Евгений Пригожин подкопава репутацията на Путин, готви ли се преврат?

Напоследък създателят на "Вагнер" критикува руските войски в Украйна
Обновена: 18 окт 2022 15:02 | 18 окт 2022 13:02, Нели Христова
141
Евгений Пригожин подкопава репутацията на Путин, готви ли се преврат?
Снимка: БГНЕС

Хватката на Владимир Путин около властта в Русия може и да отслабва, подкопавана не от кой да е, а от Евгений Пригожин, добре познат като "Готвача на Путин", както и като основател на руска наемническа група "Вагнер", според Института за изследване на войната (ISW).

Критичните забележки относно войната от страна на олигарха Евгений Пригожин биха могли да "подкопаят" имиджа на силата на Путин, според доклад на ISW, публикуван в понеделник вечерта. Пригожин, отдавна смятан за един от най-силните съюзници на Путин, по-рано този месец похвали предложението на чеченския лидер Рамзан Кадиров висш руски генерал да бъде изпратен на фронтовата линия на войната и принуден да "измие срама с кръв". Пригожин предложи "всички тези гадняри", ръководещи армията, да бъдат принудени да се присъединят към него.

Още по темата
Въпреки че Пригожин не е нападнал директно Путин, лошите оценки за представянето на военните от него и други сред руския елит подтикнаха някои експерти да спекулират, че може да се подготвя преврат, който да свали руския президент. Докладът на ISW от понеделник отбелязва, че социалните медии, свързани с Пригожин и групата Вагнер, "все повече коментират неефективността на традиционните руски военни институции и обществени проблеми, които могат индиректно да подкопаят управлението на Кремъл".

"Разказите на Пригожин имат нужните качества, с които да се харесат на националистическия електорат на руския президент Владимир Путин, който отдавна призовава олигарсите да финансират доставките за въоръжените сили, изисква прозрачност за това, което наистина се случва на фронта, и критикува руските висши военни институции за техните провали на фронтовата линия", се посочва в доклада. "Въпреки че Пригожин не се противопоставя и не критикува директно Путин, нарастващата му известност сред националистическата общност може да подкопае привлекателността на Путин като "силен човек" в сравнение с него."

"Появилите се дискусии за гражданска война в Русия може допълнително да нарушат наративите на Кремъл за националното, етническо и религиозно единство в Русия", се добавя в доклада.

Базираният в Киев руски военен експерт Олег Жданов каза по време на интервю за украинско радио по-рано този месец, че Пригожин и Кадиров може да критикуват военните като част от усилията на руския елит да "разклати ситуацията, за да свали Путин".

Организацията за разследваща журналистика Bellingcat и други предполагат, че групировката "Вагнер" може да е публикувала скорошен видеоклип, показващ как руски войски се оплакват от условията и липсата на военна подкрепа като част от усилията за подкопаване на Путин.

Наемниците от групата "Вагнер" също играят нарастваща роля във войната, тъй като руските войски дадоха тежки жертви на фона на яростни украински контраатаки. Частната армия е особено активна в района на Източен Донбас в Украйна.

Миналата седмица Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че наемниците са били „силно“ замесени в продължителна битка за контрол над град Бахмут. Алексей Нагин, старши командир на групата Вагнер, беше убит, докато се сражава с украинските войски близо до Бахмут миналия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се окаже че Путин е САПУНЪТ с който виновните ще си измият ръцете .Да не е ставал президент всичко това е планирано много отдавна .
66
7
 
3
 
! Отговори
право казва преди 1 година
Европейският съюз /ЕС/ е част от миналато. Сърбия няма място там. Приятелството ни с Русия е от най-голямо значение. Без него рискуваме Сърбия да изчезне физически от картата на света. Това каза сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин, който се счита за един от най-доверите лица на президента Александър Вучич
65
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От как почна войната ,според западната преса, Путин имаше няколко вида рак,няколко атентата,беше пред умирачка и още знайни и незнайни опити за сваляне от генерали,КГБ и незнам кой си.Пишейки/преписвайки тези статии от кой знае къде,нали не мислите,че ние сме овце и вярваме на всичко написано
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвазията на президента Владимир Путин в Украйна поставя Русия на път към сътресения, които биха могли да доведат до падането от власт на ръководителя на Кремъл, да предизвикат гражданска война или, в крайна сметка, да доведат до разпадане на страната. Тази позиция изрази Борис Бондарев, съветник от постоянната мисия на Русия в ООН в Женева, предаде Ройтерс.
63
8
 
