Кремъл: Американците, пленени в Украйна, са извършили престъпления

Те не били защитени от Женевските конвенции за военнопленниците
21 юни 2022 18:30, Елка Василева
102
Кремъл: Американците, пленени в Украйна, са извършили престъпления
Снимка: архив, БГНЕС

Двамата американци, пленени в Украйна, докато се биели рамо до рамо с въоръжените сили на Киев, са "излагали на опасност" руски войници и трябва "да им се търси отговорност за тези престъпления". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за американската телевизия Ен Би Си, предаде Франс прес.

Още по темата
Това е първият коментар на Кремъл за случая с двамата бивши военни от САЩ – Александър Друки и Анди Уин, посочи Ен Би Си.

"Това са наемници и са участвали в незаконни действия на територията на Украйна", заяви на английски Песков. "Участвали са в обстрели и бомбардировки" на руски военни, "излагали са на опасност живота им", добави той. "Трябва да им бъде потърсена отговорност за извършените от тях престъпления. Тези престъпления трябва да се разследват", допълни говорителят на Кремъл.

Запитан за естеството на престъпленията, в които са обвинени  американците, Песков призна, че още не се знае какви са били извършените от тях "престъпления", но увери, че двамата не са защитени от Женевските конвенции за военнопленниците. Двамата мъже "не са част от украинската армия, съответно за тях не важат Женевските конвенции", мотивира се той.

Обстоятелствата, при които са заловени двамата бивши военни, остават неясни, както и кой ги държи в плен. Песков каза само, че са в ръцете на "властите".

Запитан дали двамата са застрашени от смъртно наказание, той заяви: "Това зависи от разследването".

Руски медии разпространиха снимки на двамата американци, които според тях са били пленени, докато са се сражавали в Украйна, предаде Ройтерс. Вестник  "Известия" показа видеоклип с кратко интервю с Анди Уин, 27-годишен, от Хартсел, щата Алабама. Телевизия Ар Ти  (RT) излъчи снимка на мъж, когото идентифицира като Александър Друки, на 39 години, от Таскалуса, Алабама. Техни роднини казаха в сряда, че двамата са в неизвестност в Украйна от седмица и се опасяват, че може да са били пленени.

В кратко видео, публикувано в приложението "Телеграм", мъж с брада и американски акцент казва пред камерата: "Моето име е Александър Друки, аз съм против войната". Той повтаря на руски: "Аз съм против войната". В друго кратко видео мъжът, идентифициран от "Известия" като Анди Уин, също казва на руски, че е против войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че не знае къде са двамата, за които се твърди, че са се присъединили към други чуждестранни доброволци, сражаващи се на страната на Киев. Говорител на Държавния департамент увери в събота АФП: "Следим отблизо ситуацията".

Запитан от Ен Би Си за американската баскетболистка Бритни Грайнър, задържана в Русия през февруари за трафик на наркотици, Песков отхвърли предположението, че държана като заложничка: "Не можем да я смятаме за заложничка. Защо трябва да я наричаме заложничка? Тя е нарушила руските закони и сега е преследвана" от правосъдието, каза той.

На летището в Москва в багажа на Грайнър бяха открити вещества с мирис на масло от хашиш, съобщи по-рано руската митническа служба. Застрашава я присъда от 10 години затвор.

През май Вашингтон заяви, че Русия неоснователно държи спортистката под стража. От страна на САЩ със случая се занимава специалният пратеник, отговарящ за заложниците. Руски съд удължи срока за задържане на Грайнър до 2 юли.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двамата наемници пиндоси казват, че са против войната, но са заловени на бойното поле с оръжия в ръце.
85
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпление било, ти да видиш, е да се опитваш да спреш нахлуваща армия. Мдам, а да нахлуваш в чужда страна си е легално, явно. Ай сиктир. Щом някой руски финкционер говори, значи лъже. Истината там я отвеждат нощно време и я прострелват в тила.
84
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А руските военни що дирят в Украйна, те какви ги вършат. Миротворци ли са, като правят километри земя с гробове.
83
1
 
