62,8% от българите: РСМ не е направила достатъчно за падане на ветото

Галъп: 58,8% у нас не одобряват действията на Русия в Украйна
22 юни 2022 13:37, Анисия Иванова
112
62,8% от българите: РСМ не е направила достатъчно за падане на ветото
Снимка: Галъп интернешънъл

Новото френско предложение за Северна Македонияе е на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската "спирачка“. По другата голяма външнополитическа тема - войната в Украйна, остава декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна.   

Това са обобщенията от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, извършена със собствени средства. Изследването е проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети.

Още по темата

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.

Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии смята, че РСМ не е направила достатъчно. При по-малките електорати, разбира се, натрупването не е достатъчно за финални изводи и данните имат по-скоро ориентировъчна функция, но подобни данни се появяват и в други месечни вълни на изследване по този индикатор и показват твърда структура. Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува - 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.

-----------------------------------------------------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е направено със собствените средства на „Галъп интернешънъл", проведено между 2 и 10 юни сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се надигнем, скоро и името на държавата ще сменят
66
1
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
До Анонименпише се "българският народ", а не българския, Ти граматика в училище учил? Подлогът в м.р. в изречението се членува с пълен член. Никой не те спира да си избереш общност /щом българската не ти утърва/, от името и за сметка, на която да се чувстваш важен и значим. Те макетата добре си знаят, но не си признават, защо още страдат по Югославия. На твоята "политическа далновидност" - не, благодаря .Все пак, и ние другите имаме достойнство. Чети, човек, образовай се, преди да пишеш.
65
3
 
9
 
! Отговори
3M преди 1 година
В РСМ да си купят по един крив макарон, за да гледат ЕвропаТА през него!
64
3
 
20
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
150 годишни проблеми решени за 2 дни - това ако не е натиск отвън и чупене на гръбнака на българската политика с един удар .....
63
2
 
5
 
! Отговори
абе преди 1 година
абе или не мислите или сте изкукуригали - референдум за това дали нашия народ е съгласен да се вдигне ветото, или не!..баста! без повече обяснения
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гответе се за пирински македонци че идват.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До глас народен..___за референдум по важни въпроси са необходими поне 70% образовани граждани, в нашия случай е обратното, как ще питаш за сев. македония, когато отричащите френското предложение дори не са наясно какво е то?...
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Makedon Признайте че сте бг и няма вето.
59
0
 
7
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Само воеводи тука. Ама когато ви крадат милярдите се сгъвате и в дупките мишоци. Затова още ще си правя гаргара с вас Копейкини Боковци и друг подобен арпаджик. Демек могат да ти крадат от парата ама Македонияяяя Македонияяяяя ме интересува най- вече. Много малък и много неумен народ.
58
2
 
1
 
! Отговори
история преди 1 година
цар симеон велики е разбил през 9 в. гръцкото племе македонци, превзел охрид, скопие, прилеп, земите до адриатическо море, тогава там са заселени славяни и прабългари, намерени са монети с мадарския конник, вечно ще я има враждата с гърция
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След дигането на ветото, следва македонско малцинство в пиринска македония и териториални претенции от Македония.
56
2
 
4
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
козяк е казал следното, всички гласуват македония и после избори, предателството ще е наоравено и цру ще е шастливо. А парламента който го е извършил в историята! БМБ и ХИ и КП са за обесване. искаюе референдум за ес и нато веднага. Само да напомня Че Ньоиския догвор е подписан в замъка Дьо НЬои под картината на Графа!
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40 процента клекнаха чакаме останалите.
54
0
 
8
 
! Отговори
каризма преди 1 година
Стига с тази РСМ. Така се окопахме в собствените си комплекси, че не можем да дишаме вече.
53
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не сме 62.8 процента...много повече сме. Стига пропаганда срещу родината ни. Ще виснете всички предатели.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ако Папуа ню гини направи референдъм дали българите говорят на езика на бурунди - как ще реагирате тогава?
51
0
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Maймyняци, фърлят ли ви банани? Скачате ли, врякате ли?
50
3
 
2
 
! Отговори
глас народен.. преди 1 година
защо просто не направят един референдум и край на дъвката македония...глас народен-глас божи!...тази народна мисъл съвсем я няма в речника на нашите "политици"!
49
1
 
2
 
! Отговори
Рламен преди 1 година
До 47 Каква ти далновидност!?!? След като в документ няма ясни правила и признаване на българите!!!! Е затова сме на този хал, защото винаги се навеждаме!!!!!!!!!!!!
48
4
 
7
 
! Отговори
Много преди 1 година
99% от българите не подкрепят френското предложние! РСМ не е направила достатъчно!!!!! Там българите са третирани като втора ръка хора!!!!!!!!