Какви са опасностите от твърде много власт в ръцете на един човек?

Политическата нестабилност се увеличава, смята Ричард Ран
8 ное 2022 21:22, Петя Славова
140
Какви са опасностите от твърде много власт в ръцете на един човек?
Снимка: БГНЕС

Политическата нестабилност се увеличава, а гражданите на света се страхуват все повече, с основание. Повечето от тях се стремят към правителство, което да гарантира защитата на личността и собствеността и да гарантира гражданските свободи. В края на ХХ век се смяташе, че тази глобална цел е постижима. Голяма част от света беше постигнала някаква форма на демократично управление, а защитата на личните и икономическите свободи беше във възход. Световната бедност намаляваше с бързи темпове, а икономическият растеж и възможностите се увеличаваха. Изглеждаше, че комунизмът и социализмът са се запътили към "пепелището на историята".

Това пише в анализ, публикуван във "Вашингтон таймс" Ричард Ран - председател на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC.

Русия се бе превърнала в некомунистическа, полусвободна пазарна и полудемократична държава. Китайската комунистическа партия изглежда еволюира към по-благоприятно и по-малко деспотично колективно ръководство. Общият пазар и еврото сякаш утвърждават Европа като демократична федерация с предимно свободен пазар. Индия се превръща в по-свободен пазар и по-демократична. Повечето латиноамерикански държави изглежда се отдалечават от социализма и се насочват към свободните пазари и демократичното управление. Дори много африкански държави изглежда се превръщат в демокрации на свободния пазар. Както винаги, проблемите оставаха, особено в Близкия изток, но и те изглеждаха решими.

Но само две десетилетия по-късно Русия има диктатор, който започна голяма война в Европа без основателна причина и заплашва света с ядрено оръжие. Китайците се отдалечават от колективното си управление и от лидер с ограничени във времето правомощия към пожизнен диктатор с увеличена власт. Европейците създадоха политическа и икономическа бъркотия, до голяма степен причинена от напълно нереалистични опити за осъществяване на екологични цели и все по-разширяваща се социална държава, без да се обмислят последиците от всяко действие.

САЩ са изправени пред безпрецедентна ситуация - президент, който може би страда от когнитивно разстройство, и вицепрезидент, който може би не е в състояние да се справи със задачата. Американските основатели не са предвиждали ситуация, в която може да се наложи да се вземат незабавни решения или страната да бъде унищожена (т.е. ядрени оръжия). Предположението е било, че ще има време за надлежно обмисляне преди вземането на критични решения.

Америка е имала късмет със своите президенти в критични моменти, тъй като начело са стояли интелигентни и мъдри хора, които са търсили съветите на своите много опитни членове на кабинета. Президентите Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн и Роналд Рейгън например се обградиха с едни от най-знаещите и способни хора. Всеки от тези президенти се вслушваше в съветниците си, но успяваше да прецени чии аргументи са най-разумни и след това бързо да вземе решение за начина на действие.

Сега Америка и повечето от другите държави не са така благословени. Централизираната власт, особено в ръцете на един човек, почти винаги води до катастрофа. Основна причина британците да се превърнат в най-великата световна сила е, че са имали слаби крале, което е довело до форми на колективно вземане на решения, благодарение на което Великобритания е избегнала много от грешките на други държави. Магна Харта от 1215 г. има за цел да отнеме властта от крал Джон и да даде възможност на по-нисшите благородници да разполагат с повече. По време на Славната революция през 1688 г. около 12 % от населението е получило права чрез парламента и съдилищата, което е достатъчно, за да попречи на повечето монарси да вършат истински глупости (Джордж III е изключение).

Много от континенталните европейци поддържат силни монарси, които най-често допускат големи грешки, водещи до премахването им (например Луи XVI във Франция и цар Николай в Русия). Шведите и другите скандинавци еволюират от изборни крале в епохата на викингите към все по-безсилни наследствени крале и кралици, като изборните парламенти придобиват власт отчасти за да действат като спирачка за неразумните действия на изпълнителната власт.