3
 
! Отговори
Западняк преди 1 година
Путин не е проблем, Путин вече е бита карта. Сега ние западняците трябва да помислим за план какво ще правим с Русия след падането на Путин, как ще превъзпитеме 150 милиона руснаци да заживеят според нашите западни ценности, как да разпределим ресурсите на Русия и каква форма на управление да се установи в Русия, да се запази ли цяла или да се разчлени на малки демократични държави. Имаме много задачи за решаване.
62
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситуацията е следната: Руснаците откриха слабите места на мериканско-евро-атланическите оръжейни системи както за нападение, така и за отбрана. Научиха се как да ги неутрализират и най-важното как да унищожават западните оръжейни системи с малко пари и ресурси. Ами честито!
61
5
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, според Борис Бондарев Путин може да падне, да започне гражданска война или Русия да се разпадне. До дни, дори до часове Путин ще падне, или ще започне гражданска война в Русия, или Русия ще се разпадне и всичко ще се върне както си беше преди.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На източния бряг на Киев няма вода и ток -украински медии съобщават.
59
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е политически труп - факт. Санкциите действат, десетки милиони недоволни руснаци излизат в Москва и в цяла Русия да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
58
4
 
6
 
! Отговори
Мдааа Дааа преди 1 година
Надеждите на лисицата да паднат клатещите се камбанки на КОЧА... Малиййй какъв пир ще падне!!!
57
6
 
6
 
! Отговори
Зеления преди 1 година
Гражданите на Украйна да се готвят за пълен блякаут /официялен документ/
56
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро в Украйна ще пълна тъмнина, безводие и студ, особено в големите им градове. Колко време Джуджака комик ще успее да удържи гнева на гладните и премръзналите с празни приказки и обещания? Представете си как от днес нямате ток, вода и парно.
55
6
 
9
 
! Отговори
Дарт Путин преди 1 година
Ден 263 от специалната 3-дневна военна операция :Украинците се организираха и взривяват депа с муниции и командни центрове . Ние отговорихме с бомбардировки върху панелни блокове. Целия свят ни мрази . Повече руснаци напуснаха русия от колкото откликнаха на мобилизацията ! Аз продължавам да съм велик стратег !
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо направо рамазан кадиров не стане президент на Русия?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха духачите са на път да се очистят един друг ! За един по-добър свят !
52
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не неизлечимо болен то не бе преврат то не бе чудо ! Ей злобари Путин е най доброто нещо което се случва в момента на светът . Пазител на човечеството
51
0
 
5
 
! Отговори
П. Христов преди 1 година
До Христо Христов ... Защо не пишеш за нещо друго.?Например как се режат дърва , а се знимаваш с неща ,които не разбираш.
50
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха, нали Путин беше много болен и щеше да мре? Май е оздравял и се канят преврат да му правят? Украинските партенкинямат край.Пригожин командва ЧВК Вагнер, които сега са в Артьомовск. Всеки момент града трябва да бъде освободен напълно. А вие, пропагандатори, си мечтайте за два преврата!
49
5
 
7
 
! Отговори
Jas преди 1 година
То да беше само Пригожин, колко ли още от останалите "ястреби" си точат зъбите за "трона" на П.У.Т.Я.? Ще има май доста бой а може би и кръв по коридорите на Кремъл...проблемът е че не се знае кой ще оглави после Мордора и дали няма да е още по-луд за връзване!
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не напишете нещо сериозно,а само глупости,да готви се смяна на Путин със Зеленски