Дмитрий Глуховски: Режимът в Русия се превръща в истинска диктатура

Дори един глас срещу Путин представлява опасност, казва писателят
28 окт 2022 21:29, Нели Христова
217
Дмитрий Глуховски: Режимът в Русия се превръща в истинска диктатура
Снимка: БГНЕС

Руският писател на научна фантастика Дмитрий Глуховски обещава, че няма да спре да говори срещу Москва, въпреки че е заплашен от години затвор, след като му бяха повдигнати обвинения за критиките срещу войната в Украйна.

Авторът на популярния роман "Метро 2033", чието действие се развива в руините на московското метро след ядрена война, от месеци е под прицела на властите.

Дори в центъра на Европейския съюз, Франкфуртския панаир на книгата, Глуховски призна, че не се чувства в безопасност.

В интервю за АФП, писателят заяви, че живее в Европа и ще продължи да критикува, когато сметне за необходимо.

"Когато в Русия се случи нещо скандално, трябва да го коментирам", каза авторът. АФП съобщават, че Глуховски има охранители, които го придружават.

Глуховски се изказва срещу инвазията на Русия в публикации в социалните мрежи и в статии за западни медии. Той заяви, че начинът по който е станал обект на нападение, би бил „немислим“ преди няколко години.

"Режимът се превръща в истинска диктатура. Дори и един глас срещу него вече представлява опасност", каза той. "Когато режимът беше авторитарен, той беше много по-гъвкав."

Глуховски е попаднал в обсега на все по-широките репресии срещу инакомислието, които започнаха след нахлуването на Русия в Украйна.

Москва въведе закон, който налага големи присъди затвор за публикуване на информация за армията, която правителството смята за невярна.

През юни руски съд постанови задочния му арест. Той казва, че е обвинен в дискредитиране на руската армия и в политическа омраза към руския президент Владимир Путин.

Авторът и бивш журналист твърди, че ако се върне в родината си и бъде осъден, го очакват до 15 години затвор.

По-рано този месец Москва нарече автора "чуждестранен агент". Той разкритикува частичната мобилизация на Русия в подкрепа на отслабващите усилия на армията ѝ.

Този термин, напомнящ за "врага на народа" от съветската епоха, се използва широко срещу опоненти, журналисти и активисти за правата на човека.

"Реалността се превръща в абсурдна и гротескна много по-бързо, отколкото можехме да си представим", каза Глуховски на годишния панаир на книгата.

Вместо като "чуждестранен агент" писателят вижда себе си като "патриот".

Според Глуховски Русия иска да "стане нормална европейска държава, да остави старите си имперски амбиции и да се модернизира, просто да спре да потиска собствения си народ и да създава проблеми на съседите".

"Това, според мен, е най-патриотичното нещо, което може да се измисли", добави той.

Глуховски призна, че скорошните действия на руския съд са го накарали да бъде по-бдителен за потенциални заплахи, дори когато е извън Русия.

"Не можеш да се чувстваш в безопасност", казва той. Авторът припомни за отравянето на дисидента Александър Литвиненко във Великобритания, за което Лондон обвинява Москва. "Правилата, които важаха досега, вече не са приложими."

Авторът не вижда перспектива да се върне в Москва в близко бъдеще, тъй като се опасява, че ще бъде арестуван веднага след пристигането си.

Дори и да се върне, Глуховски смята, че много неща ще са се променили, тъй като Русия претърпява радикална трансформация.

"Няма да намеря страната, която обичам", споделя той.

Глуховски казва, че властта на Путин няма да продължи вечно. Той призовава хората да се държат, "докато тази гнила, фалшива диктатура не рухне".

