На Украйна ѝ свършва оръжието, ще даде ли България своето?

"Оръжие за Украйна" и "Газ за рубли" е политическото разделение у нас
7 юни 2022 14:03, Анисия Иванова
191

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко поиска официално с нота оръжие от България за Украйна. Междувременно шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Димитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета.

"Украйна пак поставя този въпрос, защото толкова бързо се изхабява и свършва оръжието, което се доставя от западноевропейските държави и САЩ, че вече започва да буксува производството на нова техника и ново въоръжение в Европа. Не се смогва с доставките на нови компоненти", заяви бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Според него в момента всякакъв вид оръжие е необходимо за Украйна.

Още по темата

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество се съгласи, че Украйна има нужда от все повече въоръжение.

"Ако гледаме от българска гледна точка, въпросът е по-скоро политически. Българските политици и партии са разделени на два лагера. На знамето на едните пише "Оръжие за Украйна", а на другите - "Газ за рубли", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от едната страна са БСП, "Възраждане", неслучилата се партия на Стефан Янев и президентът Румен Радев, а от другата - всички останали.

"За пореден път усилията на Русия да внесе раздор в нашата политика са успешни. Изпускаме отново шанс да се откъснем от зависимостта, която имаме от руските енергийни източници и съветските оръжия", коментира Керемедчиев.

Бившият зам.-външен министър смята, че Русия целенасочено омаломощава възможностите на военновъздушните ни сили. И изтъкна, че НС тепърва трябва да обсъди безвъзмездното предоставяне на техника за Украйна, но и продажбата на такава.

Керемедчиев припомни, че България е в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна.

"Нелепи са предложенията България да бъде посредник в преговорите между Русия и Украйна. България не е равно отдалечена от двете държави, но прави впечатление, че сме една от страните от ЕС, които не са изпратили военна помощ. Бежанците са приети добре у нас, но това не решава събитията на фронта. За Украйна най-важно е кой изпраща оръжия", посочи Димитров.

Събеседниците изразиха мнение и по темата с ядрените заплахи от страна на Москва.

Керемедчиев уточни, че Русия използва всякакви алтернативи, включително заплаха с ядрено оръжие, защото другата ѝ сила е ангажирана в конфликта с Украйна.

"Ядрената заплаха е единственият аргумент, чрез който Русия държи настрани държавите от НАТО и ги спира от директна намеса в конфликта", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доц.Баджаков на първа линия да ходи в Украйна!Ще помага с баджаци!
123
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юруш,народе,завъртете баджаците и си дайте оръжието...нищо,че вече с атомни бомби ни заплашват заради разни ,които са си разчекнали баджаците пред Украйна!После с баджаци ще се защитим по логиката на баджанака...
122
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората са по-ценни от оръжието. Ще помогнем с военни съветници на първа линия на фронта. Шаламанов, Ненчев, Керемедчийски, Паси, Плевелиев, Пешо Коня са безценни специалисти по натовщина и военна тактика. Ще ги мобилизираме без пари да служат на украинския народ, от братския български народ.
121
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е неприятелска страна за Русия,но не е в списъка на приятелските страни на Украина?След като не се оценява хуманитарната помощ и грижата за украинските бежанци имаме ли нужда и полза от такива ,,приятели""???!
120
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Баджаков,за баджаците ли да се хващаме като ни нападнат и сме си дали цялото оръжие?С баджаци да се отбраняваме освен?Всички,които предлагат да си даваме оръжието на Украйна и ни въвличат във войната са като тоя Баджаков.
119
4
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Анонимен .. Е как защо иск, да му е безплатно, както на наглите му сънародници.
118
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нищо не могат да ни уплашат руснаците- виде се че и без техната газ е същото като и с техната- цените са си все високи, но поне не храним с мойте пари въшливата им армия, която окраде половин Украйна от бойлери и мивки до чаршафи, дрехи, колелета, коли,и т.н Прадедо ми ги е млатил с чук у главите в Добруджа 1916 и май натам пак отиват нещата
117
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На лош късмет е да се подарява оръжие. Всеки знае, че оръжие не се подарява, а се купува.
116
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя от екрана е за съд.Тея същите дават информация на украинския посланник къде какво оръжие имаме и изнасят военни държавни тайни.
115
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Керемедчиев да си купи оръжие и да отива да помага на Украйна. Да купи калашник и рпг и да помага там.
114
0
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
А на тоя от екрана, дето обикаля всички телевизии, дано му стигнат доларчетата да изчезне по най-бързият начин, за да не го помете недоволството на българите, след някой месец.
113
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакъв предател на България с име,от което го е срам доц .Момчил Баджаков(представя се като Дойнов) иска цялото оръжие на България дя бъде дадено на Украйна.Този иска да ни остави без нищо.Направо цяла България да даде на Украйна,а?Прилича на карикатура на немски войник от ВСВ.
112
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ние съшо нямаме достатъчно оръжие за отбрана на България" - Имаме съветско оръжие за 200 000 армия, а наште вече са 35 000 и то половината офицери, дето само в щаба ще си седят по време на война. Как да поддържаме толкова много оръжие и за какво ни е?
111
1
 
20
 
! Отговори
Дааа дааа преди 1 година
Ние почти не можем да помогнем с оръжие, но като военна помощ може да се помогне с жива сила и военни специалисти, значи имаме бивши военни миниcтpи тагаров, шаламанов и т н. за командири.... и или за бойци разполагаме с много способни яcтрeби като Пacи, Чexльоу, AлЙo, Инджeв, Kpeмтодорова и т.н. жълтoпавeтняци и ДъeБъ-apи, които могат да спретнат рота, че и батальон даже, а и са моторизирани с трабентчето на Пасито!!! А бай Баце и командир може да е има опит от възродителния процес!!!И така се решават два проблема... и на Украйна помощ и на Бг очистване от ***!!!
110
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ за рубли и ако ни е изгоден курса на рублата купуваме. Ако не е няма да купуваме. Какво толко трудно има. Като нямаме рубли и ни е скъпо или нямаме гас, ше трябва да закрием фирмите които ползват гас или трябва да излезем от НАТО и търсим Русия.. Това са вариантите.
109
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бъдем като Украйна просяци на оръжие ли? Украйна разпродаде съветското си оръжие и изпи парите. Украинците са нахални и безцеремонни. Още ако подразнят НАТО и нас, ние също ще им обявим война, или ще направим "Специална операция срещу нахалниците" в Украйна. Да пазят оръжието си. Ще им продадем само муниции.
108
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Ми не.
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Турция колко Байрактара изнася направо милиардери станаха от тази война, че чак си позволиха и да подарят един за Украйна, на фона на големите доставки. А точно тези дронове най-много борят съветските бронирани машини.
106
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние съшо нямаме достатъчно оръжие за отбрана на България. Като искат ПП ДБ ДПС и ГЕРП отиват с НАТО на фронта и САЩ им пращат пушки да се бият. САЩ имат толко оръжие, че са опрели до България да праща.
105
18
 
4
 
! Отговори
Перник 1 преди 1 година
Точно защото сме суверенна страна а не руски роби ( каквито бехме десетилетия!), ще дадеме подкрепата си за жертвата на руската агресия- Украйна и ще заплюеме в мутрата агресора- руzия! Няма друг начин и решение за свободна държава! А русофилите нека си крякат, ако тръгнат срещу нас ( народа) ще ядат сопата ( може и друго), тяхната свърши преди доста години!