Зеленски за масираната атака в Украйна: Опитват се да ни унищожат

В Киев хора са загинали, изгорели в колите си
Обновена: 10 окт 2022 11:17 | 10 окт 2022 10:36, Нели Христова
733
Зеленски за масираната атака в Украйна: Опитват се да ни унищожат
Снимка: Twitter

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира поредицата от атаки срещу украински градове. 23 области на страната са подложени на масирани ракетни удари, включително столицата Киев. Метростанциите на града отново са пълни с хора.

Още по темата

"Те се опитват да ни унищожат и да ни изтрият от лицето на земята. Да унищожат нашите хора, които спят вкъщи в Запорожие. Да убият хора, които отиват на работа в Днепър и Киев. Въздушната тревога не стихва в цяла Украйна. Падат снаряди. За съжаление има загинали и ранени. Моля, не напускайте скривалищата си. Погрижете се за себе си и близките си. Нека се задържим и бъдем силни."

"Утрото е трудно. Имаме работа с терористи. Десетки ракети, ирански "Шахиди". Те имат две цели. Енергийни съоръжения – в цялата страна. Киевска област и Хмелницка област, Лвов и Днепър, Виница, Франковска област, Запорожие, Сумска област, Харковска област, Житомирска област, Кировоградска област, на юг. Искат паника и хаос, искат да разрушат нашата енергийна система", заяви още Зеленски. "Втората цел са хората. Такова време и такива цели бяха специално избрани, за да причинят възможно най-много щети. Останете в бункерите днес. Винаги спазвайте правилата за безопасност. И винаги помнете: Украйна беше тук преди този враг да се появи, Украйна ще бъде тук след него."

Съобщението беше придружено от видео клип, показващ последиците от удара над Киев - горящи коли, сгради с изпочупени прозорци и пожари, горящи по улицата. Съобщава се, че част от загиналите са изгорели в колите си, отивайки на работа.

Говорителката на киевското управление на Държавната служба за извънредни ситуации Светлана Водолага съобщи, че до момента има данни за между 5 и 8 загинали, както и за поне 20 ранени.
 

Високопоставен помощник на украинския президент каза, че руските ракетни удари по градове в Украйна в понеделник са сигнал към цивилизования свят, че "въпросът с Русия трябва да бъде решен със сила", съобщава Ройтерс.

"Страхливци, които се бият с детски площадки, деца и хора", написа Андрий Йермак, ръководител на кабинета на президента, малко преди нови експлозии да разтърсят столицата след ракетни удари по-рано в понеделник. "Това е още един сигнал към цивилизования свят, че руският въпрос трябва да бъде решен със сила."

В момента има съобщения за експлозии в няколко града в Украйна, като Киев, Житомир, Хмелницки, Днепър и Тернопол се споменават като цели в социалните мрежи и каналите на Telegram. Има съобщения за експлозии в Лвов, като кметът на града заяви, че училищата днес ще останат затворени.

Четирима души са загинали, а двама са ранени при бомбардировка на град Славянск, съобщи шефът на местната администрация Вадим Лях. Една от ракетите е ударила къща, в която са загинали три души от едно семейство, а 12-годишно момче е тежко ранено.

Губернаторът на Житомирска област Виталий Бунечко написа в Телеграм, че е повредена важна инфраструктура.

Жители на Харков съобщават за поне четири взрива, спрени са водоснабдяването и електричеството в града.

Минути преди 10 часа Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че от Каспийския регион са изстреляни най-малко 50 ракети.

Губернаторът на Николаевска област Виталий Ким пък обяви, че 8 ирански дрона камикадзе са излетели от Беларус.

Масираната атака идва два дни след като Кримският мост бе взривен, а снощи президентът Владимир Путин обвини Украйна за атаката.

В столицата Киев не е имало атаки от месеци, като този път ракетите падат по-централно от всякога.

Олексий Кулеба, губернатор на Киев, публикува следната актуализация на ситуацията в Telegram, като пише:

"Въздушното нападение продължава, моля всички да запазят спокойствие и да стоят в укритията. В района работи ПВО. Има информация за свалени обекти. Подчертавам, че въздушната тревога продължава. Не го пренебрегвайте и останете в прикритие. Не снимайте местата, които са ударени или повредена инфраструктура. Животът на хората зависи от това. Нека се държим."

Появяват се и кадри, които изглежда показват руски удар по моста в Киев до паметника на Арката на свободата.

Виталий Кличко, кметът на Киев, съобщи в Telegram, че е имало "няколко удара по обекти от критичната инфраструктура на града. Има жертви. Спасителните служби работят на място."

