с копчета за Русия са се увеличили значително. През първото тримесечие са внесени 3,5 млн. устройства. Това е с 43% повече, отколкото през същия период на миналата година, но по-малко, отколкото през 2019 г. (4,2 млн. броя), пише "Москоу таймс".

Рязкото увеличение на броя на внесените в Руската федерация през 2019 г. телефони с бутони е свързано с голямото предлагане на новата тогава руска марка Inoi. През тази година 1,9 млн. устройства с бутони, или повече от половината, са дошли от Inoi, F+ и BQ.

Третият проект за "суверенен смартфон" в рамките на 10 години се провали в Русия

По данни на аналитичния център GS Group като цяло доставките на смартфони за страната са намалели с 14%, до 6,8 млн. броя. Като цяло през първите три месеца на 2022 г. в Руската федерация са доставени 10,3 млн. телефона и смартфона, което е на нивото на миналата година.

Александър Сурков, ръководител на аналитичния център на GS Group, уточни, че телефоните с бутони имат своите клиенти поради своята простота, надеждност, ниска цена и дълъг живот на батерията.

Още по темата
Но днес съотношението между продажбите на смартфони и функционални телефони се влияе в много по-голяма степен от фактори, които не са свързани с потребителите: логистични сътресения, лоялност към марката, която, както се оказва, може просто да напусне своя пазар, и спад на покупателната способност в целия свят.

По данни на търговците на дребно продажбите на телефони с бутони в страната не нарастват и дори намаляват: в М.Видео-Елдорадо - с 11% през първото тримесечие, в Мегафон - с 12%. В Связной делът на такива устройства, свързани със смартфони, е намалял от 19% на 17%. Ръст се забелязва единствено в компанията Марвел Дистрибюшън, като при тях той възлиза на 13,5%.

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар, включително Apple, Samsung, почти наполовина намаляха доставките на китайските Xiaomi, Huawei и Oppo. Сега, в рамките на паралелния внос, в Русия могат да се внасят джаджи от Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP, Huawei и Lenovo без разрешението на притежателя на авторските права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не само телефони и Москвичи ще почнат пак да правят и да карат тия.Това ги чака щом дърпат назад и искат старото.Накрая ще ядат корени като в Северна Корея!Мизерия страшна ги чака!
144
5
 
12
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Телефонът трябва да има само две копчета. Червена и зелена слушалка. Евентуално и джойстик за да намираш имена в менюто. Всичко друго е абсолютно безмислено. Монитора ми е 32 инча, десктоп машината ми е предостатъчна. За нещо мобилно си имам лаптоп.
143
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно са свършили хладилниците и микровълновите фурни и сега ще правят танкове от нокиа фенерче.
142
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суверенен смартфон казват хахахахахах. Каква деградирала дистопия, по-зле и от новговор-а от 1984!
141
3
 
14
 
! Отговори
от Брюксел преди 1 година
Европейският Парламент организира конкурс за идея какви нови санкции да наложим на Русия, т.к. всички варианти се изчерпаха.
140
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то къф телефон е без копчета, изключвам тия със шайбите. Телефоните без копчета са предназначени за зомбиране за *** тинейджърчита. Истинският мужик ползва телефон със шайба, а баш истинските мъже - такива с манивела.
139
9
 
23
 
! Отговори
Morski преди 1 година
За повече от 300 години Русия не можа от най-голямата територия на света да направи най-богата, желана за живеене и просперираща! За същите тези 300 години успя само да се сбие с всичките си съседи и да си създаде много врагове! За 300 години има БВП по-малък от Южна Корея! Това е Рушия, а не мечтата на Петър Първи! Тази Рушия заслужава само едно - участта на всяка една предхождаща я империя - разпад, и исторически край!
138
13
 
8
 
! Отговори
Е това е преди 1 година
Много хора в България нямат пари и за копчета за телефони.
137
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, уж сме неприятерска държава, а 80% от статиите са за Русия! По-голям шпалир за Русия не съм виждал никога! Цял свят за по-малко от 4 чесеца изучи цялата им история, култура, имена на политици, на актьори, на банкери, на олигарси... Между другото в Швейцария телефоните с копчета също са на мода (или поне със сигурност бяха 2014та). В Базел можете да ги видите на всяка втора витрина заедно със стари шлифери, капели, фотоапарати... Интересно място е.. Чувствах се като телепортиран в 60те!
136
5
 
11
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Абе за какво са им тия телефони, направо да почват да си пращат съобщения с пощенски гълъби!
135
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До154/157 "Море,тъй ще ни се накриви шапката,че Жан-Виденовото време ще ни се види като като лек дъждец!" Объркал си се приятелю, Жан-Виденовото време никога няма да се върне, дори когато червените другари доста се опитват. Не си ли схванал още? След тази война света се променя - за съжаление на русофилите, сте заседнали този път от обратната страна. За наше щастие, също. Този път сме от страната на нормалните държави.
134
7
 
8
 
! Отговори
До154 преди 1 година
Море,тъй ще ни се накриви шапката,че Жан-Виденовото време ще ни се види като като лек дъждец!
133
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Иде зима,господа..
132
9
 
14
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Санкции, докато не минат на телефони със шайба!!!
131
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 146 "Абе важното е че ние скоро ще джиткаме автомобилите си с цени на горивата над две евро,и ще си плащаме Левче за киловат ел-енергия,а пък вие тролци оплаквайте колко скъпо се живеело в Русия!" Приятел, карахме коли и се отоплявахме и когато заплатите ни бяха 1/6 от това, което са сега. Не разбрахте ли, че не ни е страх от вашите "плашила". По магистралите не може да се разминеш от коли, на никой не му се е накривила капата. ....
130
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко им е. Още санкции!
129
5
 
13
 
! Отговори
Все тая преди 1 година
Нас кво ни интересува, кво купуват руснаците, тяхна си работа, пишете за българите, другите не ни интересуват
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами няма лошо,преди конфликта Китайците държаха около 60% от пазара в Русия,защо пък да не го закръглят на 100%
127
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Xiaomi,Realme,Huawei,Oppo регистрират двуцифрен ръст на продажбите в Русия през първите пет месеца!
126
2
 
15
 
! Отговори
Хаахх преди 1 година
Той и москвича беше с манивела ,да не я забравят че тоя туч се буташе трудно.