Сталев: Европа сама се постави в енергийна зависимост от Русия

Представите на Путин за сигурността на страната му са изопачени
11 окт 2022 22:25, Анисия Иванова
23
Сталев: Европа сама се постави в енергийна зависимост от Русия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия се делегитимира като партньор за нормални международни преговори и това притеснява всички в световната общност. Проблемът с делегитимацията на Русия е много сериозен и трябва да се търси изход от тази ситуация, защото с произволни претенции не може да се седне на маса за преговори. Това е и голямата трудност за всички, които подкрепят Украйна, да я насърчат към водене на преговори. Трябва да се стигне до мир чрез преговори, но същевременно без да се нарушава международното право по един абсолютно драстичен, арогантен начин. Гарантирането на сигурността на Украйна е основният въпрос в едни бъдещи преговори. Това каза Стоян Сталев, дипломат и бивш външен министър, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Още по темата

Позицията на България е последователна – ние отричаме агресията и осъждаме войната. Не се присъединихме към помощите във въоръжение заедно с Унгария, но България трябва категорично да стои на страната на ЕС и НАТО, защото това е нашето бъдеще. Цяла Европа търси други форми на сътрудничество, които за изключват Русия и Беларус, защото дълги години напред трудно ще се намери нормален диалог с тези страни, подчерта дипломатът.

Що се отнася до това дали парламентът на България трябва да одобри предоставяне на военна помощ за Украйна, събеседникът каза, че една такава помощ е напълно легитимна, ние не влизаме във войната с войски и физическа сила и парламентът може да вземе това решение. "Тук нещата опират до стратегическата визия на страната и тя отдавна е заявена”, каза Сталев.

Стратегическата визия е да бъдем доколкото може икономически независими от рискови държави. В тази сфера почти нищо не беше направено в последните двайсетина години. Европа сама се постави в голяма енергийна зависимост от Русия, а Германия допринесе много за това през последните години с управлението на Шрьодер и на Меркел. Сега се плаща цената на това лекомислие, каза Сталев.

По отношение на това дали има българска следа във взрива на Кримския мост събеседникът посочи, че е много рано да се говори за каквито и да е реални факти в тази връзка. В условията на война пропагандата е много силно оръжие и всякакви моменти могат да се използват за ангажиране на държави, които са съюзници на Украйна в подобни слухове, в подобни пропагандни акции. България е и член на НАТО, подчерта Сталев. Той не изключи възможността Русия да търси ескалация, въвличайки страна от НАТО в конфликта.

Проблемът тук е, че имаме един агресор, който нападайки непрекъснато суверенна страна, иска и преговори. Очевидно представите на Путин за сигурността на Русия са абсолютно изопачени. Нито НАТО, нито членството на Източна Европа в НАТО и в Европейския съюз я заплашват. Очевидно се робува на стари представи отпреди 90-та година и колониално влияние върху пояс държави около Русия, което не може да се върне назад.

Всичко се свежда до въпроса как да се гарантира сигурността на Украйна. Дали ще се правят компромиси с нейната териториална цялост е единият въпрос. По-сериозният е Украйна да бъде гарантирана, както навремето беше гарантирана Западна Германия, посочи Сталев.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нали не забравяте че българия е в нато и ес без референдум че имаме 39 процентаизб активност и 80 000 гласуваха неподкрепям никого така че които иска да се биес русия да заминава на фронта ние ръка срещу русия не вдигаме ние сме тукот векове за векове мир и дружба не на воината и провокациите на запада
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благдарение на "зависимоста" на Европа от руския газ икономиката, промишленоста, и съонветно жизнения и социаленият й стандарт процъфтяваше, сега когато Европа се "освободи" от руската енергийна "зависимост" нещата тръгнаха рязко надолу с тенденция да рухнат тотално.
10
4
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
България ако махне зависимостта си от Германия, ще бъде добре. Има много други държави към които може да се насочим. Включително извън ЕС.Ако говорим за политическа зависимост, то България много отдавна е зависима само от САЩ. Реално русофилските партии вземат на изборите под 20% последните петнайсетина години, а това не позволява да управляват, дори да има някаква зависимост от Русия.По същата логика може да кажем, че сме зависими и от Турция, понеже закупиха тук заводи и земи.
9
5
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Махнахме завосимостта пт Русия, ако изобщо е имало такава и се поставихме зависими от държавички като Азърбейджан, дето обикалят клоаката Европа и обещават по някой друг кубик руски газ. Каква зависимост сме имали от Русоя? Ние почти не употребяваме природен газ. Най малкото разграбиха и разрушиха предприятията, дето можеха да ползват газ. Имало било топлофикации...бързо забравихте италианските бoklуци май... Ние зависимост от Русия отдавна нямаме. Зависими сме най-вече от Германия,а те от Русия
8
6
 
8
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Тоя момък бил дипломат?От новата демократична общност?Лелее как сме я окъсали ,Ами той върти ,сучи все около тъпизмите на Байдън се занася!Имат си своя партийна линия
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хора що не разбирате, че колкото са важни АМЕРИКАНЦИТЕ, толкова са ВАЖНИ и РУСНАЦИТЕ. Както не може да се мине без АМЕРИКАНЦИТЕ така и не може да се мине и без РУСНАЦИТЕ. ХАРЕСВА ни не ХАРЕСВА ни това е голата истина. защо едните защитават АМЕРИКАНЦИТЕ а другите ЗАЩИТАВАТ РУСНАЦИТЕ. Защо БЪЛГАРИЯ не си гледа ИНТЕРЕСИТЕ, ами се занимава да угоди на някой си.
6
4
 
5
 
! Отговори
Joe преди 1 година
Щатите + Европа + съюзниците им са най-коравата икономическа , военна и технологична сила. Останалото са приказки за баламурници. Даже великите китайци вият на умряло,защото вече им ограничават достъпа до полупроводникови технологии.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 "Търговия е това, Русия продава, ние, щото ни е било изгодно, сме купували. Никакви замвисимости няма." Абсолютна лъжа. Руснаците затова плащат на една шапка народ в България, за да "вижда" цените, които ни пробутват, като изгодни. Да не говорим за цената на политическия риск, която сега виждаме.
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Енергийна зависимост от Русия? Толкова години купуват газ от там и не се брояха за зависими. Ако не беше войната и сега щеше да е същото. Съвсем естествено е да се купува газ от най-близкия източник на най-изгодната цена. Ами географското ни положение е такова, няма кого да обвиняваме. Сега заради политизираната ситуация станахме зависими. Търговия е това, Русия продава, ние, щото ни е било изгодно, сме купували. Никакви замвисимости няма.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почистване на myrshata, която изтича от студиото на Bloomberg TV Bulgaria.
2
8
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Цялата работа е, че едни хора, стотина семейства сериозни психопати са решили, че всичко на тая земя им принадлежи, а в тая картинка Путин някакси не се вписва.. Какво означава енергийна зависимост в контекста на свободната търговия и пазарна икономика???
1
10
 
22
 
! Отговори
Да преди 1 година
След като и взривиха северен поток. Сега ще трябва да купува газ с танкери - знаете от кого!