5
 
! Отговори
P.p. преди 1 година
Работих в екипаж кафето имаше украинец от Киев и украинци от Одеса и николаев,този от Киев си говореше с останалите на английски тай като никой освен него не говореше на украински
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние пък, последни трябва да подкрепяме украинците. Изобщо не трябва да ги подкрепяме, защото сме в същата ситуация като Русия спрямо македонците. Имаме съседна държава, която е враждебна.подтиска българското малцинство и не признава историята ни. Наложиха ни санкции, като си потърсихме правата. Отгоре на всичко макетата също като укрите се смятат за най-най-най великите. Еми Путин може да си върне справедливостта, за разлика от нас.
81
13
 
12
 
! Отговори
На преди 1 година
Кремълският пcиxoпат и шайката бандити около него не са нужни факти и доказателства, които могат сами да изфабрикуват... и да осъдят дори пеленаче за тероризъм... Това са абсолютно безскруполни индивиди...
80
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ФАЩ беше на мястото на Русия в този конфликт, досега вече Хирошима на Нагасаки щяха да си имат нови дружки - Киев и Льов.
79
11
 
4
 
! Отговори
руснак преди 1 година
фашизма и нацизма като идеоолгоя идват от русия, сталин ги е превърнал в държанеа идеология после възприета от неговите приятели хитлер и мусолини, хитро е отстъпил те да дадат имената на тези идеологии за да могат после с техните камъни по техните глави, а сега да ги ползват за каквото им скимне, демек всеки който не е руснак е нацист и всеки който не се прекланя пред русия е фашист, ей тва е истината да си знаете промити мозъчета
78
6
 
1
 
! Отговори
 руски земи преди 1 година
До Криля Советов рускирте земи са една плюнка по малка от украйна това са били т.нар руси средновековието после със злоба подмолни действия убийства грабежи и всичко което правят и сега са започнали да се разширяват, трябва да върбнем руснаците в историческитее ми граници това е
77
4
 
8
 
! Отговори
Криля Советов преди 1 година
Как така украинският народ защитава територията си като такава няма това са Руски земи.Все едно няколко римляни да ти влезнат у двора и да почнат да го защитават от теб
76
8
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Аз само не разбрах чий го дири русия в Украйна, че започнала и правосъдие да раздава ?!?!?!
75
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калеко бавняра си мисли, че като си сложи 15 палеца нагоре и усссрайна по магически начин ще победи във войната. колко е глупав миличкия, чак да ти стане жал.
74
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко слагаш минуси ве мулти Калеко, ще намажат въжето американчетата, ти си тролвай :D
73
18
 
25
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
И какво престъпление са извършили, да не са нахлули в путинова рассия, помогнали са на украинският народ да защити Родината си, от руски мародери, убийци, крадци и изнасилвачи, окупирали чужда територия ... факта че никой не посреща руските агресори с цветя и рози се отчита от Кремъл като "чудовищно престъпление", което показва до каква степен е изкривено и из_ро_дено мисленето на кремълските де.ге.не.рати и военнопрестъпници ... !!!
72
6
 
6
 
! Отговори
Донбас въглища преди 1 година
В Русия ще са добре пленените в най-лошия вариант доживот. В ДНР ще бъдат ликвидирани. Слава на ДНР!
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо им се пише на тия. Те не са военнопленици, нямат такъв статут и няма срещу какво да бъдат разменени. Наемниците могат да очакват всичко за назадинание на останалите, които се гласят да вървят по техните стъпки.
70
2
 
10
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Да не разстрелват пленените американски наемници. Да ги пратят да учат езика и историята за Киевска Рус 30год. в трудов лагер отвъд полярния кръг
69
7
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Хубавото на ядреното оръжие е че не прави разлика между русофили и русофоби. Е верно според ботоксовото джудже русофилите ще са в раятака че да нати#ка бу5она и да свъ4шва тоя цирк
68
2
 
18
 
! Отговори
До 764 преди 1 година
То много има да се мисли за такива, дето са отишли да убиват.
67
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В мрежата, руската, обвиняват Путин, че е много мек. А той пази цивилните украинци. Всеки ден има убити в Донбас от украинците. Последните стрелят само по жилищни блокове, болници. В това го обвиняват Путин- че трябва да им даде подобаващ отговор. Днес са разменили оная фашистка- снайперистката, която беше убила майката на две деца и се опита да избяга от Азов, срещу 2 техни военнослужещи.