Какви са опасностите от твърде много власт в ръцете на един човек?

Политическата нестабилност се увеличава, смята Ричард Ран
8 ное 2022 21:22, Петя Славова
140
Какви са опасностите от твърде много власт в ръцете на един човек?
Снимка: БГНЕС

Политическата нестабилност се увеличава, а гражданите на света се страхуват все повече, с основание. Повечето от тях се стремят към правителство, което да гарантира защитата на личността и собствеността и да гарантира гражданските свободи. В края на ХХ век се смяташе, че тази глобална цел е постижима. Голяма част от света беше постигнала някаква форма на демократично управление, а защитата на личните и икономическите свободи беше във възход. Световната бедност намаляваше с бързи темпове, а икономическият растеж и възможностите се увеличаваха. Изглеждаше, че комунизмът и социализмът са се запътили към "пепелището на историята".

Това пише в анализ, публикуван във "Вашингтон таймс" Ричард Ран - председател на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC.

Русия се бе превърнала в некомунистическа, полусвободна пазарна и полудемократична държава. Китайската комунистическа партия изглежда еволюира към по-благоприятно и по-малко деспотично колективно ръководство. Общият пазар и еврото сякаш утвърждават Европа като демократична федерация с предимно свободен пазар. Индия се превръща в по-свободен пазар и по-демократична. Повечето латиноамерикански държави изглежда се отдалечават от социализма и се насочват към свободните пазари и демократичното управление. Дори много африкански държави изглежда се превръщат в демокрации на свободния пазар. Както винаги, проблемите оставаха, особено в Близкия изток, но и те изглеждаха решими.

Но само две десетилетия по-късно Русия има диктатор, който започна голяма война в Европа без основателна причина и заплашва света с ядрено оръжие. Китайците се отдалечават от колективното си управление и от лидер с ограничени във времето правомощия към пожизнен диктатор с увеличена власт. Европейците създадоха политическа и икономическа бъркотия, до голяма степен причинена от напълно нереалистични опити за осъществяване на екологични цели и все по-разширяваща се социална държава, без да се обмислят последиците от всяко действие.

САЩ са изправени пред безпрецедентна ситуация - президент, който може би страда от когнитивно разстройство, и вицепрезидент, който може би не е в състояние да се справи със задачата. Американските основатели не са предвиждали ситуация, в която може да се наложи да се вземат незабавни решения или страната да бъде унищожена (т.е. ядрени оръжия). Предположението е било, че ще има време за надлежно обмисляне преди вземането на критични решения.

Америка е имала късмет със своите президенти в критични моменти, тъй като начело са стояли интелигентни и мъдри хора, които са търсили съветите на своите много опитни членове на кабинета. Президентите Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн и Роналд Рейгън например се обградиха с едни от най-знаещите и способни хора. Всеки от тези президенти се вслушваше в съветниците си, но успяваше да прецени чии аргументи са най-разумни и след това бързо да вземе решение за начина на действие.

Сега Америка и повечето от другите държави не са така благословени. Централизираната власт, особено в ръцете на един човек, почти винаги води до катастрофа. Основна причина британците да се превърнат в най-великата световна сила е, че са имали слаби крале, което е довело до форми на колективно вземане на решения, благодарение на което Великобритания е избегнала много от грешките на други държави. Магна Харта от 1215 г. има за цел да отнеме властта от крал Джон и да даде възможност на по-нисшите благородници да разполагат с повече. По време на Славната революция през 1688 г. около 12 % от населението е получило права чрез парламента и съдилищата, което е достатъчно, за да попречи на повечето монарси да вършат истински глупости (Джордж III е изключение).

Много от континенталните европейци поддържат силни монарси, които най-често допускат големи грешки, водещи до премахването им (например Луи XVI във Франция и цар Николай в Русия). Шведите и другите скандинавци еволюират от изборни крале в епохата на викингите към все по-безсилни наследствени крале и кралици, като изборните парламенти придобиват власт отчасти за да действат като спирачка за неразумните действия на изпълнителната власт.

През последните девет века (и особено след голямото пренаписване на конституцията през 1848 г.) швейцарците са развили система, която в най-голяма степен отговаря на нуждите на хората, включително защита на личността, собствеността и гражданските свободи.

По-голямата част от управлението се осъществява на местно ниво (2 172 общини) чрез демократичен консенсус. Решенията, които не могат да бъдат взети на местно ниво, се вземат на ниво кантон (26 кантона), а малкото останали решения, като например отбраната, търговските и други договори, се вземат на федерално ниво. На федерално ниво има седем съветници, които управляват страната като равни с поетапен петгодишен мандат и на принципа на колегиалността - представляват основните политически партии. Те се редуват помежду си на ротационен принцип с титлата „президент“ за срок от една година. Тази система е осигурила на швейцарците несравнима стабилност и просперитет, както и никакъв култ към личността. Колективното и принудително взимане на решения ги е предпазило от много от неразумните и разрушителни действия, които други държави са извършили.