През последните девет века (и особено след голямото пренаписване на конституцията през 1848 г.) швейцарците са развили система, която в най-голяма степен отговаря на нуждите на хората, включително защита на личността, собствеността и гражданските свободи.

По-голямата част от управлението се осъществява на местно ниво (2 172 общини) чрез демократичен консенсус. Решенията, които не могат да бъдат взети на местно ниво, се вземат на ниво кантон (26 кантона), а малкото останали решения, като например отбраната, търговските и други договори, се вземат на федерално ниво. На федерално ниво има седем съветници, които управляват страната като равни с поетапен петгодишен мандат и на принципа на колегиалността - представляват основните политически партии. Те се редуват помежду си на ротационен принцип с титлата „президент“ за срок от една година. Тази система е осигурила на швейцарците несравнима стабилност и просперитет, както и никакъв култ към личността. Колективното и принудително взимане на решения ги е предпазило от много от неразумните и разрушителни действия, които други държави са извършили.

Всички знаят какви са опасностите от прекалено голяма власт в ръцете на един човек, както е видно в момента в Русия. Също така е обезпокоително да се види твърде много власт в ръцете на избран демократичен лидер или на демократично избрано мнозинство от една партия. Президентът Доналд Тръмп щеше да бъде много по-добър ръководител на държавата, ако някои от хората около него, като вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео, имаха възможност да смекчат някои негови изявления. Страната и светът щяха да бъдат по-спокойни, ако президентът Байдън беше просто един от няколкото равностойни, които са били избирани в продължение на няколко години.

Необходимостта от скромна промяна на нашата система вече е очевидна./БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските нацисти рушат и убиват собственото си население, а Русия спасява украинците и им строи домове, болници, училища, детски градини, праща им помощи , вещи, храна, всичко: ... Зверства ВСУ в Мариуполе - https://youtube/watch?v=csuThPqljLo
82
8
 
6
 
! Отговори
NEW рашизъм преди 1 година
Путин и Хитлер са едно и също лице!!! Дребно, злобно , кръвожадно и с мания за величие!!! Въвлече в безсмислена война целия си народ - шиэофрения на ента степен!!! Превърна Украйна в развалина!!! Върна руснаците в средновековието и това няма да му бъде простeно никога.
81
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Ако въпросният човек е патриот,ползата е голяма и дълговременна.Ако е бивша м.у.т.ра обаче,го отнася лошия материал.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не управлява тоя който го виждаш, а онзи който печата и управлява парите! Имената на враговете са излишни ,защото се менят .Този който управлява потоците на парите той определя ,закони и развитие на който си иска.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 104 по-скоро в Америка ще има гражданска война между либералите от сорта на блак леийф и американските патриоти
78
7
 
3
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
Когато власта в държавата попадне в ръцете на само един човек,тогава задължително се приема ,,Втората Поправка",за да може народа да мсвали узорпатора.А ако не се приеме ,,дъ секънд амендмент" правото всеки да има оръжия,тогава неминуемо ще дойде момент на гражданска война където двете страни ще бъдат Народа срещу добрите Полиртици.Русия не я чака нищо добро докато не се вдигнат на контра-революция срещу изроденият вече ленинизъм,което е равнозначно на терор.Набират наборници за да нападат чужда
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Байдън ли става въпрос? Питам за един приятел.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-опасен е този при когото са съсредоточени мнооого пари. Милярдерите си купуват който им трябва и ръководят даже правителства. Дали някой си въобразява, че старчока Байдън ръководи Америка, той вече себе си не ръководи, но е алчен и слуша, който трябва. Защо санкциите за Русия бяха отнемане на пари и имущество на руснаци, никой не мисли, а мисирките го нахъсват.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са опасностите за България, когато всичката власт е в ръцете на 175 човека?? Война, смърт, глад и студ!
74
1
 
