"Политико": Европа винаги е губеща в играта на пропаганда на Русия

ЕС няма достатъчно инструменти и ресурси, за да се бори с машината на Кремъл
Обновена: 26 юли 2022 11:48 | 26 юли 2022 11:33, Нели Христова
257
"Политико":  Европа винаги е губеща в играта на пропаганда на Русия
Снимка: БГНЕС

Точно когато Сергей Лавров, руският външен министър, се канеше да кацне в Африка в неделя, публикува пост, в който обвинява Запада за задаващата се глобална хранителна криза в Африка, където милиони са изправени пред гладна смърт. Десетки местни медии бързо го подхванаха. Хиляди хора го споделиха във Фейсбук.

В същото време Жозеп Борел – основният европейски дипломат, натоварен със задачата да противостои на руския си колега, изобщо не е присъствал в социалните медии - според данни на CrowdTangle, инструмент за анализ на социални медии, Борел е имал едно-единствено споменаване във Facebook за Африка, в сравнение с наводнените от новини за Лавров медии.

Това казва в свой коментар в. "Политико".

Последният едностранчив сблъсък между Лавров и Борел за сърцата и умовете на хората в Африка подчертава това, което мнозина в политическите кръгове на ЕС знаят от години, но малцина са склонни да признаят публично: в бързо развиващата се битка за дезинформация между Русия и ЕС, Европа остава губеща заради недостатъчно инструменти и ресурси, с които да се бори със сложната игра на Кремъл, която комбинира подкрепяните от държавата медии в страната, десетки дипломати, пръснати по света и , понякога, скрити инструменти за разпространение на фалшиви новини и откровени лъжи за насърчаване на политическите амбиции на Москва в четирите краища на земното кълбо.

Тези тактики се наложиха, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари - и особено след като Москва започна подвеждащо да обвинява западните санкции, че заради тях световните доставки на зърно стоят заключени в Украйна. За Лавров вината лежи в полето на Европа и в поста си, насочен към африканската публика, той напомни на всички „кървавите престъпления на колониализма“.

Така хитрата руска тактика може бързо да се разшири, след като опитният външен министър на Русия обикаля четири африкански държави тази седмица – тактика, срещу която ЕС не може лесно да се пребори. Въпреки широко разпространените санкции срещу държавните медии в страната като RT и Sputnik в рамките на ЕС, руските медии продължават да достигат до десетки милиони хора по света с открито проруско послание. В отговор блокът от 27 държави не успя да се противопостави на тази пълна преса от лъжи, като често разчиташе на сдържани прессъобщения, скучни снимки и малък брой длъжностни лица, отговарящи за развенчаването на руската дезинформация.

Способността на Русия да прокарва своята дезинформация в световен мащаб, докато ЕС наблюдава предимно отстрани, не е това, на което Брюксел се надяваше, когато натисна подкрепяните от Кремъл медии след нахлуването в Украйна.

Години преди атаката на Москва срещу западния й съсед европейските страни бяха разделени по въпроса колко трудно да се противопоставят на руската дезинформация, като няколко правителства на места като Унгария и Италия понякога бяха открито благосклонни към режима на Владимир Путин. Сега ЕС умишлено работи със САЩ и Обединеното кралство, за да развенчае лъжите на Кремъл, включително че украинският президент Владимир Зеленски е неонацист./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
1
 
! Отговори
не на русия преди 1 година
Да вземат вече тези колхозници да си вярват, че могат да се изправят срещу целият свят. Жалки и бедни мишки! А за тези които ги подкрепят явно не знаят част от Българската история. През началото на миналият век тези миризливи руснаци напада моя град варна без причина и обиват невинни хора. дабре, че не са знаели за немските подводници в нашето пристанище и на руските партенки и потъват няколко кораба и бягат като и каквито и са мишки обратно в пещерите си. И вие ги защитавате??? Ужас
206
0
 
1
 
! Отговори
Киро коравио преди 1 година
Десет пъти ви казах че Борел е един каталунски из ку ку ригал глу пак който само чака да вземе тлъстата заплата
205
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
време е ЕС да се управлява от активни хора а не апатични дядковци
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕС няма инструменти - Ти за свобода на словото чувал ли си? Аз мога да твърдя, че съм видял бял не_гър. Ти дали ще ми повярваш си е твоя работа, но някой да ми забранява да твърдя пободно нещо е ограничаване на свободата на словото, а такова ограничение води до авторитарни и тоталитарни режими. Нали искаме свобода и демокрация? Съвсем различно е да твърдя, че си ме ограбил примерно. Тогава вече се разбираме в съда, осъждаш ме за клевета и толкова. Подобни комунистически идеи някъде другаде!
203
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ама много добронамерена таз Русия бе ! Ама направо се разтапя като припомня колониалното минало на Африка . Вестник Политико да вземе да припомни на африканците петдесет годишното колониално минало на източно европейците" - На теб не ти пука за колониалното минало на Африка, но искаш от африканците да им пука за живота в Източна Европа по време на Комунизма. В Източна Европа е имало липса на свобода, а не на хляб, за разлика от Африка. Не можеш да говориш на гладен за свобода. Той е гладен...
202
1
 
