Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар
23 май 2022 21:30, Йоана Цонева
256
Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета
Снимка: БГНЕС

На фона на западните санкции доставките на телефони с копчета за Русия са се увеличили значително. През първото тримесечие са внесени 3,5 млн. устройства. Това е с 43% повече, отколкото през същия период на миналата година, но по-малко, отколкото през 2019 г. (4,2 млн. броя), пише "Москоу таймс".

Рязкото увеличение на броя на внесените в Руската федерация през 2019 г. телефони с бутони е свързано с голямото предлагане на новата тогава руска марка Inoi. През тази година 1,9 млн. устройства с бутони, или повече от половината, са дошли от Inoi, F+ и BQ.

Третият проект за "суверенен смартфон" в рамките на 10 години се провали в Русия

По данни на аналитичния център GS Group като цяло доставките на смартфони за страната са намалели с 14%, до 6,8 млн. броя. Като цяло през първите три месеца на 2022 г. в Руската федерация са доставени 10,3 млн. телефона и смартфона, което е на нивото на миналата година.

Александър Сурков, ръководител на аналитичния център на GS Group, уточни, че телефоните с бутони имат своите клиенти поради своята простота, надеждност, ниска цена и дълъг живот на батерията.

Още по темата
Но днес съотношението между продажбите на смартфони и функционални телефони се влияе в много по-голяма степен от фактори, които не са свързани с потребителите: логистични сътресения, лоялност към марката, която, както се оказва, може просто да напусне своя пазар, и спад на покупателната способност в целия свят.

По данни на търговците на дребно продажбите на телефони с бутони в страната не нарастват и дори намаляват: в М.Видео-Елдорадо - с 11% през първото тримесечие, в Мегафон - с 12%. В Связной делът на такива устройства, свързани със смартфони, е намалял от 19% на 17%. Ръст се забелязва единствено в компанията Марвел Дистрибюшън, като при тях той възлиза на 13,5%.

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар, включително Apple, Samsung, почти наполовина намаляха доставките на китайските Xiaomi, Huawei и Oppo. Сега, в рамките на паралелния внос, в Русия могат да се внасят джаджи от Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP, Huawei и Lenovo без разрешението на притежателя на авторските права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 146. Е колко па да е скъпо 2 евро за бензин. Нали ги плащаме на Лукойл кво ти пука.
124
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е че ние скоро ще джиткаме автомобилите си с цени на горивата над две евро,и ще си плащаме Левче за киловат ел-енергия,а пък вие тролци оплаквайте колко скъпо се живеело в Русия!
123
7
 
11
 
! Отговори
ПРОГРЕС преди 1 година
СКОРО ЩЕ МИНАТ И НА ТЕЛЕФОНИ С НАБИРАНЕ НА ШАЙБА ИЛИ ОНИЯ С МАНИВЕЛАТА!
122
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и черно-белите телевизори ще върнат
121
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай направо Мобифоните с дългата антена да върнат
120
7
 
7
 
! Отговори
111 преди 1 година
Всъщност цените на селскостопанската продукция н Русия винаги са били високи спрямо стандарта на живот. Това се дължи на не ефективното производство. За пример 2021 в България добив на жито от декар е около 590кг - същата година в Русия добив от декар е около 250 кг.
119
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До profetey "с копчета и ако не греша все още има хора които ги предпочитат, защото са сравнително прости за ползване." Какво им е "простото", като е СЪЩОТО? Направо ще ме скъсате от смях.
118
10
 
8
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До До-Абе УСпокой се, от това, че се хвърляш на амбразурата цените на руснаците няма да им станат по-ниски. Ами да видят какво ще правят, че масово остават без работа. Всичко затваря. Тия с акъл се изнесоха. За тази година емиграцията ще удари 2 милиона. :)
117
2
 
6
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Както често се случва със статиите в българските медии - неправилно заглавие. Телефоните без копчета (touchscreen) навлязоха масово около 2010 година. Преди това бяха телефони с копчета и ако не греша все още има хора които ги предпочитат, защото са сравнително прости за ползване. Но също като се замисля послените години има застой на хардуера на телефоните, така че намаляването на броя на продажби не е нещо учудващо.
116
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 132 "Браво , а хората си мислят, че няма машина на времето. Русия се върна в миналия век и явно дълго ще стой там" .Жестоко ги надценяваш, Русия е в 18ти век.
115
3
 
14
 
! Отговори
. преди 1 година
Александър Сурков, ръководител на аналитичния център на GS Group, уточни, че телефоните с бутони имат своите клиенти поради своята простота, надеждност, ниска цена и дълъг живот на батерията. - и аз ги харесвам по същата причина!
114
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До120/131 Той сигурно също може, но аз вече го направих. Не съм чувал в София ягодите да са по 35 лева килото. Цените на повече то хранителни стоки в Русия се удвоиха и продължават нагоре. :)
113
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво , а хората си мислят, че няма машина на времето. Русия се върна в миналия век и явно дълго ще стой там.
112
8
 
7
 
! Отговори
До120 преди 1 година
Смотльооо, можеш да погледнеш цените в Метро Русия,и да посочиш кои хранителни продукти са по скъпи от нашите!
111
7
 
6
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До 111/120 "До Абе. Що се хабиш да говориш на русофил с факти." Щото ми прави кеф да им навирам реалността в лицата. :))) Знам, че много им пречи реалността. :)))
110
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бих си купил нов Москвич 403, дано не са му изхвърлили калъпа. Още го помня когато го бяха изложили в ЦУМ през 1959 година, изтекаха ми очите тогава
109
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До do 109/121 "това с енергетиката беше доскоро," Е, нали бяхме колония, как така "доскоро" сме били руска губерния? Впрочем, нито горивото за АЕЦа вземаме отдругаде, нито Нефтохима спира да краде от България, а така като гледам руските другаре в Парламента как дават зор да се договаряме с Газпром, май хич не сме преставали да бъдем губерния, и не е "доскоро" ами си е "още".
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубав ей, номер 1 в Русия, стига с тези гнили апъли.
107
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото падна под 60 рубли.
106
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойче Зеля, враг на Тутраканската селищна система.