На Украйна ѝ свършва оръжието, ще даде ли България своето?

"Оръжие за Украйна" и "Газ за рубли" е политическото разделение у нас
7 юни 2022 14:03, Анисия Иванова
191

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко поиска официално с нота оръжие от България за Украйна. Междувременно шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Димитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета.

"Украйна пак поставя този въпрос, защото толкова бързо се изхабява и свършва оръжието, което се доставя от западноевропейските държави и САЩ, че вече започва да буксува производството на нова техника и ново въоръжение в Европа. Не се смогва с доставките на нови компоненти", заяви бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Според него в момента всякакъв вид оръжие е необходимо за Украйна.

Още по темата

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество се съгласи, че Украйна има нужда от все повече въоръжение.

"Ако гледаме от българска гледна точка, въпросът е по-скоро политически. Българските политици и партии са разделени на два лагера. На знамето на едните пише "Оръжие за Украйна", а на другите - "Газ за рубли", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от едната страна са БСП, "Възраждане", неслучилата се партия на Стефан Янев и президентът Румен Радев, а от другата - всички останали.

"За пореден път усилията на Русия да внесе раздор в нашата политика са успешни. Изпускаме отново шанс да се откъснем от зависимостта, която имаме от руските енергийни източници и съветските оръжия", коментира Керемедчиев.

Бившият зам.-външен министър смята, че Русия целенасочено омаломощава възможностите на военновъздушните ни сили. И изтъкна, че НС тепърва трябва да обсъди безвъзмездното предоставяне на техника за Украйна, но и продажбата на такава.

Керемедчиев припомни, че България е в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна.

"Нелепи са предложенията България да бъде посредник в преговорите между Русия и Украйна. България не е равно отдалечена от двете държави, но прави впечатление, че сме една от страните от ЕС, които не са изпратили военна помощ. Бежанците са приети добре у нас, но това не решава събитията на фронта. За Украйна най-важно е кой изпраща оръжия", посочи Димитров.

Събеседниците изразиха мнение и по темата с ядрените заплахи от страна на Москва.

Керемедчиев уточни, че Русия използва всякакви алтернативи, включително заплаха с ядрено оръжие, защото другата ѝ сила е ангажирана в конфликта с Украйна.

"Ядрената заплаха е единственият аргумент, чрез който Русия държи настрани държавите от НАТО и ги спира от директна намеса в конфликта", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
16
 
! Отговори
Бял гълъб не оръжие преди 1 година
Жалостивият запад изпраща хуманитарна помощ за Украйна и основно я тъпче с оръжие и боеприпаси т.е. смърт и разруха, а искат да спре войната!!! КОЙТО ИСКА МИР НЕ ПРАЩА ОРЪЖИЕ!!! БЕЗБОЖНИЦИ!!! А най добрата и благородна миротворна помощ за Окрайна е изпращане на бели знаменца за спиране на тази братоубийствена война. Помощ е да помогнеш да спреш войната или при пожар да изгасиш огъня! През средновековието в повечето случаи са събирали пари и са откупвали града или са предавали съответният политик и са си запазвали имота и живота. А най добре беше тия дето му дърпат конците
103
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 1 година
мен па ми свръши пиенето
102
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Бай Байдън да им прати! Цяла банка с пари им изпрати, толкова за едни оръжия ще отдели средства
101
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то НАТО сме половината свят бе. Чакайте да ни свърши оръжието. На Русия обаче определно и свършва модерното оръжие и вече воюва с антично.
100
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неофициално Украина получава българско оръжие и боеприпаси Защо украинският посланик с нота до правителството иска оръжие,което вече получава?
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не
98
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 101 - И Кулеба, и посланикът им се държат отвратително, само дето не заплашват все още.
97
3
 
15
 
! Отговори
Днес преди 1 година
Скоро Украйнските загуби в жива сила ще стигнат 200 000 и щаба на ВСУ иска още резерви/пушечно месо/ за фронта...
96
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Щяхте да ни счупите главите където бяхме 3 пъти повече от вас ли ве" -Затова ли онзи бабит от вашите със знака Z на него *** гащите, когато един от нашите се промъкна през полицаите и отиде да го заплашва на "ваша" територия? Никой от вас тогава не смееше да гъкне, ами извикахте МВР да го изведат.
95
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия само да не направят грешката да нападнат Русия, тогава Путин с едно натискане на ядреното копче, ще ги превърне в лунен прах.
94
1
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Запада и САЩ използва Украйна за пушечно месо.
93
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя там как му беше фамилията , а Кулеба, дойде в България, и почна да ни размахва пръст, като че ли сме невменяеми, държи ни сметки защо не ги подкрепяме, защо не пращаме оръжия, разхожда се като чорбаджия по студията и парламента и ни поучава! Къде си мисли, че се намира Кулеба?! Ние сме суверенна държава, а не колония на Украйна и ЕС! Сами решаваме какво да предприемем!
92
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия изживява последните си дни като държава. После има шансове да остане само като географска област.
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 87 - "Плащането и носенето на боя са предвидени за матряла"........Само дето матрялът с главата си не го разбира, явно по *** ще го усети и разбере. Ако оцелее.....
90
0
 
28
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Как ще са свършили оръжието 40 милиарда къде отидоха?!
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах на едно видео как изстреляха 3 ракети по един танк, първата го порази в двигателя и танка спря ама тия не спряха да стрелят докато танка не се запали, така е с всичко наготово както е казал народа както дошло така отишло. Празноглафци
88
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те щом са опряли до нашето оръжие, по-добре още сега да се предават и да закриват представлението.
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята прабаба е бягала през Балканската война в Гърция със семейството си, за да се спасят, после през Първата световна война са бягали пак в Гърция, после през Втората световна война пак в Гърция....Сега ще бягат в Украйна
86
12
 
5
 
! Отговори
Статия фатмак преди 1 година
Спешно пращайте всичкото съветско оръжие и техника за Украйна, да знаем че нямаме и да ни оставят на мира да си пием кафето и да си пушим цигарите.
85
4
 
33
 
! Отговори
Оръжие за Украйна преди 1 година
Това трябва да стане чрез референдум, който да се проведе с предсрочни избори 2 в 1. Аз лично съм против даване на всякакво оръжие - Украйна вече получи 40 Милиарда военна помощ от САЩ + около 20 Милиарда от ЕС. Къде са тия пари? Кога България е получавала $60 Милиарда помощи за нещо? А украинските "бежанци" да бъдат незабавно изгонени от Бългрия, заедно с наглия им посланик.