6
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Тя, Африка добре знае каква е разликата между руското и западноевропейското колониално господство.Много африканци през съветско време учеха в университетите и висшите учебни заведения в Източна Европа и са наясно.Западът ги използваше само като суровинен придатък,а СССР в същото време строеше язовири,помагаше им за създаването на своя собствена ,лека и тежка промишленост.Колко фабрики,заводи,комбинати бяха построени със съветска помощ.Африка помни,затова не подкрепя санкциите.Не Я подценявай.
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е трудно да се бориш с дезинформация. Показваш достатъчно убедителни доказателства, че конкретно нещо е лъжа и готово. Хората не са толкова глу_пави. Ако нямаш достатъчно убедителни доказателства, значи е много вероятно да лъжеш, че конкретното нещо е лъжа. Ако ЕС имаме проблем с това, че не сме достатъчно добри с това, да лъжем хората, тогава си говорим за съвсем различно нещо. Не си говорим за борба с дезинформацията, а за слабост в разпространението на дезинформация.
200
1
 
1
 
! Отговори
АУУУ . . . преди 1 година
Ама много добронамерена таз Русия бе ! Ама направо се разтапя като припомня колониалното минало на Африка . Вестник Политико да вземе да припомни на африканците петдесет годишното колониално минало на източно европейците и как не искат нищо руско вече ! ! ! Африка да погледне източна Европа и след това да помисли с кого се сдружава . . .
199
2
 
3
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До 233;Кажи го направо,тотална цензура,нали това искаш.Истината за вас не е важна.Важна е целта и тя оправдава средствата.Това, истината,ряпа да яде.Западът контролира на 100 процента всички медии в Европа и Америка и пак ревете.Един канал Рашън Тудей и него спряхте.Кое ви уплаши,истината.
198
2
 
0
 
! Отговори
ЕС няма инструменти преди 1 година
да противодейства на руската пропаганда.... Ще ив дам идея....Всички медии разпространяват фалшивите новини от Русия. Щом се установи ,че това е фалшива новина, да им се спира кранчето за европари....., вкл и държавни пари. И социшалните медии...Сега БНТ, БНР, БТВ и Евроком бълват дезинформация, понякога неволно, като непроверена информация---и няма санкция за лъжите.....А за социалните медии---да има орган, който да разобличава лъжите на путин.
197
2
 
2
 
! Отговори
до "нн" преди 1 година
Да, русия е много лоша. Правилно си схванал, въпреки иронията.
196
6
 
1
 
! Отговори
мнение преди 1 година
Това донякъде е и добре. Може пък старците от кремъл, в желанието си да обсебят някого, в случая Африка, да се откажат от амбициите си да завземат земи от Украйна. В крайна сметка, в първия момент може да повярваш на някого на лъжите, но идва време, когато нещата си идват на мястото. Лъжите на лавров за "мръсния Запад", скоро ще излязат наяве и Африка също ще ги види, не че не знае и сега за какво иде реч.
195
1
 
16
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
До Ааа, не!- "Зорлем ни карат да застанем на страната на Русия."--- И то без да дават никакъв достъп на ЕС и САЩ до руската пропаганада. А това от статията кърти направо: "ЕС няма достатъчно инструменти и ресурси, за да се бори с машината на Кремъл" Смях през сълзи, след като очевидно раздават повече пари за пропагандата си, отколкото на Зеленски и тайфата му. С такава тяхна пропаганда, Кремъл няма нужда от никаква "машина"!
194
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да имат влияние, особено като се има предвид, че руснаците инвестираха в направата на училища в Африка в френските колони, където Франция векове наред не се сетиха че Африка имат нужда от такива.--------------------------------------------------------------------------Очакваме сега африканците да забравят френския, който за много от тях е официален език и да проговорят руски :D
193
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е винаги губеща, а Путин е винаги печелещ. Докога ще я караме така господа български журналист-русофили?
192
2
 
24
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
До Ааа, не!- Ясно е, че Запада има пълно право с всякакви средства да опита да докара руския народ до глад и икономическа разруха. Но Русия да се опитва да си го върне на запада, е нехуманно и престъпно. Как смее!
191
2
 
23
 
! Отговори
Ааа, не! преди 1 година
Kъде пък я видяхте тази руска пропаганда. Аз от месеци не мога да се добера до нея, за да чуя и другата страна. Всички новини идващи от Русия са блокирани и само ни заливат със западната пропаганда. Ако все пак руските гледни точки надделяват, то е защото четем само западна пропаганда пълна с безумия и нелепици, които нормален човек не може да преглътне без да по-върне. Също като тази статия от Политико. Зорлем ни карат да застанем на страната на Русия.
190
3
 
23
 
! Отговори
нн преди 1 година
Много лоша таз Русия. Европа, вода не напита. Европейците и англичаните не можаха да смачкат Русия и да и грабят богатствата и сега реват като магарета. САЩ, създадоха кризата във вреда на Русия. Европа пострада и не си дава сметка още какво я чака. Големи найвници са това европейците, налагат санкция след санкция и се надяват руснаците да им се радват. Щом европейците удрят, руснаците са в пълното си право и те да удрят и да се види на кой юмрука е по-голям. До там я докараха.
189
22
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
Русия,Русияяяяяяяяя.....колко много ще страдаш ти през зимата ,защото скапания ГАЗ НЕ СЕ ЯДЕ !!!
188
4
 
26
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 година
Като наблюдавам политиката на ЕС мисля, че политиката на РУСИЯ е много ТОЧНА !!!