В това време Родион Мирошник, който наскоро обяви "анексирането" на окупираната територия на Луганск към Руската федерация, публикува видео клипове от ударите по Киев хвалейки се, че "процесът продължава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


733
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
606
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и за тръбите ще си каже
605
0
 
1
 
! Отговори
Хрушчов е лидерът преди 1 година
За сведение на украинския народ, г-н Зеленски убедително води сред всички водещи европейски лидери по брой на загинали военни и цивилни граждани на Украина. Негов кумир е Хрушчов. Нека си спомним как Хрушата биеше с третата си обувка в ООНето, как върна над 60 000 бандероци и Крим на Украина. Това драги фобофили е основниат следвоенен украински фашист. Желенскиенко е неговата орбиталнадиярия
604
2
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
Този зеленски дали преди да го сложат президент се е появявал толкова зад камера?! Доста обидно човече!
603
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния пропаганден бълвоч! Най-смешния пасаж: "Украйна беше тук?!?" Украйна е фалшиво държавно обраувание, с фалшив език и фалшива история, създадени първоначално от Австрийските спец служби, а после развито и наложено, чрез терор от Ленин. Точно по тези рецепти и със същата цел е създадена Македония с нейните измислени език и история.
602
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Как ще ви унищожат, нали вие биехте досега с пълна мощ, я стига с това реване. Спирайте най-после, това се отнася и за руснаци, и за украинци. Трябва взаимни отстъпки, иначе мирът ще е половинчат и ще продължат размириците, че и по-лошо ще има. Земи с компактни руснаци не им трябват.
601
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война ще завърши с разпада на руската федерация, така както студената война завърши с разпада на СССР.
600
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До не съм фен на Путин - доколкото знам, Украйна е създадена през 1917, поне така съм чел, и тогава са присъединени тези днешни обявени републики, а останалите части на Украйна са от тук там и затова са населени с различни народи. Не са руснаци, както обикновено се смята. Затова и аз мисля, че това е единственото решение с присъединяването на тези републики, и край на войната. Иначе виждаме какво става с това перчене от двете страни, жертви и разруха.
599
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не съм фен на Путин, но че му ходиха по нервите с Мински споразумения и пр. е истина. Спешно да спират войната, което може да стане само според мен с предаване на спорните източни републики, вън от Киев и от другите части на Украйна. Ние предадохме едва ли не с радост Македония, но Русия не е България. Това са техни земи, както Македония беше. Другите земи в Украйна от дълго време са със различно население - поляци, унгарци, и други, те не са руски отдавна и са загубени завинаги.
598
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер преди да загуби обстрелваше с Фау-2 Лондон и Антверпен, защото вярваше че това ще обърне войната, меките либерални китки срещу които воюва ще се уплашат и ще спрат настъплението си. Това не се случи и скоро след това се самоуби в бункера. Садам преди да загуби, обстрелваше израелските градове със Скъд, защото вярваше че така меките либерални китки в САЩ ще бъдат убедени от еврейските им господари да спрат настъплението си. Това не се случи и скоро след това го обесиха. Путин преди да загуби войната обстрелва украинските градове с Калибр. Не знам какво различно очаква да се случи.
597
3
 
8
 
! Отговори
койтo преди 1 година
Еми, зеленски, издайте си нова марка..хаха.Имате вече с горящия мост, сега си снимайте горящия Киев
596
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега САЩ ще дадат на Украйна ракети с обсег до 500 километра и терористите в Кремъл ще започнат да се съобразяват с бомбардировките на украинските градове.
595
22
 
13
 
! Отговори
Номер2 преди 1 година
Крайно време е Москва да бъде изпепелена!
594
22
 
26
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Има вече карти с обектите които са поразени в Украйна. По области и градове. Обозначени са ударените цели. До обяд са били атакувани само противовъздушните установки на украинците. И по това време украинците са успявали да прихванат по някоя ракета. И след обяд укранците са нямали нито една противовъздущна система. Нула! 0! Zero! Null ..A след това спокойно и прецизно са обстреляни всички набелязани цели. Няма проблем да проверите какви. Спрете с жалката пропаганда. Запада загуби А ЕС е в колапс
593
0
 
1
 
! Отговори
До 669 преди 1 година
Кажи къде и в колко часа да те чакаме !
592
3
 
2
 
! Отговори
До Груйо преди 1 година
Тука грешиш, всяка раса си има своите путиновци !
591
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама чакайте сега!!! Нали този същия пaлячo до сега разправяше как всеки ден разгромявали купаторите?! Тази вечер, в колата слушам ВВС, обяснняват хората, че руснаците свършили ракетите, самолетите, бомбите, хора нямало, дрехи нямали войниците и т.н. И сега... щели да унищожат украинците!... Ама как ще ги унищожат без ракети? Те укринците са неунищожаеми!!!
590
1
 
14
 
! Отговори
Не бе преди 1 година
Просто отчаяна злоба, породена от безсилие !
589
6
 
1
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 година
Само араби и славяни могат така животински да се избиват помежду си...
588
1
 
6
 
! Отговори
Бай Драган преди 1 година
Аре ей спирайте вече сядайте подписвайте мира ,че ще ви подпукам подупарите.
587
22
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Побесняла руска мечка се лекува единствено с подходящ патрон.Зеленски ще приложи необходимото лечение.