"И тя ще се сгромоляса, неизбежно", казва авторът. "Защото тя се основава на лъжи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
6
 
4
 
! Отговори
Европо преди 1 година
Не може да си нео колония на САЩ и да си демокрация!
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се каже, че Путин (Шеломов) и Медведев (Мендель) са руснаци е върхът на наивността. На Путин чертите са някакви азиатски. То и Ленин е бил монголоиден евреин (Бланк). Сталин (Юда швили).
91
6
 
5
 
! Отговори
До 113 и 112 преди 1 година
Европейските държави и България не са демокрации! Демокрация е власт на народа, не власт от господаря в САЩ! Първо трябва да си независима държава за да имаш демокрация, а в Европа всички са васали на САщ!!
90
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България като е демократична та каква полза като загуби населението си разруши икономиката и армията си и накрая се распада като държава.
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 109 Демокрацията води до конкуренция между държавите които може да станат търговски и даже ядрени войни. Нищо добро няма от т. нар. западна демокрация. Който загуби от демокрацията и пазара става клошар и няма никакв шанс освен да умре бързо, защото не може да се лекува или храни.
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КГБ никога не е било руско. Те болшевиките никога не са били руснаци. Знае се от коя нация са. Такъв е и Путин. И жените им са такива. И на Путин жена му е такава. То толкова книги има вече по въпроса. След 1917 г. Русия никога не е била управлявана от руснак. Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев, всички до един са такива. Това не са руснаци. Те даже по кръв не са руснаци, а и по вяра не са руснаци. В днешно време Путин е набутал от тази народност навсякъде в администрацията. Пълно е на всички нива.
87
1
 
4
 
! Отговори
До 104 преди 1 година
А КГБ е руско нали? Значи работи за Русия, не за Чужда държава, като нашите политици!
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада не наказва руският народ, а наказва диктатора Путин. Е народа страда, защото живее в държава управлявана от военно престъпник.
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е диктатор убиец. Ама не бил марионетка. Ами напротив марионетка си е на КГБ.
84
3
 
5
 
! Отговори
До 100 преди 1 година
То в България уж има свободни избори, а може ли да се каже кого подкрепя народа?? Май никого не подкрепя, защото всички са продажни марионетки! Путин поне не е продажна марионетка и народа му го подкрепя!
83
4
 
4
 
! Отговори
Catch 22 преди 1 година
Ако Русия е диктатура, защо Запада наказва руския народ, санкционира го и ме забранява да пътува? Той народа е без дума и власт! Нали е диктатура и народа е жертва!А ако народа има власт, то това не е диктатура, а демокрация!
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато няма свободни избори не може да се каже кого подкрепя народа. То Путин може да каже каквото си иска,при липса на свобода в страната. Лукашенко също може да се хвали с "изборна победа" от 80%, но реално за него са гласували само 20%. Просто изборите са фалшифицирани.Същото е и в Русия. Няма реални свободни избори. В Русия в Думата няма реална опозиционна партия. Всички са креатури на забранената вече КПСС. Путин е чекист, и всичките там около него са чекисти. ЧК (КГБ, ФСБ) управлява Русия.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи признават, че досега не и било диктатура??
80
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
забравихте или умишлено да напишете за Израелското му гражданство
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България се оказа, че комунизмът е промил много мозъци и положението е олеле. Но нищо и тук ще се лее кръв. Дали Путин ще нападне, дали комунистите ще започнат да убиват хора, но на там се върви. Просто злобата на комунистите трябва да избие някъде. те виждат, че са малцинство и не могат да направят нищо, затова се върви към нов 9 септември, като пак ще се надяват на СССР. Мечтаят пак за "народен съд", концлагери, убийства без съд и присъда. Искат да се върне комунистическият режим.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи досега е била демокрация, а сега е истинска диктатура??
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи досега е била фалшива диктатура, а сега е истинска??
76
2
 
5
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 1 година
Боже колко много пропаганда има на този свят!
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 77 Тия като Кадиров . свършват като Кадафи и Садам!
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако мнозинството в Русия подкрепят диктатура, това още ли се води диктатура или демокрация? Все пак е волята на народа!