Зеленски: Върнахме си близо 2500 кв. км в новата контраофанзива

Поредица взривове разтърсиха Харков, ударена е и болница
8 окт 2022 07:30, Петя Славова
122
Зеленски: Върнахме си близо 2500 кв. км в новата контраофанзива
Снимка: БГНЕС


Украинските сили са си върнали близо 2500 кв. км територия от Русия при контраофанзивата, започнала в края на миналия месец, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Още по темата

"Само през тази седмица нашите войници освободиха 776 кв. км територия в източната част на страната и 29 населени места, включително шест в Луганска област", каза Зеленски, цитиран от БГНЕС.

"Като цяло от началото на тази настъпателна операция вече са освободени 2434 кв. км от нашата земя и 96 населени места", добави той в ежедневната си реч, споделена в социалните мрежи.

През последните дни Украйна предприе втори значителен напън за възвръщане на територии в североизточната област Харков, но също и на юг, близо до Херсон.

Поредица взривове разтърсиха източния украински град Харков малко след полунощ, предаде Асошиейтед прес.

Нощното небе над града бе осветено от пламъци и в него се издигнаха стълбове дим, последва и серия вторични експлозии.

Засега няма данни за жертви, предава БТА.

Взривовете избухнаха на фона на съсредоточаване от Русия през вчерашния ден на нападенията ѝ върху райони, които тя незаконно анексира, и на нарастване на 14 на броя на жертвите от ракетни удари преди това по жилищни сгради в южния град Запорожие, отбелязва Асошиейтед прес.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи в социалната мрежа Телеграм, че взривовете в ранните сутрешни часове на днешния ден се дължат на ракетни удари, при които са били ударени едно от здравните заведения в града, сграда, която не е жилищна, и други места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
БОЗО преди 1 година
До Васил Да не сте индианци, те са доста по умни от вас! Вие сте обикновени прости селяни!
43
4
 
3
 
! Отговори
АА преди 1 година
До Васил А такива като теб, руските фашисти купуват само за 10 рубли!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Чакай писмо от гробищата.
41
1
 
5
 
! Отговори
АА преди 1 година
Автомобилната част също е разрушена, липстват платна от моста, виждат се в реката!
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадирката е обещал още 70 хиляди въоръжени до зъби чеченци да тръгнат към Украйна.Плюс мобилизраните 300 хиляди нещата ще де обърнат в полза на Русия.А идва и зима.Украинците ги чакат тежки дни.
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От два дни много самозапалвания стават в Русия. Два стратегически бомбандировача Ту22М са се самозапалили и изгорели на летището в Калуга само на 300 километра от столицата на агресията и тероризма Масква. А тази сутрин от силното Слънце е пламнала и железопътната част на Кримския мост, основния път за доставка на горива, боеприпаси за руските окупатори в Украйна. Добре че не е засегната антомобилната част на моста която все още може да се използва за бягство на руската жива сила към Блатная.
38
10
 
4
 
! Отговори
АА преди 1 година
Кво да очакват, кримският мост гори, добре при това! Ей тия ватенки не се научиха да не пушат край лесно запалими материали! За да не ревнат тролчетата че е фейк, има много видея от руски канали!
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по бързо зеленски приключи курса толкова по бързо ще се приключи
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 Значи и турците в България са роби на българската олегархия, същото е положението на на българите в Македония и немците в Австрия. Престанете с тези глупости, това означава безкрайни войни и кръвопролития.
35
7
 
7
 
! Отговори
Mr. Javelin преди 1 година
Очаквайте новините за кримския мост! Специален подарък за рождения ден на пyтлep!
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абеТам са 80- 90 процента руски граждани.Роби са на украйнската олигархия .Казвам ти го от това ,че живях 10 години в Донецк и ми е ясна цялата картина.Руснаците са прави но закъсняха с 8 години и сега е трудно за всички.
33
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Територията на Русия намаля методично с всеки изминал ден, а кремълският събирач на руски земи нехае демонстрирайки неспособността на Русия да се защити. Язък за референдумите, русофилите толкова разчитаха че с тях ще спре украинската офанзива заради страхът на украинците от руските ядрени бомби. Не се получи, а сега накъде? Беж към магучая и несъкрушимая. Пък и нещо се е позапалил Кримския мост тази сутрин в 6 часа. А вчера 2 стратегически бомбандировача са се запалили на летището в Калуга.
32
5
 
9
 
! Отговори
2022 преди 1 година
2500 кв км е територия 50 на 50 квадрат.Това е нищо но пропагандата е важна.Руснаците ще си вземат всичко след като обявиха присъединяването.Комика да се моли да не светне ядрената гъба в Киев и Лвов ,че тогава само в подводница ще живее ако оцелее.Този клоун призова за ядрен удар срещу Русия и за тези призиви Хага му е малко.Филмите за изпитания на ядрено оръжие са замъглили мозъка му.Милионите които ще загинат явно за него са нищо.
31
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа поне не говори нон стоп за джeндъpи като дребния кpeмълcки oлигoфpeн бате аз толко не съм слушал за хoмoфилия отколкото изказванията на кoмплeкcapчето от кpeмъл
30
14
 
5
 
! Отговори
Mr. Javelin преди 1 година
Специално за рождения ден на пyтлep кримския мост беше потопен. ЧРД!
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип в РФ са поставили срок 2026-та да е окончателното приобщаване на 4-те нови региона,просто за информация..
28
12
 
5
 
! Отговори
д-р Бацилов преди 1 година
Русия е фейкова държава, където чиновници военни и силовици са неимоверно богати за сметка на редовия ***, а до 2-3 години *** ще бегат в ново направление - Украйна ще им се вижда като западен рай спрямо блатната територия наричаща се рассия.
27
9
 
3
 
! Отговори
Знаете ли че... преди 1 година
Настъпателната операция в Харковския регион е осъществена от само 3 десантно щурмови бригади на ВСУ от по 2000 хиляди човека.
26
7
 
18
 
! Отговори
Обам Бараков преди 1 година
А колко жертви дадохте бе наркоман такъв? Бахмут скоро ще падне. А падне ли, после стой та гледай.
25
2
 
16
 
! Отговори
Петров преди 1 година
този зеленски нещо на някаква стратегия ли играе, че си е върнал нещо?