Дмитрий Глуховски: Режимът в Русия се превръща в истинска диктатура

Дори един глас срещу Путин представлява опасност, казва писателят
28 окт 2022 21:29, Нели Христова
217
Дмитрий Глуховски: Режимът в Русия се превръща в истинска диктатура
Снимка: БГНЕС

Руският писател на научна фантастика Дмитрий Глуховски обещава, че няма да спре да говори срещу Москва, въпреки че е заплашен от години затвор, след като му бяха повдигнати обвинения за критиките срещу войната в Украйна.

Авторът на популярния роман "Метро 2033", чието действие се развива в руините на московското метро след ядрена война, от месеци е под прицела на властите.

Дори в центъра на Европейския съюз, Франкфуртския панаир на книгата, Глуховски призна, че не се чувства в безопасност.

В интервю за АФП, писателят заяви, че живее в Европа и ще продължи да критикува, когато сметне за необходимо.

"Когато в Русия се случи нещо скандално, трябва да го коментирам", каза авторът. АФП съобщават, че Глуховски има охранители, които го придружават.

Глуховски се изказва срещу инвазията на Русия в публикации в социалните мрежи и в статии за западни медии. Той заяви, че начинът по който е станал обект на нападение, би бил „немислим“ преди няколко години.

"Режимът се превръща в истинска диктатура. Дори и един глас срещу него вече представлява опасност", каза той. "Когато режимът беше авторитарен, той беше много по-гъвкав."

Глуховски е попаднал в обсега на все по-широките репресии срещу инакомислието, които започнаха след нахлуването на Русия в Украйна.

Москва въведе закон, който налага големи присъди затвор за публикуване на информация за армията, която правителството смята за невярна.

През юни руски съд постанови задочния му арест. Той казва, че е обвинен в дискредитиране на руската армия и в политическа омраза към руския президент Владимир Путин.

Авторът и бивш журналист твърди, че ако се върне в родината си и бъде осъден, го очакват до 15 години затвор.

По-рано този месец Москва нарече автора "чуждестранен агент". Той разкритикува частичната мобилизация на Русия в подкрепа на отслабващите усилия на армията ѝ.

Този термин, напомнящ за "врага на народа" от съветската епоха, се използва широко срещу опоненти, журналисти и активисти за правата на човека.

"Реалността се превръща в абсурдна и гротескна много по-бързо, отколкото можехме да си представим", каза Глуховски на годишния панаир на книгата.

Вместо като "чуждестранен агент" писателят вижда себе си като "патриот".

Според Глуховски Русия иска да "стане нормална европейска държава, да остави старите си имперски амбиции и да се модернизира, просто да спре да потиска собствения си народ и да създава проблеми на съседите".

"Това, според мен, е най-патриотичното нещо, което може да се измисли", добави той.

Глуховски призна, че скорошните действия на руския съд са го накарали да бъде по-бдителен за потенциални заплахи, дори когато е извън Русия.

"Не можеш да се чувстваш в безопасност", казва той. Авторът припомни за отравянето на дисидента Александър Литвиненко във Великобритания, за което Лондон обвинява Москва. "Правилата, които важаха досега, вече не са приложими."

Авторът не вижда перспектива да се върне в Москва в близко бъдеще, тъй като се опасява, че ще бъде арестуван веднага след пристигането си.

Дори и да се върне, Глуховски смята, че много неща ще са се променили, тъй като Русия претърпява радикална трансформация.

"Няма да намеря страната, която обичам", споделя той.

Глуховски казва, че властта на Путин няма да продължи вечно. Той призовава хората да се държат, "докато тази гнила, фалшива диктатура не рухне".

