За първи път от 100 г. Русия не може да изплати държавен дълг

Москва месеци наред се колебаеше на ръба на дефолта
Обновена: 27 юни 2022 14:27 | 27 юни 2022 14:27, Йоана Цонева
242
За първи път от 100 г. Русия не може да изплати държавен дълг
Снимка: БГНЕС

За първи път от 1918 г. насам Русия не изплати своя държавен дълг в чуждестранна валута.

Месеци наред Русия се колебаеше на ръба на дефолта, днес е кулминацията на финансовата битка, която САЩ и други държави водят срещу Кремъл заради нахлуването в Украйна.

Гратисният период за пропуснати плащания по облигации в размер на около 100 млн. долара, блокирани поради широкообхватните санкции, приключи снощи.

Още по темата

Няма да има официална декларация, а Русия вече оспорва определянето, но ако инвеститорите не получат парите си до крайния срок, в понеделник сутринта ще настъпи "случай на неизпълнение", според документите за облигациите, съобщи Bloomberg.

Еврооблигациите на страната се търгуват на проблемни нива от началото на март, валутните резерви на централната банка остават замразени, а най-големите банки са откъснати от световната финансова система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
7
 
! Отговори
Виц а може би истина преди 1 година
Навремето в СССР. Серьожа събра пари и отиде да направи вноска за Москвич. Продавача взел парите и казал, е готово е другарю, сега остава да дойдеш след 10 години да вземеш колата. Сутрин или следобед, питал Серьожа. Е какво значение има, та това е след 10 години, казал продавача. Ами сутринта ще идва водопроводчика аз затова питам. Това време май май е на път да се върне, часовника върти в обратната посока муахаххахаахахах.
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Боби, още помня лицата на някои от съседите ми, които бяха бЕсни комунисти, когато Тодор Живков падна, а след това и СССР се разпадна. И те бяха АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ магнетофони. :))))
83
0
 
4
 
! Отговори
Ше дъвчем преди 1 година
Бамбука.
82
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Euroclear не правят разплащане по руски облигации а парата е там начукват си го сами на тяхните инвеститори
81
10
 
9
 
! Отговори
До БС преди 1 година
Проблемът ни е, че долните руснаци не спират да правят мръсотии на българския народ вече над 150 години. Крайно време е тази сатанинска държава да си получи заслуженото.
80
2
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До Боби-------Боби, за каква военна хунта говориш. Украинския президент е избран от украинския народ на избори признати от цял свят, включая и Русия. Путин се срещаше с този президент и преговаряше с него. Изведнъж този президент стана ''наркоман'', правителството -''хунта. Виж матроския преврат в Петроград в 1917г. си е от всякъде погледнато хунта.
79
3
 
10
 
! Отговори
Тарикати преди 1 година
Провокират изкуствен дефолт. Да ама едва ли някой вече ще си държи парите при тях, освен ако кукувица не му е изпила акъла.
78
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пян_Гъ "Като са спрели обслужването на дълга, защо Западът не иде в Русия да си го вземе?" И това ще стане. Първо малко да я пообработи. :)
77
5
 
5
 
! Отговори
БС преди 1 година
За тези които мрънкат срещу Русия. Какъв ви е проблемът?
76
4
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 година
кат немат паре нема да плащая какъв е проблема викат че фалирали ами убаво тва са некви просто думи
75
5
 
13
 
! Отговори
фг преди 1 година
Запорират активи... Изключват банки... блокират всякакви финансови връзки с Русия..... И ЧАКАТ ИЗПЛАЩАНЕ НА ВНОСКА ПО ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ. Що за ддеббили трябва да са тия ?
74
5
 
0
 
! Отговори
Евроатлантик от ПИК преди 1 година
До Анонимен Глад за кого? За Просия и страните от третия свят...Да си изгладуват войната, пардон "специалната операция".Положението е или с нас или против нас.А ние сме обединени.Лицемерни, но обединени.
73
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вземат държавният резерв, всички имуществени активи, всичко и да оставят Блатная по бикини.
72
1
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Като са спрели обслужването на дълга, защо Западът не иде в Русия да си го вземе? По да видим как ще стане! Ще им 'ръднат на дядовия. Пропаганда - не става дума за същински дефолт, а за проблеми при превалутирането на дълга. И искате ли да зарежем темата, като Западът е нагълтал вода мно'о яко евати...
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Грешиш в сметките. :))) Когато не направиш дължимо плащане, наказателните суми често многократно превишават тези по главницата и лихвите, тъй че руския 450 милиарден държавен дълг се трансформира в няколко трилионен държавен дълг и при това напълно законно. С други думи, в момента държавния дълг на Русия се увеличава с космическа скорост. Това не говори никак добре за бъдещето. С други думи, Пуитн ще се окаже прав: ако Русия не спечели тази война - се разпада. :))))
70
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84, на Запад реват само русофилните единици, вият като гладни котки. Никой на Запад не реве. Всъщност България като Западна държава с добре развита агрикултура в момента прави луди печалби. България като Западна държава с достатъчно ток прави луди печалби от износа. Нещо ви куцат най-елементарните логики, ми спрете да гледате руска телевизия, там само ви лъжат бе, не се ли осъзнахте.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да 81. Искаш ли да се хванем на бас?
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите са преведени в Euroclear проблема е че там са спряни
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 80 "много западни облигационери изгоряха заради тяхните правителства Западните облигационери сега ще си получат паричките от блокираните средства на РЦБ, и то барабар с наказателните плащания. :))))
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 75. Забрави да уточниш купонна система за кого. Западът реве, че настъпва глад, не Русия.