Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни?

Страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания
8 юни 2022 14:27, Йоана Цонева
242
Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни?
Снимка: БГНЕС

Неплатените наказателни лихви за забавени плащания по един доларов заем изправят Русия пред опасността от фалит – за първи път от Октомврийската революция насам. Една от причините за това са санкциите на ЕС, които засегнаха и фирмата за разплащания, която Москва беше определила да обслужва плащанията по еврооблигациите на страната.

През последните 100 години Русия на няколко пъти е изпадала във финансови затруднения, но тя винаги е успявала някак да избегне неплатежоспособността. Този път обаче може и да не успее, пише DW.

Пари има достатъчно

Необичайното е това, че Русия не е застрашена от фалит заради липсата на средства. Страната разполага с огромни валутни резерви, а всеки месец получава милиарди от продажбите на петрол и газ. Така че оставащият дълг от близо 40 милиарда щатски долара и близо двата милиарда долара, които са на падеж до края на тази година, не би трябвало изобщо да я затруднят.

Междувременно обемът на руския държавен фонд, в който постъпват средства от продажбите на петрол и газ, нарасна значително до 197,7 милиарда щатски долара. Само месец преди това в него имаше 155,2 милиарда долара, но през май в него бяха преведени постъпленията от търговията със суровини през 2021 година.

В същото време страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания – следствие от наложените ѝ санкции заради войната в Украйна. Освен това една част от руските валутни резерви е замразена. А наскоро изтече действието на клауза, която по изключение позволяваше на американски притежатели на руски държавни облигации да получават рентата си. Това тика Русия към държавен банкрут, тъй като е блокиран пътят за тези плащания и средствата по тях не могат да бъдат превеждани по сметките на кредиторите.

Решение не се очертава

Русия предложи изход от ситуацията, като призова кредиторите да се съгласят да получават вземанията си в руска конвертируема рубла или в други валути, различни от щатския долар, така че да бъде избегната западната система за международни разплащания. Финансовият министър Антон Силуанов предложи и за руските държавни облигации да важи същата схема, както за европейските купувачи на руски газ – разплащания с конвертируема рубла. Казано иначе: чуждите кредитори да си открият сметки в някоя руска банка, а плащанията да се извършват в различна валута от щатския долар.

Този план обаче също нямаше да помогне на Русия да избегне неплатежоспособността, защото американските инвеститори нямаше да могат да участват в него. А миналия петък ЕС включи към санкционираните лица и организации и Националния депозитар по сетълмента, който трябваше да обслужва руските задължения в евро.  

Кога ще настъпи неплатежоспособност?

Русия може официално да бъде обявена за неплатежоспособна още в края на месец юни. Не е ясно само дали лихвите по облигации, които Русия твърди, че е превела още на 27 май, ще пристигнат при кредиторите с оглед на действащите санкции.

По-конкретно става въпрос за плащания по лихви в размер на 71,25 милиона в щатски долари и 26,65 милиона в евро. За да не бъде обявена Русия за неплатежоспособна, тези суми трябва да са постъпили по сметките на кредиторите най-късно 30 дни след падежа. Такъв беше и случаят с падеж в началото на април, който Русия успя да спази малко преди да изтече гратисния срок на 2 май.

Какво би означавал един държавен банкрут на Русия?

Русия вече е изключена от глобалните финансови пазари. Но освен загубата на репутация евентуалната неплатежоспособност носи и други негативи за страната. Така например кредиторите ще могат да завеждат съдебни дела, а съдът да налага конфискация на руски активи в чужбина.

Освен това ще започне дълъг и скъпо струващ процес по преоформяне на дължимите дългове, ако един ден Русия и Западът отново се сближат. По правило държавният банкрут оскъпява дългосрочно цената на кредитите, което ще бъде допълнително финансово бреме за Русия в продължение на дълги години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ вече фалира, но никой не го обявява. Рублата е обезпечена с активи, а доларът с въздух.
178
6
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Смях, смях, смях. Безсилието на " колективния запад" изплува и вече никой не може да го скрие.
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
съдебните дела са толкова дълги, че и след войната няма да приключат, та ще има много да чакат кредитополучателите, само по вестниците стават нещата бързо
176
4
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Много точна диагноза и прогноза за края на месеца. Тогава Паганини ще свири яко из стомасите на русоробите и рашистите. Гражданската война хлопа на вратата на Мама Рашъ. Санкциите дават плодовете си.
175
3
 
6
 
! Отговори
рибока преди 1 година
И като цяло оставам с извода,че Запада смята да победи Русия чрез приказки,било за ефекта от санкциите,било за този от доставката на оръжия.Зеленски се надяваше на населението в Русия и това е единственият начин,но ефектът и той е обратен,а е начина,защото Мечо е по-скоро като анаконда,филма по ДИЕМА от 22 часа,а единственият начин да те пусне е друг да я хване за опашката,ако не можеш ти.И не е вярна рецензията,че тялото и е горещо,другото е вярно.
174
3
 
