Дмитрий Глуховски: Режимът в Русия се превръща в истинска диктатура

Дори един глас срещу Путин представлява опасност, казва писателят
28 окт 2022 21:29, Нели Христова
217
Дмитрий Глуховски: Режимът в Русия се превръща в истинска диктатура
Снимка: БГНЕС

Руският писател на научна фантастика Дмитрий Глуховски обещава, че няма да спре да говори срещу Москва, въпреки че е заплашен от години затвор, след като му бяха повдигнати обвинения за критиките срещу войната в Украйна.

Авторът на популярния роман "Метро 2033", чието действие се развива в руините на московското метро след ядрена война, от месеци е под прицела на властите.

Дори в центъра на Европейския съюз, Франкфуртския панаир на книгата, Глуховски призна, че не се чувства в безопасност.

В интервю за АФП, писателят заяви, че живее в Европа и ще продължи да критикува, когато сметне за необходимо.

"Когато в Русия се случи нещо скандално, трябва да го коментирам", каза авторът. АФП съобщават, че Глуховски има охранители, които го придружават.

Глуховски се изказва срещу инвазията на Русия в публикации в социалните мрежи и в статии за западни медии. Той заяви, че начинът по който е станал обект на нападение, би бил „немислим“ преди няколко години.

"Режимът се превръща в истинска диктатура. Дори и един глас срещу него вече представлява опасност", каза той. "Когато режимът беше авторитарен, той беше много по-гъвкав."

Глуховски е попаднал в обсега на все по-широките репресии срещу инакомислието, които започнаха след нахлуването на Русия в Украйна.

Москва въведе закон, който налага големи присъди затвор за публикуване на информация за армията, която правителството смята за невярна.

През юни руски съд постанови задочния му арест. Той казва, че е обвинен в дискредитиране на руската армия и в политическа омраза към руския президент Владимир Путин.

Авторът и бивш журналист твърди, че ако се върне в родината си и бъде осъден, го очакват до 15 години затвор.

По-рано този месец Москва нарече автора "чуждестранен агент". Той разкритикува частичната мобилизация на Русия в подкрепа на отслабващите усилия на армията ѝ.

Този термин, напомнящ за "врага на народа" от съветската епоха, се използва широко срещу опоненти, журналисти и активисти за правата на човека.

"Реалността се превръща в абсурдна и гротескна много по-бързо, отколкото можехме да си представим", каза Глуховски на годишния панаир на книгата.

Вместо като "чуждестранен агент" писателят вижда себе си като "патриот".

Според Глуховски Русия иска да "стане нормална европейска държава, да остави старите си имперски амбиции и да се модернизира, просто да спре да потиска собствения си народ и да създава проблеми на съседите".

"Това, според мен, е най-патриотичното нещо, което може да се измисли", добави той.

Глуховски призна, че скорошните действия на руския съд са го накарали да бъде по-бдителен за потенциални заплахи, дори когато е извън Русия.

"Не можеш да се чувстваш в безопасност", казва той. Авторът припомни за отравянето на дисидента Александър Литвиненко във Великобритания, за което Лондон обвинява Москва. "Правилата, които важаха досега, вече не са приложими."

Авторът не вижда перспектива да се върне в Москва в близко бъдеще, тъй като се опасява, че ще бъде арестуван веднага след пристигането си.

Дори и да се върне, Глуховски смята, че много неща ще са се променили, тъй като Русия претърпява радикална трансформация.

"Няма да намеря страната, която обичам", споделя той.

Глуховски казва, че властта на Путин няма да продължи вечно. Той призовава хората да се държат, "докато тази гнила, фалшива диктатура не рухне".

"И тя ще се сгромоляса, неизбежно", казва авторът. "Защото тя се основава на лъжи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнаха се във времената на СССР. Загубиха тази война на всички фронтове. Украинците показаха, че не искат да живеят в някакъв нов СССР и да са поробени от болшевиките. Украинците показаха, че са готови да умрат до един но да са Свободни. Украйна даде пример на цял Свят как трябва да се бори за свободата. Докато в Русия какъв е примерът? Хората бягат от страната за да не се бият за Путин. Чупят си ръце и крака, влизат в затвора за да не се бият за Путин. Хората показват, че не искат този режим.
72
5
 
