Какви са опасностите от твърде много власт в ръцете на един човек?

Политическата нестабилност се увеличава, смята Ричард Ран
8 ное 2022 21:22, Петя Славова
140
Какви са опасностите от твърде много власт в ръцете на един човек?
Снимка: БГНЕС

Политическата нестабилност се увеличава, а гражданите на света се страхуват все повече, с основание. Повечето от тях се стремят към правителство, което да гарантира защитата на личността и собствеността и да гарантира гражданските свободи. В края на ХХ век се смяташе, че тази глобална цел е постижима. Голяма част от света беше постигнала някаква форма на демократично управление, а защитата на личните и икономическите свободи беше във възход. Световната бедност намаляваше с бързи темпове, а икономическият растеж и възможностите се увеличаваха. Изглеждаше, че комунизмът и социализмът са се запътили към "пепелището на историята".

Това пише в анализ, публикуван във "Вашингтон таймс" Ричард Ран - председател на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC.

Русия се бе превърнала в некомунистическа, полусвободна пазарна и полудемократична държава. Китайската комунистическа партия изглежда еволюира към по-благоприятно и по-малко деспотично колективно ръководство. Общият пазар и еврото сякаш утвърждават Европа като демократична федерация с предимно свободен пазар. Индия се превръща в по-свободен пазар и по-демократична. Повечето латиноамерикански държави изглежда се отдалечават от социализма и се насочват към свободните пазари и демократичното управление. Дори много африкански държави изглежда се превръщат в демокрации на свободния пазар. Както винаги, проблемите оставаха, особено в Близкия изток, но и те изглеждаха решими.

Но само две десетилетия по-късно Русия има диктатор, който започна голяма война в Европа без основателна причина и заплашва света с ядрено оръжие. Китайците се отдалечават от колективното си управление и от лидер с ограничени във времето правомощия към пожизнен диктатор с увеличена власт. Европейците създадоха политическа и икономическа бъркотия, до голяма степен причинена от напълно нереалистични опити за осъществяване на екологични цели и все по-разширяваща се социална държава, без да се обмислят последиците от всяко действие.

САЩ са изправени пред безпрецедентна ситуация - президент, който може би страда от когнитивно разстройство, и вицепрезидент, който може би не е в състояние да се справи със задачата. Американските основатели не са предвиждали ситуация, в която може да се наложи да се вземат незабавни решения или страната да бъде унищожена (т.е. ядрени оръжия). Предположението е било, че ще има време за надлежно обмисляне преди вземането на критични решения.

Америка е имала късмет със своите президенти в критични моменти, тъй като начело са стояли интелигентни и мъдри хора, които са търсили съветите на своите много опитни членове на кабинета. Президентите Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн и Роналд Рейгън например се обградиха с едни от най-знаещите и способни хора. Всеки от тези президенти се вслушваше в съветниците си, но успяваше да прецени чии аргументи са най-разумни и след това бързо да вземе решение за начина на действие.

Сега Америка и повечето от другите държави не са така благословени. Централизираната власт, особено в ръцете на един човек, почти винаги води до катастрофа. Основна причина британците да се превърнат в най-великата световна сила е, че са имали слаби крале, което е довело до форми на колективно вземане на решения, благодарение на което Великобритания е избегнала много от грешките на други държави. Магна Харта от 1215 г. има за цел да отнеме властта от крал Джон и да даде възможност на по-нисшите благородници да разполагат с повече. По време на Славната революция през 1688 г. около 12 % от населението е получило права чрез парламента и съдилищата, което е достатъчно, за да попречи на повечето монарси да вършат истински глупости (Джордж III е изключение).

Много от континенталните европейци поддържат силни монарси, които най-често допускат големи грешки, водещи до премахването им (например Луи XVI във Франция и цар Николай в Русия). Шведите и другите скандинавци еволюират от изборни крале в епохата на викингите към все по-безсилни наследствени крале и кралици, като изборните парламенти придобиват власт отчасти за да действат като спирачка за неразумните действия на изпълнителната власт.

През последните девет века (и особено след голямото пренаписване на конституцията през 1848 г.) швейцарците са развили система, която в най-голяма степен отговаря на нуждите на хората, включително защита на личността, собствеността и гражданските свободи.

По-голямата част от управлението се осъществява на местно ниво (2 172 общини) чрез демократичен консенсус. Решенията, които не могат да бъдат взети на местно ниво, се вземат на ниво кантон (26 кантона), а малкото останали решения, като например отбраната, търговските и други договори, се вземат на федерално ниво. На федерално ниво има седем съветници, които управляват страната като равни с поетапен петгодишен мандат и на принципа на колегиалността - представляват основните политически партии. Те се редуват помежду си на ротационен принцип с титлата „президент“ за срок от една година. Тази система е осигурила на швейцарците несравнима стабилност и просперитет, както и никакъв култ към личността. Колективното и принудително взимане на решения ги е предпазило от много от неразумните и разрушителни действия, които други държави са извършили.

