Електроенергията - кът в Европа, Украйна готова да помага

Условието - Запорожската атомна електроцентрала да е към Украйна
2 сеп 2022 13:13, Петя Славова
193
Електроенергията - кът в Европа, Украйна готова да помага
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната е готова да увеличи износа на електроенергия за Европа. Видеопосланието му беше излъчено по време на икономическия форум "Амброзети", който беше открит в северния италиански град Чернобио, съобщи вестник "Република".

Още по темата

"Украйна е готова да увеличи износа на електроенергия за Европа, но за това е важно Запорожската атомна електроцентрала да остане свързана с украинската енергийна система. Руското присъствие в централата не ни позволява да допринесем за енергийната ситуация в Европа", цитира вестникът думите му. "Въпреки всички трудности можем да допринесем за покриването на поне 8% от потреблението на електроенергия в Италия", продължи той, цитиран от БГНЕС.

Според Зеленски Украйна "има голям потенциал за развитие на възобновяемата енергия и зеления водород". Той добави, че "демилитаризацията на територията на Запорожие е истинска мисия за всички, за да се предотврати ядрена катастрофа".

Украинският лидер изрази също така надежда да се срещне "с италианския министър-председател в оставка Марио Драги в Италия". "Драги показа голяма подкрепа за моята страна, а личният му ангажимент е много ценен", каза Зеленски.

Мисия на МААЕ, ръководена от генералния директор Рафаел Гроси, успя да достигне до Запорожската АЕЦ в четвъртък. Според Гроси международните инспектори са успели да получат ключови данни за ситуацията в завода, но ще продължат работата си, тъй като много въпроси изискват по-подробно обсъждане. Генералният директор заяви, че агенцията ще организира постоянно присъствие в електроцентралата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да не ни обстрелва. С останалото и сами зе се оправим.
116
2
 
23
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Опа! Ква била работата! Провалената операция за превземане на АЕЦ Запорожие направо ви обърка плановете.Загубихте 200-300 елитни военни от ССО. Ядохте бой и централата пак руска.Сега ревем да ни върнат централата. Да, ама хурката! Айде две три магистралки и да живее Кокаина!
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще организира постоянно присъствие в електроцентралата - ама ако и разрешат
114
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
e то цирка около запарожката ац си беше ясен, ще ви дадем ток ама вие накарайте руснаците да ни я върнат ха ха
113
2
 
25
 
! Отговори
обесени ядки преди 1 година
Аха , че то зеленото човече било много умно , бе : ще дам на Европата ценния ток , ама разкарайте Русия , че ми пречи да го направя ! Ха-ха , каквото си забъркал , това ще сърбаш ,шмъркачо ...
112
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това момченце дали си е избрало на кое вертикално заминаващо влакче ще се качи.Три влакчета теглят нагоре.Теса именовани на главните машинисти. Аименно:1)ПуфПаф"Бримката на Хасан";2)ПуфПюфутътътъ"Калашникът на Чаушеско и 3)Пуфапафенгетракаен"Чергата наАдолфХитлер".Въжето сесмазва автоматът се зарежда с патрони,чергата се кисне 3 дена в нафта след което пътникът се отъркялва в нея като палачинка. драсва мусе кибрите от къде краката,зада усеи,вид и разбере ъките на живоизгорените хора в Одеса
111
3
 
8
 
! Отговори
Ха Ха преди 1 година
Цялата игра е да ни държат във зависимост цяла ЕВРОПА сме заложници и докато не се обединим ще е така
110
1
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
как се е научил да изнудва ще помагаме ама на когото си искаме затовааец да си остане при русия преди години украина и русия се скараха и еднаседмица бяхме без парно през зимата така че на украина никакво довериеникакъв ток никакъв газ те си показаха истинското лице съсипаха държавата инарода си и пак не искат мир и разговори
109
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 115"Сега остана и насила да ни накарат да купуваме ток от урките,..." - защо насила? 95% сам гласува да слугува на брюксел и вашингтон.
108
1
 
32
 
! Отговори
Лена преди 1 година
половин година вече става лягам и навсякъде го виждам този човечец. повече от всеки останал приятел или роднина. дори да си неутрален почваш да искаш просто рЕзко да спрат да го показват.
107
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
За военнота мачкане на нато и ес няма нужда да се говори. Достатъчно е да се прочетат целите сводки на урките.
106
1
 
27
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Ежедневната порция глупости.
105
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега остана и насила да ни накарат да купуваме ток от урките,че явно на англо-саксите нещо им свършват парите и май ще трябва ние да спонсорираме войната,на такова ми мерише...
104
0
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Западът затъна в кризи и му трябва нещо от Украйна, за да може да пропагандира сред европеидните си про'стаци нуждата и ползите от новите траншове за Украйна. А Русия го мачка икономимески и политически и едно от малкото, но ефектни неща, които Украйна предлагаше е ток. Без ток - няма нови заеми за хунтата в Киев.
103
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой виждал ли е "зеления водород" за който говори Зеленски ?
102
1
 
33
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Е' и България е готова да помогне с ток:от Белене и 4 те малки реактора от Козлодуй, дето ги затворихме. Просто членството ни в ЕС ни пречи.
101
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ ХОДИМ ЗА РИБОЦИИИ. СУМА ТИ РИБОЦИ ПЛУВАТ ВЕЧЕ СЛЕД ОПИТА ЗА АТАКА НА АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ.
100
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще пуснат целия репресивен апарат срещу обедняващото население...за това вече натрупаха доста опит ппрез пандемията!
99
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как ще помагат ама ЖАБОКА Кърмит ще го изнесат със краката напред. Още малко като застуди, щото ще се размирише.
98
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ток ще продаваш Зеле на Запада? Тоя от Запорожския АЕЦ дето под руски контрол и може да му дръпнат щепсела всеки момент?