Зеленски: Върнахме си близо 2500 кв. км в новата контраофанзива

Поредица взривове разтърсиха Харков, ударена е и болница
8 окт 2022 07:30, Петя Славова
122
Зеленски: Върнахме си близо 2500 кв. км в новата контраофанзива
Снимка: БГНЕС


Украинските сили са си върнали близо 2500 кв. км територия от Русия при контраофанзивата, започнала в края на миналия месец, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Още по темата

"Само през тази седмица нашите войници освободиха 776 кв. км територия в източната част на страната и 29 населени места, включително шест в Луганска област", каза Зеленски, цитиран от БГНЕС.

"Като цяло от началото на тази настъпателна операция вече са освободени 2434 кв. км от нашата земя и 96 населени места", добави той в ежедневната си реч, споделена в социалните мрежи.

През последните дни Украйна предприе втори значителен напън за възвръщане на територии в североизточната област Харков, но също и на юг, близо до Херсон.

Поредица взривове разтърсиха източния украински град Харков малко след полунощ, предаде Асошиейтед прес.

Нощното небе над града бе осветено от пламъци и в него се издигнаха стълбове дим, последва и серия вторични експлозии.

Засега няма данни за жертви, предава БТА.

Взривовете избухнаха на фона на съсредоточаване от Русия през вчерашния ден на нападенията ѝ върху райони, които тя незаконно анексира, и на нарастване на 14 на броя на жертвите от ракетни удари преди това по жилищни сгради в южния град Запорожие, отбелязва Асошиейтед прес.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи в социалната мрежа Телеграм, че взривовете в ранните сутрешни часове на днешния ден се дължат на ракетни удари, при които са били ударени едно от здравните заведения в града, сграда, която не е жилищна, и други места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този наркоман трябва да го ликвидират.
63
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 57 Русофилите как един път не се научихте да използвате сегашно време. Кажи сега какво става, не ми давай прогнози за след 6 месеца, Нострадамус. Твоите хора прогнозираха, че Мариупол ще падне след 2 дни, а след него и цяла Украйна. Какво стана с тези прогнози? Прогнозираха, и че русия никога няма да атакува Украйна (или каквото там терминология ползвате). И т.н. На прогнозите ви никой не вярва. Така че дайте малко към настоящето.
62
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето Зеленчук иска превантивни удари срещу Русия.Въобще не е в час какво говори.Тея украинци с които говоря в България го смятат за нещо като Бог.Личи си че са им промивали мозъците от малки.Само да спомена че едни украинци ми казаха че не Кирил и Методий а украинците са ни дали азбуката на нас и всички славяни.Така че да знаете всички укрофили.
61
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава, че с това темпо на връщане на територии, за 7 ноември, украйна ще чества победа. Честито!
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След въоръжените холянски банди ходет и землемери ....
59
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно колко бързо спряха протестите в Русия срещу мобилизацията.Другото интересно как западяците не дават вече колони от бягащи руснаци от страната.Сега се чудят какво да измислят на Запад.Путин не се оказа болен,атентати няма.Нещо трябва да се преди да е започнало руското зимно настъпление.
58
16
 
8
 
! Отговори
голям удар по Русия преди 1 година
Отговорът на ватаменът Путин за Кримския мост ще бъде да слезе на най-долния етаж в бункера. Гледам че българските ватофили мълчат по въпроса като нассрани деца.
57
6
 
11
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама сигурно загубите на укро-нацистите при тези "значителени напъни за възвръщане на територии" са най-малко 4-5 изтребени на кв.км ВРЕМЕННО завзета площ. РФ пак ги изигра...
56
6
 
11
 
! Отговори
баце преди 1 година
Браво на мисирките, поредния тероризъм от страна на друсаняците в Киев. Няма ли да похвалите и Осама Бин Ладен?
55
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омръзняха ми празните приказки на това зелено джудже. До довечера дали ще ни информирате дали е минал през банята и тоалетната. Американци и англичани може да поддават на подобно нон стоп облъчване, но балканци, не. Журналистите преписвачи чуждите сайтове, олекват в очите на хората. Досадно е някой да те има за глупав и да смята, че ще те манипулира.
54
0
 
18
 
! Отговори
бессарабски българин преди 1 година
някай пак е пушил ,сега на кръмски мост
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 Това очакване ви е от март, *** нещо все не се получава!
52
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин да напуска Украйна, докато не са започнали да падат мостовете над река Москва.
51
0
 
3
 
! Отговори
доктор преди 1 година
До Веселин 7112136860 Хапчетата пич, хапчетата!
50
1
 
4
 
! Отговори
бессарабски българин преди 1 година
Кръмски мост е готов ))
49
4
 
10
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Тоя на снимката мяза на некакъв от Ислямска държава.А и не си е върнал нищо,защото тая земя не е ни украинска,ни на ортака му Путин,а част от заграбените Български Тракийски територии...заграбени от евееи като Путин и Зеленски.
48
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаква се зимата руснаците да минат в мощно настъпление.В момента мобилизираните ги въоръжават и обучават.По последни данни мобилизираните не са 300 хиляди а един милион.Като валяк ще прегазят украинските позиции и от там до полската граница на бърз ход.
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравил е да каже и колко сантиметра.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Васил Не си Васил а Вася.
45
7
 
5
 
! Отговори
Подарък за Путин преди 1 година
*** в Крим са уплашени до невъзможност. Пътят към майка им Русия е отрязан. Ще трябва да се изтеглят с платноходки. https://youtu.be/_tzQqiQQLLs