Кремъл: Само санкциите пречат на "Северен поток" да заработи

Цените на природния газ в Европа се покачиха до рекордни стойности
30 авг 2022 18:00, Йоана Цонева
36
Кремъл: Само санкциите пречат на "Северен поток" да заработи
Снимка: БГНЕС

Нищо не пречи на износа на руски газ за Европа по газопровода "Северен поток 1", освен технологичните проблеми, причинени от западните санкции, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник, ден преди поредното планирано спиране за профилактика, предаде "Ройтерс".

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че ще спре газопровода за три дни от сряда, за да извърши профилактика на един помпен агрегат в компресорната станция "Портовая".

Песков беше попитан дали има гаранции, че "Газром" ще възобнови газовите потоци по "Северен поток 1" след профилактиката.

"Има гаранции, че освен технологичните проблеми, причинени от санкциите, нищо не пречи на доставките", отговори той.

Цените на природния газ в Европа се покачиха до рекордни стойности на фона на ограничените доставки от Русия. Тя изпомпва газ по "Северен поток 1" само с 20% от капацитета си, като се позовава на проблеми с оборудването.

Европейският съюз отхвърля версията на Москва, че виновни са проблемите с турбината и санкциите. Във вторник Франция обвини Москва, че използва енергийните доставки като "оръжие за война", тъй като "Газпром" намали доставките за една от основните й енергийни компании - Engie, и се готви да спре потоците по "Северен поток 1".

Още по темата
Песков заяви пред репортери: "В момента се работи по проекта "Газпром": "Европейските страни, Канада, САЩ, Великобритания наложиха санкции срещу Руската федерация, които не позволяват извършването на нормални дейности по поддръжка и ремонт, а също така не позволяват юридическото регистриране на връщането на компоненти и възли на местата им на експлоатация."

Той добави: "Няма други пречки Русия да изпълни задълженията си."

Във вторник сутринта предният месечен договор за газ в Европа се понижи с 3 % до 259 евро/МВтч, което е по-малко от историческите върхове, достигнати миналата седмица, но повече от пет пъти над нивата отпреди една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Копейки, как сте? ------- А не ти ли е минвало през ума , че СП1 си е повреден . Все пак не е в първа младост . Какви изнудвания
7
16
 
11
 
! Отговори
Копейки, как сте? преди 1 година
Замислихте ли се какво всъщност е казало гениалното лапацало Песков? Да бе, ще се замислите, то трябва да има с какво. А той всъщност признава, че "великата" Русия, на която прислужвате всеотдайно, няма с какво друго да изнудва освен със суровини. Защото и технологиите, които използва за износа им, са западни. Мъка, драги путинофилчета, затова трябва да драскате жалки слабомуия, за да заработите за кебапчетата и бирата.
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Режим на тока направиха тези, които направиха после преврат, и чиито деца предателски управляват днес.
5
26
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Бреее, много нагъл тоя. Нарочно от години намаляват газта за да вдигнат цената. Сега напълно го спират, пак за да не могат в Германия да напълнят хранилищата и да вдигнат още цената. Блатняшка работа лъжлива. А нашите рундювци още се надяват на "евтин руски газ" :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
4
10
 
19
 
! Отговори
-)(- преди 1 година
"А, Зимъска..., гату Сняг забръскъ...", виелицата ще отнесе и санкциите! Щоту на студ, глад и мрак народя по Европата шъ скочи да потърси сметка от изкукуригалия си "елит"!
3
25
 
10
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
когато бяхме под руско иго не само че нямаше газ но и имаше режим на тока... и да не сме умрели..ха.ха-ха Кремъл не разбра ли че руска газ не искаме... край!!! Колко ли трябва да им се повтаря.
2
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са само санкциите, а и менталната изостаналост на рашистан. Първото е следствие от второто.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ никога няма да позволят да има газ в северен поток.