ЕС осъди нападението над Запорожката АЕЦ

Вчера руските окупатори четири пъти обстреляха централата
6 авг 2022 23:00, Нели Христова
180
ЕС осъди нападението над Запорожката АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз осъжда "безотговорното нарушаване" на правилата за ядрена сигурност от Русия с военните й действия, засягащи украинската Запорожка АЕЦ. Това заяви днес първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"ЕС осъжда военните действия на Русия около Запорожката атомна централа. Става дума за тежко и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност и още един пример за това как Русия пренебрегва международните норми", написа той в туитър, съобщи БТА.

Вчера руските окупатори четири пъти обстреляха Запорожката АЕЦ, повредиха високоволтов проводник, задейства се аварийната защита и един от трите работещи блока на централата се наложи да бъде изключен, напомни по-рано днес УНИАН.

След обстрелите президентът Зеленски призова държавите по света да наложат строги санкции на целия атомен отрасъл на Русия. По думите му Москва трябва да носи отговорност дори само за това, че е създала заплаха за АЕЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
45
 
! Отговори
Бум преди 1 година
От ЕС сега ли разбраха, че подкрепят един каркоман, който се нуждае от спешно лечение?
65
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а разполагане на военна техника в градовете и ползване населението като щит от уркската армия според доклада на Амнести, ЕС що не осъжда?
64
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а разполагане на военна техника и ползване населението като щит от уркската армия според доклада на Амнести, ЕС що не осъжда?
63
1
 
32
 
! Отговори
АмерикаЗаБулгаристан преди 1 година
Икономедия с грантове за 8,3 млн. лв., Медиапул - с 3,5 млн. лв. Институтът на Христо Иванов взел над 3 млн. лв. Над 8 млн. лева грантове от Америка за България е получила Икономедия АД (точната сума е 8 310 510 лв.). Икономедия АД, която издава Капитал и Дневник, са най-големият ползвател на грантове от Америка за България. Институтът за правни инициативи, чийто шеф бе Христо Иванов, е получил 3 130 000 лв.
62
4
 
42
 
! Отговори
сандо преди 1 година
Украинците стрелят по АЕЦ Запорожие и го напдат с дронове. Той е под руски контрол а руснаците не са луди да се обстрелват само себе си че и в АЕЦ от горе на всичко. Готови са да гръмнят цяла Европа тия ***, и това е защото губят
61
25
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Руснаците и окопи правиха в началото на войната около Чернобил. После и самите те разбраха че се пооблъчиха малко и с радиацията шетане трябва. Тя не знае украинци и рашъни и нея трудно може да я ползваш като оръжие. Колко мозък трябва да имаш в кухата си глава че да вършиш каквито и да са военни действия около АЕЦ. Безмозъчна нация.
60
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв е интереса руснаците да обстрелват аец? Щото аз прочетох точно обратното, а и вече всичко което кажат борел или фон дер лайен е 100% лъжа.
59
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще ги осъди на бяла смърт.
58
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орррките използват АЕЦ като щит зад който стрелят по украинците. Най-накрая ще стане някоя беля, и ще трябва да ги гоним до Урал.
57
2
 
22
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
Чифутонациста е наредил лично атаката сигурен съм
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До автогол 73 - Ти не си играй с нищо , дори и с кибрит , защото определено си БУНАК !
55
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Невменяеемите комунисти просто никога неучат уроците ... 86таа се оакахаа като пълни загубенаци сега пак вървят по същия тънък лед. Без да имат способността да се справят с проблема. Това е ужасно глупавааа нация.
54
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 83 - няма убити руснаци, защото точно преди атаката, тия от Росатом са се изнизали от там, а украинските работници са останали вътре.
53
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много платени рашистански троляци пак са налазили по сайтовете... Зеления чорап си назначи дупелизите и започна пак да се връща цялата смрад по всички направления...
52
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирам украинците да ги каканижат тези глупости, но от ЕС да обясняват как Русия е обстреляла АЕЦ-а при положение, че го контролира от поне няколко месеца е направо потресаващо! Еврозелките са издигнали лиценерието а пиедастал.
51
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС държавите забраняват референдумите, защото пречат на демокрациите им. Факт!
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укърския мистър Бийнн пак е призовавал за санкции, този път в ядрената енергетика.
49
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статия на днеса преди няколко месеца. Руснаците превзеха най-голямата АЕЦ в Европа. Днеска руснаците са обстреляли АЕЦ-а. Нещо взех да се обърквам. След като АЕЦ-а е под руски контрол защо руснаците ще го обстрелват??? Поне си следете пропагандните материали ,че ставате смешни. То верно ,че изпpocтачихте населението покрай кобито, но все още са останали хора които използват главите си по предназначение
48
1
 
10
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Украинската ТВ друго каза,а разберете се да лъжете едно и сьщо нещо еднакво..а то ще си загубите и останалите вярващи на лАжитте Ви..
47
1
 
19
 
! Отговори
Един и същи сценарий преди 1 година
Урковците правят поразия под давление на САЩ и НАТО, после излиза Зеленото и иска санкции, които икономически облагодетелстват САЩ. Европейците плащат като уфсе, а на всичкото отгоре, ако на дрОгарето от НАТО им е изгодно и ще ги опържат за интересите на ФАЩ.