2
 
! Отговори
максим преди 1 година
интересно.гледам оценката е добра.има разбиращи и болни.е,видим прогрес има.да,не всеки е запознат с радио- електрониката.навремето- татко ми каза,учи радиоелектрониката,морза.и аз му повярвах.сега имам връзка с радиолюбители от целия свят.и информацията ми е на 1000% повече истинска от на всички смешни световни агенции.голяма работа сме радиолюбителите.кажете на генчо дайнов и на пасито.*** и анализатори,не хочем.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па то от край време се знае какви са опасностите и какво се случва. Диктатурата още римляните са я практикували без особен успех. Сега си имаме дебелия с.кореец и Джоджака, след тях на ред са Турция и Китай, веднага след тях са Сърбия и Унгария. За малко и ние да влезем в тая група, ама за сега удържаме Бочко да ни яхне отново.
72
9
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Убийте Путин, за да се спасят човешки животи и световни икономики. Джоджето не знае на коя планета се намира и е в шизофрения. Психично болни не трябва да управляват. Волен Сидеров го пратиха вече в лудницата. Никой не му гледа и телевизията. Партията му вече не е в парламента.
71
0
 
2
 
! Отговори
максим преди 1 година
До Анонимени ран и андрюшата луканов,ги знаем.ама, какво остана за българия? костов ли,прокопиев ли,дончев ли,боко ли? кога ще се оправим? смешниците, христо иванов или. генерала му ще ни оправят?абе, не им вярвам, на тези мекерета.съд и белене.костовци,прокопиевци,боковци.всички на съд....то, много трябва да изреждам,но поне пенсионерите и обикновения работник,ще усетят промяна,някаква.гадове,колкото искаш.....народа трябва да каже. и скоро,ще се случи.повярвай.видов ден,иде....
70
1
 
1
 
! Отговори
максим преди 1 година
До ПРАВ Еда,прав си.няма спор.всичко е написано точно.
69
4
 
2
 
! Отговори
максим преди 1 година
мерси за информацията.много си компетентен.завиждам ти.и като дойда,т след няколко дни 300000 укроси, се готви да ги храниш,поиш,издържаш.и после ела и ми кажи,кой губи и кой печели,юнак!!!!
68
4
 
1
 
! Отговори
максим преди 1 година
руснаците, били купували дронове от иран и им пращали пленени американски оръжия!!!абе,хора,вие нормални ли сте? американците ,не могат да гъкнат на иран.появят ли се в залива и с обикновените c-300, с тях будет кончено.бива тъпоумие и демагогия,ама дайте да пораснем.какви дронове,прави русия,сега?умните хора не работят с уиндоус,гугъл,мозила,опера и не вярват на антивирусни програми.смешно................
67
4
 
3
 
! Отговори
Пешо СОЦ тракториста преди 1 година
До Анонимен 33 - Като Ви гледам ШАРЕНИТЕ ПАРАДИ , нали пак ние на стари години ще трябва да Ви оправяме демографията , че вие с розовите косички и панталонките с пухчета за нищо не ставате !
66
5
 
4
 
! Отговори
ПРАВ Е преди 1 година
1.Андрей Луканов - Глад и Мизерия .2. Жельо Желев и СДС - Глад , Мизерия и Загуба на Територии.3.Иван Костов и СДС - Глад , Мизерия , Загуба на Територии и Чужди Граждани Заграбили Български Земи .4.Бойко - Тотално Ограбване на България .5.Кирил Петков и Асен Василев - Узаконяване на горните Мафиоти .
65
5
 
2
 
! Отговори
максим преди 1 година
леля- слава севрюкова,отдавна го е казала. сново будет ссср.союз советских славянских республик.коя- е леля слава,няма да изяснявам.историята, я знае.историята, никой не може, да я промени.рано или късно-истината побеждава.на лъжата, краката са къси.на россия има 17 подземни града.скоро,ще дойде видов ден.ама не може да стреляш по донецк,луганск и да правиш фашистки паради на львов.говорим и за морал и човечност.укрите, погребват за втори път, героя-фашист-бендера.и унищожават своя народ...
64
4
 
5
 
! Отговори
максим преди 1 година
какви са, дълговете на сащ и англия.що- българия ,русия,виетнам,китай нямат колонии.кой е поробител? путин,брежнев,***,сталин,хрущчов,живков?