Електроенергията - кът в Европа, Украйна готова да помага

Условието - Запорожската атомна електроцентрала да е към Украйна
2 сеп 2022 13:13, Петя Славова
193
Електроенергията - кът в Европа, Украйна готова да помага
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната е готова да увеличи износа на електроенергия за Европа. Видеопосланието му беше излъчено по време на икономическия форум "Амброзети", който беше открит в северния италиански град Чернобио, съобщи вестник "Република".

Още по темата

"Украйна е готова да увеличи износа на електроенергия за Европа, но за това е важно Запорожската атомна електроцентрала да остане свързана с украинската енергийна система. Руското присъствие в централата не ни позволява да допринесем за енергийната ситуация в Европа", цитира вестникът думите му. "Въпреки всички трудности можем да допринесем за покриването на поне 8% от потреблението на електроенергия в Италия", продължи той, цитиран от БГНЕС.

Според Зеленски Украйна "има голям потенциал за развитие на възобновяемата енергия и зеления водород". Той добави, че "демилитаризацията на територията на Запорожие е истинска мисия за всички, за да се предотврати ядрена катастрофа".

Украинският лидер изрази също така надежда да се срещне "с италианския министър-председател в оставка Марио Драги в Италия". "Драги показа голяма подкрепа за моята страна, а личният му ангажимент е много ценен", каза Зеленски.

Мисия на МААЕ, ръководена от генералния директор Рафаел Гроси, успя да достигне до Запорожската АЕЦ в четвъртък. Според Гроси международните инспектори са успели да получат ключови данни за ситуацията в завода, но ще продължат работата си, тъй като много въпроси изискват по-подробно обсъждане. Генералният директор заяви, че агенцията ще организира постоянно присъствие в електроцентралата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признаят ли провала на зелената сделка и провала на политиката към Русия режима в Брюксел ще загубят лице и легитимност. По-скоро ще вървят към фашистка диктатура (вече се въвежда) и ще пуснат целия репресивен апарат срещу обедняващото население, отколкото да дадат на заден.
96
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът няма да преговаря с Русия, защото в момента Русия е в позицията на този който може да поставя условия. Обедняването на запад ще продължи още много дълго, западът няма да се предаде просто защото населението обеднява и студува - полицията и репресивния апарат са силни. За да се предаде запада на условията на Русия, необходимо е Русия да постави запада в ситуация в която повече нищо не му остава. Това и прави в момента Владимир Путин, но това е дълъг процес, години мизерия, не само тази зима.
95
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на украинците им каза вече, тая зима ток и газ за отопление няма!
94
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин започва да ме дразни, че умишлено не унищожава тоя наркоман на снимката с 2-3 ракети в Киев.
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
история по украински youtu.be/3dS5VBwaKSE
92
1
 
1
 
! Отговори
До 101 преди 1 година
Е имало я е от 1918-1922, но по принцип съм съгласна с теб..
91
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е създадена като държава през 1991 г. Преди това никога не е имало държава украйна. След революцията 1917г болщевиките и Ленин създават украинска ССР, но държава Урайна никога не е имало, никой не си кръщава държават покрайнина, самото име говори, че е покрайнина на нещо друго.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние в България от експортйор на ток, стигнахме да ни импортират ток от Украъна??
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна не съществува.
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази електроенергия може скоро да е на Путин? Тоя кво пак се слага? Не искам ток от човека, който подпали Европа!
87
2
 
12
 
! Отговори
No comment преди 1 година
Прах за пране - кът в Покрайна, Пабло Ескобар готов да помага!
86
14
 
14
 
! Отговори
контранастъплението? преди 1 година
А контранастъплението, а контранастъплението, какво става с контрананастъплението, какво става с контранастъплението?
85
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най големия АЕЦ остана в Русия..той тръгнал да изнася ток за Европа..Аукраинците на тъмно да стоят!
84
18
 
9
 
! Отговори
До Споко преди 1 година
Или ще дойде фаталната следваща зима.... бухаха
83
2
 
8
 
! Отговори
88 преди 1 година
Плачи, плачи куччко :))) Развеселяваш масите бухахахаха
82
7
 
9
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ще изстудуваме и изгладуваме зимата, и напролет всичко ще се оправи, ще ни дойдат некакви нови зелени енергии, ще намерим евтина газ, Русия ще фалира и ще рухне или ще дойдат извънземните и ще ни спасят, няма как да не се оправят нещата. Или?
81
14
 
17
 
! Отговори
Тоя бърльок преди 1 година
Направи контранастъпление, напълни моргите от Кривий рог до Одеса, а имат и за износ. Сега и Европа ще оправя. Нема ли кой да го думне....
80
17
 
11
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
Иде зима, студ и мрак, искам газ, но няма как...... :((((
79
10
 
12
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Наполеон: "Аз ще превзема Русия!"..... дрънннннн. Адолфо:"АЗ ще превзема СССР!"..... шльосссссс. Бай Дрън:"Аз пък ще си сменя пампърса сам щот Камила я мързи!" бухахаха
78
9
 
19
 
! Отговори
трябва да търпите преди 1 година
Анналена Бербок: "Трябва да направим всичко за Украйна и няма никакво значение мнението на моите избиратели. Щом съм обещала на украинците, ще направя всичко възможно да го изпълня, а ние трябва да изтърпим". Нито един диктатор не си е позволявал да говори така презрително за народа и за избирателите ***/kanzlerdaddy/2768 Нито една фашискта медия във фашистка Германия и във фашистка Европа не отрази това изказване.