Всички знаят какви са опасностите от прекалено голяма власт в ръцете на един човек, както е видно в момента в Русия. Също така е обезпокоително да се види твърде много власт в ръцете на избран демократичен лидер или на демократично избрано мнозинство от една партия. Президентът Доналд Тръмп щеше да бъде много по-добър ръководител на държавата, ако някои от хората около него, като вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео, имаха възможност да смекчат някои негови изявления. Страната и светът щяха да бъдат по-спокойни, ако президентът Байдън беше просто един от няколкото равностойни, които са били избирани в продължение на няколко години.

Необходимостта от скромна промяна на нашата система вече е очевидна./БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
3
 
! Отговори
Единственият преди 1 година
руски университет в топ 100,е след 80 място...
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възпитавайте децата си отрано да ненавиждат Русия, Путин и всичко свързано с комунизма. Това е нормалният начин на мислене. Възпитавайте ги да се отнасят с пренебрежение към болните русофили. Това са едни болни хора.
41
6
 
4
 
! Отговори
Ако преди 1 година
Възраждане се изнесат в Русия и до една година никой не се върне, съм съгласен да се присъединим към РФ!
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде видяхте много власт в ръцете на един човек? Ако му отворите разговорите на Путин , те са предимно какво се е случило или какво ще правят за хората, какво ще създават , строят и т.н.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 - Но пък за сметка на това Америка и Англия са пълни с неграмотни младоци , което изравнява силите между поколенията ! Ние пак сме ЗЛЕ , защото ако е вярно ( както ти твърдиш за "дърртааците " ) добавим и НЕграмотниците като теб , и излиза че сме в доста ОКАЯНО състояние !
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България в годините на монархията си е била много добре. Нямало е партии. Царят си царува, гледал си е златото и царството. Хората са си живеели спокойно, без ограничения в пътуванията. Можело е да се местят да живеят, в който си искат град. Както в момента е било. Изведнъж обаче идва 44-та година и ни налагат един непознат за България и българския строй - окупиран комунизъм. Хиляди са избити, даже милиони.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Egвa ли e no-мaлko onacнo oт gaвaнe влacт нa npekaлeнo мнoro xopa и napтии! Cnpaвka, nocлegнитe ни napлaмeнти и npaвитeлcтвa...
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29Абе г***лош, ако бяхме толкова добре преди 9X1944 Чърчил от завист ли е съборил половин София?
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия е пълно с мъже, които се занимават с магьосничество. Има една такава интересна статия.
34
3
 
6
 
! Отговори
Леонид Илич преди 1 година
А какво правиха американските войници във Виетнам по-точно??? А в Абу Гариб???
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 - Каква е била преди 44-та - С ЦЪР-ВУ-ЛИ и волски каруци ! Прочети разказите на Йовков , и Бай *** на Алеко Константинов и ще разбереш ! Алеко Константинов е писател и белетрист , а не сатиричен театър ( в случай че не знаеш ) !
32
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можеше и България сега да е до САЩ и Англия - двете най-развити държави в Света. Но за жалост, комунизмът ни издърпа много надолу - както духовно, така и в интелектуалното развитие. Примерно в САЩ няма неграмотни дърртааци, докато в България е пълно. Хем са тъппии, хем и миризливии. Това в САЩ и Англия няма да го видиш.
31
0
 
3
 
! Отговори
Млад и Умен преди 1 година
До Възраждане - за3би, тоя дебилл не ми го пробутвай на мен
30
5
 
5
 
! Отговори
Краварски преди 1 година
приказки за лека нощ деца,свободно съчинение на тема "как прекарах лятната ваканция на селУ?"КраВашингтон Поузт предположи вероятно може би едва ли не евентуално между впрочем...
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска мерзавци. Най-вероятно САЩ и Русия ще предложат България на Турция.
28
10
 
2
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
България се нуждае от президентска форма на управление с безмандатен президент като Костадин Костадинов!! Само тогава ще можем да се оправим
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде замина президентската република на Радев.
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болните русофили няма ли вече да изчезнат от лицето на земята. Това са едни болни хора.
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спасението на България е президентска република!!
24
6
 
9
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
В България, ако властта се вземе от човек с качествата на Путин, стотици хиляди мазни префърцунени мекопишковци моментално ще се *** от страх, защото за първи път в живота ще им се наложи да се трудят.