4
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Как санкциите ще мотивират Путин да спре войната след като преди дни тук прочетох,че приходите им от износ са нараснали след тях,а руснака гледа парата,а не идеологии както е било по времето на СССР.За 80 км стрелба от гаубици прочетох също тук преди дни и предположих,че Русия ще измести границата със 100 км,а днес чета тук че новата им цел е Харков след месец,който е на 40 км от границата.А ако англичаните им доставят снаряди за тези гаубици до 300 км?Няма ли мир ще видим къде ще спи мечо
173
4
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
До Боби .Последната покупка на ценни книжа от САЩ е била през януари тази година,но Русия е вече продала 96% от американските облигации,а в най-голямата им частна банка са замразени 300 милиарда техни долара и след като отказваше да изпълнява нареждания за плащане руснаците пак намериха начин да плащат на американския посредник на американски граждани кредитори в края на м.май САЩ не поднови лиценза на своя посредник.Нали трябва да има резултат от санкциите.ха-фа-фа!
172
6
 
6
 
! Отговори
До рибока преди 1 година
Тея пари последно къде постъпват? Че нещо ги нема в Раша. Бухахаха
171
3
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
От износ на ден в джоба на Путин постъпват близо три милиарда,от тях 550 милиона от петрол и 350 милиона от газ.Толкова и за санкциите.В същото време дългът на САЩ към Русия е двойно по-голям,но си плаща редовно,защото руснаците не им създават аналогични проблеми.Явно не ги интерисуват медийните излияния,които поради санциите и контрасанкциите не стигат и до населението.Занапред Русия може да спре да купува ценни книжа от САЩ,защото кредитор в случая е помагач на икономиката на врага си.
170
0
 
6
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Ха-ха-ха!Бължа ще плаши слон.Колко мастило за празнословие.Какво се случва при дефолт?Просто на такава страна се отпускат кредити с по-висока лихва,но Русия няма нужда от кредити.Два милиарда до края на годината ,а на ден постъпват три от внос.И терминът е дефолт - неизпълнение на задължение,в случая финансово.Кредиторите могат да обявят крос-дефолт,за да си получат кредита наведнъж,а 40 милиарда също не са и проблем. Неплатежоспособност е съвсем друго,а това ще е дори технически дефолт.ха-ха-ха
169
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Форумните русофилски "експерти" твърде надценяват интелекта... си и подценяват този на истинските анaлитици в ЕС, НАТО и Пентагона... Едва 15%от компонентите в руската промишленост са тяхно производство... Какво ще се случи, когато останалите 85% се амортизират, а? В момента масово руски предприятия спират производство, заради липсата на поддръжка и западни части.
168
11
 
9
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
"Русия пред опасността от държавен фалит"--- Но пък важното за нас е, че ЕС и Украйна цъфтят и връзват с икономически растеж и благоденствие. "Побеждаваме" както Зеленски! Тъжна история! В САЩ дори за режим на тока се готвят. А и зима ще дойде.
167
9
 
13
 
! Отговори
С Путин преди 1 година
Фашистка Русия уверено крачи към мястото от, което няма връщане назад... небитието...
166
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 186"... такава финансова световна реакция" - хахаха като удвояване курса на рублата ли... та да приемат спешни мерки да го свалят?! Аман от неграмотни европеиди.
165
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, щом дв го казва....
164
11
 
15
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Злодея от Кремъл не е очаквал такава финансова световна реакция заради войната.Вероятно е мислел че ще му се размине , както при Крим. ДА , ама НЕ .Украинците не го посрещнаха с цветя , а с куршуми.
163
10
 
5
 
! Отговори
SWAN преди 1 година
За да фалира хипотетично Русия , маймуните трябваше да обеднеят двойно ли :)))))))))
162
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"последно от всички проекти на РФ за реактори един отказ Финландия" __________ Финландия действително отказа, но не поради съмнения в първокачествените руски реактори или поради висока цена. Финладската АЕЦ трябваше да се строи в Южна Лапландия и да осигури енергия за планирано разрастване на дърводобива и мебелната промишленост. Може би финландският план се е променил? Ще поживеем - ще видим.
161
8
 
11
 
! Отговори
Майстор Плочки преди 1 година
Ами айде честито на рушянците, целия народ ще се прехранва от строеж на аец и добиване на въглеводороди. Аз като си погледна инструментите и материалите с които работя, грам руска технология няма в тях, най много камиона който ги е доставил да е горил нафта от руски нефт, но добита и преработена със западни машнарии. А вие си карайте голфчетата и си мечтайте за москвич, ха-ха-ха.
160
12
 
8
 
! Отговори
Верваме ви преди 1 година
Статия пропаганда. Направена за де били които верват на глу постите на Козяк. Втори ден нашите наведени медии не обелват дума за обявеното извънредно положение от дедо Бай Дън в любимата ви Юесей. Самият той обяснява че се задават сериозни проблеми с горивата газта и електроенергията в САЩ. А това ще повлече борсовия и финансовия пазар там. Колкото до Русия там ситуацията със приходите в бюджета никога не е бил по добра. По признания на американски експерти. Иначе вие си вервайте на пропагандата