0
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Глухарски, преследвали инакомислещите каиш. Я се пробвай там където си да кажеш "Абе съмнява ме тая работа с холокоста" Да видим какво ще ти се случи.За, хохлокоста съм твърдо за! Мачка Вова!
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А режима в България какъв е? Американска нео колония? С месни гебернатори ?
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 70% от БЪЛГАРИТЕ са със РУСИЯ Това го доказва и последнато гласуване 32% избирателна активност от които Възраждане и БСП дърпат половината. И се оказва, че няма и 15% които подкрепят сащ, украйна, ЕС, НАТО и всякакви антиБългарски съюзи и държави против България. Проблема е, че в тези 15% са наляти милиарди долари с което могат да си купуват правителства. Но скоро и това ще се промени.
69
2
 
4
 
! Отговори
HMLF преди 1 година
От поне 100 години там режимът си е все точно такъв!
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Херсон, Авдиевка, Лиман, Бахмут. Запорожко и Харковско направление ВСУ са тотално СМАЧКАНИ и РАЗБИТИ. Загубите им са ЧУДОВИЩНИ смятате ли, че с няколко минусчета ще промените нещо ?
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите не се интересуваме от Русия. Спрете с тази практика всяка втора статия да е за блатная. Верно че аудиторията ви се състои от стари *** русофили, но вече прекалявате Русия та Русия, Путин мутин и намайкавипичката.
66
3
 
1
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
До Анонимен74. Като гледам нивото Ви на функционална и граматическа неграмотност няма смисъл да четете книги и училището няма да помогне. Бъркате продържителност на управление с управление чрез диктатура. Някъде из фейста сте прочели 1-2 термина, но ги употрявате толкова не на място че сте смешен
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къса памет, манипулации, *** на коментари, даже брояча на лайкове вече пречи? И какво променя това? И колко време и кого лъжете?
64
3
 
0
 
! Отговори
Z преди 1 година
В кременная е играл солнцепека тази вечер.
63
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72 ----- Ама как - укрите сами се фалиха ,че са взривили моста . Техните агенции разпространяваха мълвата за успеха си , на операцията . не четете ли УНИАН . пс- А да не би руски партизани да са го взривили , зависи какво изнася на украинските гьобелси - понякога са екстрмисти , друг път - партизани , поянкога и марсианците
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова в България трябва да се забрани на хора с култ към Русия и управлението на Путин да управляват страната! Те винаги ще му служат и ще водят страната към диктатура. А такива са повече от половината в парламента, включително служебното правителство.
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молете се Путин да е жив ,щото ако дойде някой като Кадиров ще има масово изравняване и зануляване на ашизма в окраина
60
5
 
3
 
! Отговори
Някой ще ми... преди 1 година
...напомни ли каква е била позицията на този изявен миролюбец през всичките осем години, в които украинската армия обстрелваше жилищните квартали на Донецк и избиваше мирните жители там?
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72 ----- И 10000 плюса да си наблъскаш е все едно . ВВП си имаше милион причини да обсипва с квото намери Укрите и преди взрива . Предупреди ги какво следва , ако дръзнат да припарят до моста . Ама Зеле-то се самозабрави и ето резултата
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Късата памет 70 ,,,,,, Ама това н отговаря на въпроса - Меркел - 16 години на власт - диктатура ли е Джермания ? САЩ - ту Буш баа , ту Буш син - диктатура ли е ? Подсказка - да - САЩ са двупартийна плутокрация
57
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кримският мост беше взривен от руски екстремисти-националисти с цел ескалация на конфликта в Украйна и естествено тя не закъсня... Само глyпаците и русофилите все още твърдят, че украинците имат участие в този атентат.
56
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълският пcиxoпат е печално пpocт и това се знае отдавна. Ако беше умен Русия сега нямаше да агонизира, а руснаците да умират с хиляди на фронта в Украйна, както и да бягат от мобилизацията в други държави... Нашите русофили пък са живото доказателство за робската същност на всички индивиди с промити мозъци.
55
0
 
5
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
До Анонимен67. Или се върнете в училище или четете и книги освен постове във фейса.
54
11
 
1
 
! Отговори
Зеленски , преди 1 година
Струваше ли си взривяването на Кримския мост . Струваше ли си да козирувате на гсподарите си . А дойдохте на власт с обещания за мирен договор . Едва ли стоите на тъмно и студено . Да се чуди човек , как ви търпят украинците .