Кога приключва мобилизацията в Русия и ще бъде ли криминализиран отказа от участие в нея?

Москва ще отговори на Великобритания заради взрива в Севастопол
1 ное 2022 21:50, Нели Христова
126
Кога приключва мобилизацията в Русия и ще бъде ли криминализиран отказа от участие в нея?
Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин няма да подпише указ за прекратяване на частичната мобилизация. Неговият говорител Дмитрий Песков заяви, че руският президент се е "консултирал с юристи" и те са казали, че такъв документ не е необходим.

"В този смисъл въпросът е приключен. Частичната мобилизация е приключена", подчерта Песков.

Още по темата
Независими адвокати и правозащитници обаче предупреждават, че гражданите са обект на мобилизация, докато указът за спиране на мобилизацията е в сила и не е издаден нов указ за спирането ѝ. Ден по-рано Путин заяви, че "дори не е мислил за това". След Министерството на отбраната той обяви, че мобилизацията е приключила, след като са били призовани 300 000 души. Путин заяви в недоумение, че не знае необходим ли е указ след окончателното изявление на министъра на отбраната Сергей Шойгу за приключване на частичната мобилизация? Президентът на Русия заяви, че ще се консултира с юристи, с правни експерти.

По-рано военни експерти, сред които и американският Институт за изследване на войната (ISW), обясниха плановете на руските власти да спрат мобилизацията с факта, че идва ред на есенния набор, който бе отложен, защото се смяташе военните комитети просто няма да могат да се справят едновременно с мобилизацията и военната повинност.

Министерството на отбраната на Русия обещава да не изпраща наборни войници във войната в Украйна. Експертите на ISW обаче смятат, че военните заблуждават гражданите - не на последно място и за да предотвратят масовото избягване на военната повинност. "Почти сигурно е, че наборните войници ще бъдат изпратени в Украйна през март или април 2023 г., след като преминат обучение, а ако е необходимо, могат да бъдат изпратени и по-рано, за да реагират на промените на бойното поле", прогнозира ISW.

В същото време, докато Путин и Шойгу обявяват края на мобилизацията, медиите в Русия съобщават, че се подготвят изменения в руския Наказателен кодекс, които да криминализират избягването на мобилизацията. Сега тези, които не са се явили в службата за военна регистрация и набор и по този начин са избегнали възможността да бъдат изпратени на война в Украйна, ще бъдат заплашени само с глоба, докато според въпросните промени за бягство от мобилизацията се предвиждат 5 години затвор.

А ето и какво още каза Дмитрий Песков:

Участието на Великобритания в атаките срещу руския Черноморски флот и "Северен поток" не може да бъде оставено просто така, Москва ще обмисли следващите си стъпки.

Мълчанието на европейските столици за терористичното нападение на "Северен поток" е недопустимо, подобни действия не могат да останат без отговор. Русия все още не е взела решение дали Северен поток ще бъде ремонтиран, а експертите трябва да дадат становище.

Песков призова следи официалната позиция на Съвета на федерацията в дебата за деблокиране на Facebook и Instagram (забранени в Русия като собственост на корпорация Meta, която е призната за екстремистка в Русия).

Песков не знае дали Путин се е реваксинирал, но уверява, че са взети всички мерки за опазване на здравето на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 62 Как се помага на хора които вместо да се вдигнат срещу тирана бягат презглава извън Русия. Казват че от 700 хиляди до 1 милион са напуснали Русия зяряди мобилизацията. Ако тия 700 хиляди бяха отишли на Червения площад Путин щеше да избяга от Русия а не обратното.
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците помагат на украинците, но трябва да помогнат и на руснаците да се освободят от шайката на Путин. Както помогнаха на иракчани и либийци да се освободят от мракобесните си диктатори.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Главчо, колко мъже във фертилна възраст избягаха от прогнилата ви империя заради мобилизационната проверка на Путин? Останаха само тия дето нямат дори и тоалетна и серрат в дупка на двора при минус 40.
47
5
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Колко войни е спечелила Русия срещу Великобритания? Не се сещам за нито една. Но всичките войни в които Русия се е замесвала срещу Великобритания ги е загубила.
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх се чете в редовете на русофилските опорки.
45
7
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Леко, нежно и без много шум НАТО (САЩ и Великобритания) разположиха от Балтика до Черно море войскова групировка от около 240 000 души. Точно както през 1939-40-та година, Хитлер струпва войски пред границата на СССР под претекст "учения" След това историята я знаем - Красная Армия в Берлине. Ако някой си мисли че Путин проведе частична мобилизация заради Украйна, жестоко се лъже. Приемете това като вид проверка, тренировка и стиковка на отделните войскови сегменти.
44
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизацията ще приключи, когато американците посеят ядрени гъби из Маскве. Дано е по-скоро, че ми омръзна да гледам агонията на джуджето Путин.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва ще отговори на Великобритания заради взрива в Севастопол със сваляне на шалварите под коленете.
42
6
 
6
 
! Отговори
Свобода за Коми преди 1 година
Путин, джудже такова, махай се от суверенна република Коми!
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин шикалкави с мобилизацията. Ясно е че щом има действащ указ има и действаща мобилизация. Ако Путин издаде указ за край на мобилизацията това ще означава че при нужда от нова мобилизация ще трябва да издаде нов указ. Знаем какъв имиджов срив за Путин беше издаването на първия указ и каква вълна от млади и образовани мъже напусна Русия. За да не си причини нов такъв имиджов удар и нова вълна от бягащи от Русия, Путин изшикълкави че видите ли нямало нужда от указ са край на мобилизацията.
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия приключва 2025 година. След нея ще има Московия, Петербургия, Татария, Коми, Чечения и други суверенни държави.
39
1
 
1
 
! Отговори
Мечо пух преди 1 година
Запиши си час при мен за баланс на трета чакра,да можеш да осъществиш всичките си планове!!
38
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера писахте, че мобилизацията приключила днес пак пишете поредната простотия. Всеки ако поиска може да разбере каква е ситуацията на фронта а тя е ВСУ и Украйна ядат як бой по всички направления. В състава на Руските войски влезе 80К попълнение от тези мобилизанти над 150К минават подготовка и скоро ще се влеят в редиците на Руските сили. За Украйна предстоят много тежки дни те сами си избраха тази съдба.
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давай Вова! ...До последния руснак. Да си почине малко света от тая чума.
36
7
 
6
 
! Отговори
Дегенератистан преди 1 година
Тоталната ефективност на разпадащата се от корупция фашистка Русия - в Стерлитамак, град в Башкортостан, са мобилизирали като пушечно месо за войната доктор Ахмет Абубакиров, единствения детски неврохирург в огромен район. Кому са притрябвали неврохирурзи в онова блато - нали, копейки и матрьошки, които засипвате коментарите с нечовешките си диващини?
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Частичната" ще приключи скоро. После ще започне обикновената.
34
2
 
4
 
! Отговори
В понеделник преди 1 година
Кличко : Европа,дайте ни одеала и генератори дизел
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Когато САЩ използва ЯО, то вече бяха спечелили ВСВ и освен това само те притежаваха ЯО." - това не ги ли прави още по-смешни?
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако човек отвори в интернет карта на газифицираните места в Русия ще се изненада, че газифицирана е предимно югозападна Русия" - ще се изненада, ако не знае, че в централна и източна Русия живеят по 1 човек на квадратен километър като повечето са традиционни номади или общества живеещи в тундрата и отопльващи се на евтино електричество. Интересен факт е, че в Сибир тока е сред най-евтините в цял свят и много хора копаят бит койни.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизация за специална операция.