Зеленски: Върнахме си близо 2500 кв. км в новата контраофанзива

Поредица взривове разтърсиха Харков, ударена е и болница
8 окт 2022 07:30, Петя Славова
122
Зеленски: Върнахме си близо 2500 кв. км в новата контраофанзива
Снимка: БГНЕС


Украинските сили са си върнали близо 2500 кв. км територия от Русия при контраофанзивата, започнала в края на миналия месец, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Още по темата

"Само през тази седмица нашите войници освободиха 776 кв. км територия в източната част на страната и 29 населени места, включително шест в Луганска област", каза Зеленски, цитиран от БГНЕС.

"Като цяло от началото на тази настъпателна операция вече са освободени 2434 кв. км от нашата земя и 96 населени места", добави той в ежедневната си реч, споделена в социалните мрежи.

През последните дни Украйна предприе втори значителен напън за възвръщане на територии в североизточната област Харков, но също и на юг, близо до Херсон.

Поредица взривове разтърсиха източния украински град Харков малко след полунощ, предаде Асошиейтед прес.

Нощното небе над града бе осветено от пламъци и в него се издигнаха стълбове дим, последва и серия вторични експлозии.

Засега няма данни за жертви, предава БТА.

Взривовете избухнаха на фона на съсредоточаване от Русия през вчерашния ден на нападенията ѝ върху райони, които тя незаконно анексира, и на нарастване на 14 на броя на жертвите от ракетни удари преди това по жилищни сгради в южния град Запорожие, отбелязва Асошиейтед прес.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи в социалната мрежа Телеграм, че взривовете в ранните сутрешни часове на днешния ден се дължат на ракетни удари, при които са били ударени едно от здравните заведения в града, сграда, която не е жилищна, и други места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
петя славова де се пише такава новина трябва да докажете..вчера рус новини съобщиха че са освободили три населени пункта че рус армия напредва и саим унищожени армия от 200 ч и тешки оръдия скъпа петя не се излагаи с лъжите си
83
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един '' наркоман '' им разказа играта на ''великата и непобедима червена армия '' Червената армия се оака ...
82
1
 
7
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Това е най смешното нещо което съм чувал.80 млн. ако е вложил само няма и да е разбрал.Направо не спи по цели нощи да мисли как Путин ще му свали сателитите.
81
5
 
1
 
! Отговори
ПУТАНОПИТЕК преди 1 година
ИЗТЕПАААААААААААААААААААААААААААААААААА НИ! САМО ПУТАААААААААААААААААААААААААААААААА Н
80
5
 
16
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
По всички форуми ги има едни и същи шизотролове с едни и същи сороски евр..ейски опорки срещу Русия, Путин ... цар борис 3 еврейския дух създава омраза, безверие, родоизмяна, разделение, морално разложение! И това сега го виждаме повече от всякога пред нас се случва събудете се само Орбан, долу Сорос!
79
1
 
11
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Лукавото изродено чудовище юдеохазарин Сорос с пъклените си планове ще разруши цяла Европа, не ми пука за тяхната Юдеохазария, искаме мир и благоденствия християнска Европа!
78
9
 
2
 
! Отговори
redordead преди 1 година
на руснаците трябва въобще да им забранят пушенето, че това летища, това флагмански крайцери, това мостове, това складове - за нищо ги нямат.Е, преди забраната, нека все пак си организират масово пушене до Кремъл...
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът ТРИ морета е на Османския турчин за унищожение чрез ОБСАДА на Европа чак до Ислямско Мароко............турчина вероятно искал и от братските три аврамически да му подарят за ислямизация угрофинските шамани унтермешинг но нормално и руснаци и гермаци им били шута...............Русия има граница и с Монголия бе хахо куку НАТО........направо лъжливите англета да си правят аншлуса с Литва,Латвия,Естония защо се знае че те са техния нож в гръб на Брюксел....и концлагерите им на шаманите :анг
76
5
 
1
 
! Отговори
redordead преди 1 година
Украинците удариха кримският мост преди няколко часа, ама днес.бг още спят...
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слушам призивите на нашите евроатлантици, че трябвало като всички да даваме оръжие на Украйна, да и помагаме да победи. То, с тоя кухоглав Зельо начело е съмнително, но......Не си спомням досега да е имало такива призиви за подобна помощ на нападнати други страни - Иран, Сирия и подобни, и санкции срещу нападателите.
74
7
 
11
 
! Отговори
Мак лайн преди 1 година
Зеля пак е нашмъркан.
73
12
 
5
 
! Отговори
бум преди 1 година
На Путин моста замина. Честито. Получавайте упорките че рано или късно и тук в далний болгор новината ще дойде....
72
3
 
2
 
! Отговори
Моста гръмна преди 1 година
Ние не ! КАжете зя Керч ! !!!!!!!!!
71
5
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Нещо не връзва инфото! На четвъртият ден от така нареченото контранастъпление, според Киев, бяха "освободени" близо 6 000 (шест хиляди) кв.км. територия. , а сега са 2500 !!!! Т.е. или Киев лъже (което е самата истина), или руснаците са направили контранъстпление на контранастъплението и са завзели отново повече от половината на това което укрите са си "върнали" . Или с други думи - укрите са завзели две софийски полета ! На фона на дадени жертви ...............
70
14
 
5
 
! Отговори
Екскурзиант преди 1 година
Укритие пак ще пътуват и ще се веселят, но като неразривна част от НАТО и ЕС. РуснаZите ще плачат.
69
12
 
6
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Мъск се молел да Путин да не му сваля сателитите?!? Абе вие руските *** вярно живеете в някакъв ваш си свят. Допотопните *** не могат да се оправят на 50 км от границата си, ти ще свалят сателити в Космоса. Ами те ако можеха, досега щяха да са го направили 100 пъти. Ама затова се иска истинска техника, не анимациите и картинките на вовата.
68
0
 
3
 
! Отговори
Тор преди 1 година
А бомба де. И кой живял , живял . Кой ял кой пил. Кой ходил по чуждо , ходил. Който не е , да е .
67
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Метрото на Харков е склад за натовски оръжия и амуниции. Ударите са по електростанции и депа. Логистиката ще трябва да се осъществява на тъмно. Следват удари по дейта-центрове в Киев и Львов. Заявлението на Мъск отпреди три дена е скрита молба до Путин да не му сваля спътниците над Украйна, тъй като е вложил 80 млн долара в тях. Повърхностните анализатори обаче смятат, че това е заявка за участие в президентските избори.
66
3
 
10
 
! Отговори
Артист преди 1 година
Като му дадат пари и излиза да каже колко са велики.
65
6
 
17
 
! Отговори
Kiki преди 1 година
Чакай, бе нали преди 3 седмици вече бяхте освободили вече 3000 кв. км, а сега пък 2500. Вземете се синхронизирайте малко