"И тя ще се сгромоляса, неизбежно", казва авторът. "Защото тя се основава на лъжи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
18
 
5
 
! Отговори
кой си ти преди 1 година
В Русия има свобода. Яз на 2 месеца ходя там. А ЕС е диктатура, виж. Къде им у свободата? Бият протестиращи. И те протестират не срущу режима, а за да си върнат нормалния живот. Ако методите на запада се прилагаха в Русия щяхте да ни проглушите ушите А за медиите единодушни да не говорим. Няма алтернатива.Инфото просто е едно....Зе, Зе, зе и само Зеленобобчик.
132
1
 
9
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До Анонимен176-При 1.5 милиона репресивен апарат( ФСБ, Росгвардия,Следствен Комитет,Прокуратура,Съд- зависим от Путин ОМОН...),а от друга страна има само 200-300 хил професионална армия- Това как се нарича? *** ЗАБЛУДЕН!
131
3
 
12
 
! Отговори
Въжето за Путин преди 1 година
Русия е проекция на Сатана на Земята.
130
1
 
4
 
! Отговори
сергееФф заври си преди 1 година
"Все пак е волята на народа..." "волята" където искаш. При байТодАр беше същото..."волята на народа" беше 99.9 %
129
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако мнозинството в Русия подкрепят диктатура, това още ли се води диктатура или демокрация? Все пак е волята на народа!______________Волята на народа няма как да е един диктатор да ги управлява! Волята на един нормален народ не може да е, техният президент да напада чужди държави и да завоюва чужди територии. Демокрация = свобода на волеизлияние. Руският народ доказа, че не цени демокрацията и свободата, а тиранията- така е "възпитаван " стотици години
128
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Режимът в еврогейщината също се превръща в диктатура, засега е още мека и санкционира само с пари и налага глупави Закончета, но то така се започва,новите болшевики.
127
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е човекът, зомбирана територия с много психопати.
126
7
 
1
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 1 година
България трябва да стане световен гигант в производството на порно филми!Защо някои хора искат да ме НАДЖИВЕЯТ?Не ги кефя ли?
125
5
 
1
 
! Отговори
Божество с разум преди 1 година
Някои хора мислят, че аз никога не съм бил с жена в леглото, защо така?!Искат да бъда неудобен за жени ли?!
124
5
 
1
 
! Отговори
Интересен мъж преди 1 година
Някои хора мислят, че аз никога не съм с жена в леглото, защо така?!Искат да бъда неудобен за жени ли?!
123
4
 
1
 
! Отговори
Мъж за жена в 21 век преди 1 година
Хората, които са ми отнели чрез секретен метод , здравият ми разум, те трябва да ми го върнат, освен това трябва да бъда СЪЖИВЕН, те ме убиха чрез секретен метод, но трябва живот и за мен!
122
5
 
1
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 година
До НищоНищо Пеше, вервай си и "поеми" както ти го наливат в празната глава от CNN :D
121
11
 
1
 
! Отговори
Нищо преди 1 година
Ново поредния продажен пропагандагор
120
3
 
2
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 година
Спуснация ли липсва, че толкова слаби заглавия и новини в последните дни? Дайте нещо да ви се подиграваме поне.
119
12
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Обективно погледнато - Русия не е нападнала Наполеон, не е искала да се присъедини към неговите имперски амбиции и е нападната. Първата световна война пак не е агресор.Ленин дава моментално свобода на Финландия и на Латвия и други, така че не имала претенции към съседите, после нещата се объркват тотално с Хитлер и се налага да се прави пояс от територии. Същото се случва и през Студената война. Сложно е - Русия не напада никого.
118
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най ме кефи, че Нюранд в подсушаният разговор, не иска Кличко в правителството, кото е много умен! И той от 8 години не са го повишили ..в правителството щото е много умен!
117
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм неутрален европеец пацифист! Кошмара на всеки американски политик!
116
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото разбрах Украйна иска да направиМръсна бомба..Инспектори са изпратени на място да проверяват..
115
5
 
4
 
! Отговори
До 149 преди 1 година
Ти не чу ли, че ако не си за САЩ си ппотив САЩ? Време разделно е, САЩ казаха или си с тях или против тях..не може да си просто човек неутрален ха хаха!
114
4
 
4
 
! Отговори
До 149 преди 1 година
И аз съм обикновен човек пацифист против война! Но ме наричат русофил щото искам мир в Европа! *** ги разбири!