Електроенергията - кът в Европа, Украйна готова да помага

Условието - Запорожската атомна електроцентрала да е към Украйна
2 сеп 2022 13:13, Петя Славова
193
Електроенергията - кът в Европа, Украйна готова да помага
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната е готова да увеличи износа на електроенергия за Европа. Видеопосланието му беше излъчено по време на икономическия форум "Амброзети", който беше открит в северния италиански град Чернобио, съобщи вестник "Република".

Още по темата

"Украйна е готова да увеличи износа на електроенергия за Европа, но за това е важно Запорожската атомна електроцентрала да остане свързана с украинската енергийна система. Руското присъствие в централата не ни позволява да допринесем за енергийната ситуация в Европа", цитира вестникът думите му. "Въпреки всички трудности можем да допринесем за покриването на поне 8% от потреблението на електроенергия в Италия", продължи той, цитиран от БГНЕС.

Според Зеленски Украйна "има голям потенциал за развитие на възобновяемата енергия и зеления водород". Той добави, че "демилитаризацията на територията на Запорожие е истинска мисия за всички, за да се предотврати ядрена катастрофа".

Украинският лидер изрази също така надежда да се срещне "с италианския министър-председател в оставка Марио Драги в Италия". "Драги показа голяма подкрепа за моята страна, а личният му ангажимент е много ценен", каза Зеленски.

Мисия на МААЕ, ръководена от генералния директор Рафаел Гроси, успя да достигне до Запорожската АЕЦ в четвъртък. Според Гроси международните инспектори са успели да получат ключови данни за ситуацията в завода, но ще продължат работата си, тъй като много въпроси изискват по-подробно обсъждане. Генералният директор заяви, че агенцията ще организира постоянно присъствие в електроцентралата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
17
 
! Отговори
Бляд преди 1 година
Украинските продажни подмолници ще помогнат толкова с енергия колкото си върнаха Херсон бухахахааха
76
0
 
7
 
! Отговори
Морето... преди 1 година
*** никога не поумнява, само когато директно го удариш по главата - временно....
75
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ги би по всички показатели европейците, попиля ги.
74
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА АМА НЕ ЦЕНТРАЛАТА ОСТАВА РУСКА КАКТО И ПОЛОВИНАТА УКРАИНА
73
1
 
14
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
И со ша помагат? Със Запорожие? Може би Чернобил? бухахахаха
72
22
 
3
 
! Отговори
Шотландски боец преди 1 година
Русия трябва да се обяви за терористична Държава, а НАТО да бомбардира всички военни цели там. След това се слага проевропейско правителство и се приключва с този цирк
71
6
 
3
 
! Отговори
Пламен Пасков преди 1 година
До Гиб Мелсън - АХАХАХАДХАХАХА и нека позная в Беларус у туулетнити в бензиностанциити мириши на фрьенски парфюм, не карат лади и жигули а само западни коли... как може в ерата на интернета да сте толкова зле бе, ами вземи пусни някъв влогър дето обикаля Беларус - има сумати, да видиш за кво става въпрос. Пълна трагедия е егати кринджляк чичката си
70
1
 
17
 
! Отговори
Залупена немкиня преди 1 година
Мале, тоя каква многострадална Геновева, нема сайт, дет да не е изтипосал негова снимка, с поредното хленчене. Какъв кът бе, кво стана с електроческите миксери? Трреа да е в изобилие, направо да се лее тока по улиците от стълбовете.
69
16
 
4
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Напуснаха, защото видяха, че тук от проруски политици отърване няма. Защото руснаците не са ни оставили от 44 та до ден днешен. Държат ни бедни, та простоватите да гледате към Москва и да цъкате по бай ви ТодАр. Изясни ли ти се?
68
3
 
17
 
! Отговори
мак преди 1 година
Украйна е във война. Украйна е в пламъци. И може да изнася ток, пшеница и не знам си какво. Ти да видиш. Не ми се връзва едното да върви с другото. Явно не е чак толкова зле във владението на великия зелен манипулатор.
67
2
 
2
 
! Отговори
Забелязва се преди 1 година
Миграция на мечките от Европа към Беларус. Положението ще е много сериозно.
66
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен цирк е тоя зеления, иска си АЕЦ, за да го взривят, ама няма да го получат, той не е техен, а на СССР, който оня дето вчера умре развали еднолично.
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60 и ти къде видя Европа да управлява света? Един малък пример- великите наследници на Наполеон се измъкнаха на..ср..ани от Африка. Точно както техните господари краварите от Афганистан.
64
4
 
26
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Единствената по-смотана държава от нашата в Европа- Украйна. Това ни дава все пак някакво самочувствие, че не сме последни в Европа, макар и последни в ЕС. И това не защото не са в ЕС. Една Беларус има най-хубавите пътища в Европа без да е член на ЕС.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаха некъпаните се радват, че други некъпани от близкия изток и африка идват в ЕС и си мислят, че това е признак на просперитет
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния, което си написал за Захарова ако не е верно е обидна клевета и трябва да бъдеш съден.
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човечето ни има за големи марули. Жалък е.
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво ще помага зеления като гърми по централите ли?
59
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жителите на Енергодар предадоха 20 хиляди подписа на ръководителя на МААЕ Гроси: в колективния си призив те молят да не се игнорира ситуацията с постоянния обстрел на АЕЦ от страна Въоръжените сили на Украйна.
58
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест ще изнасят на връбница