Всички знаят какви са опасностите от прекалено голяма власт в ръцете на един човек, както е видно в момента в Русия. Също така е обезпокоително да се види твърде много власт в ръцете на избран демократичен лидер или на демократично избрано мнозинство от една партия. Президентът Доналд Тръмп щеше да бъде много по-добър ръководител на държавата, ако някои от хората около него, като вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео, имаха възможност да смекчат някои негови изявления. Страната и светът щяха да бъдат по-спокойни, ако президентът Байдън беше просто един от няколкото равностойни, които са били избирани в продължение на няколко години.

Необходимостта от скромна промяна на нашата система вече е очевидна./БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
4
 
! Отговори
максим преди 1 година
да,вефа е страшен радиоприемник.по- чувствителност и селективност, бие много японци.българския мореплавател- николай джамбазов,пише за него в книгата си -тангра в океана.хубаво е човек,да разбира от електроника и да е конструирал няколко приемника ,пък дори и детекторни в живота си.българската соната а и студио,също са приемници на световно ниво.ей,радиозавода в велико търново,ги правеше!!!спомени ,история!
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иддиотт. За либертарианци като Ричар Ран, идеалът за либертарианска държава е Индия.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това е президентско управление, решенията са колективни, зависят от доста хора и обстоятелства, отговорността е на един човек - президентът! Русия, Китай, САЩ също!, монархии! Е правителство се сваля, президент малко трудно! Комунистите захапят ли кокъла, не го пускат лесно! Няма по лошо от комунизъм!, дикта-тура и те-рор!, 45 стигат, никога повече не бива да се допуска! Хората трябва да ценят свободата и правата си!
60
4
 
2
 
! Отговори
максим преди 1 година
гледам, някакви смешници пишат за миг-29 смехории.те само на картинка са го виждали.нямат понятие от авионика,радиолокация,катапулти,но пишат.учили хората.имат и няколко висши,но съвършенно голи.абе, дайте да пораснем и да си отворим очите за истината.няма по- добри самолети от руските.ако чакам- събито,шаламана или оня *** ,професора-тагарев,да ме учат на електроника и авионика,по добре да умирам.младите,това е истината.кожедуб и покришкин,са герои!!!
59
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Можеше и България сега да е до САЩ и Англия - двете най-развити държави в Света. Но за жалост, комунизмът ни издърпа много надолу" ------------- Можеше, само ни трябваше пиратски флот, колонии и 500 години грабеж по континентите.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РозаНикъде не управлява един човек, както в малка България Бойко ви управлява, нито в Русия, нищо в щатите това се случва, в щатите си управляват съветници, не чакат на президента само, в много други държави е същото, един човек е трудно да управлява сам и не е възможно.
57
0
 
2
 
! Отговори
Нямате представа преди 1 година
колко е готино да имаш ВЕФ!
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Възпитавайте децата си отрано да ненавиждат Русия, Путин и всичко свързано с комунизма. Това е нормалният начин на мислене. Възпитавайте ги да се отнасят с пренебрежение към болните русофили. Това са едни болни хора." ............................, да, много "умно", няма що, че да предизвикаме още войни и хаос, икономически колапс, смърт, че дори и риск за нашите държави в Европа! Повръща ми се от тази русофобия, защото ни доведе до никъде, до безпътица, загубихме милиарди и неосъщ
55
4
 
1
 
! Отговори
максим преди 1 година
привет,на разумните хора!!!гледам, професора- генчо дайнов,героя на дойче веле.нещо, много се е разгорещил! прическа,татуировки!!! говори ми,че руснака почнал да изкупява фризери и перални за електроника! е,бива да си нагъл,жалък и смешен,ама,чак пък толкоз!!!......не е виновен човека.няма понятие от електроника.язък за баща му.учил го толкоз години.и професор го направил.ама ней се.от сяка *** не става хирург или летец.........абе с една дума жалки смешници.ужас!!!господ да не го наказва.
54
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ето как Те тези убийства вървят откакто Коломийски със Зеленски взеха властта, не само убийства, но и тотална анархия и престъпност върлува в Украйна!
53
0
 
19
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Ами опасността от твърде много власт в ръцете на един човек е това,че този човек почва да се смята за непогрешим!Има безброй примери за това в историята,още от древните времена.Един човек не трябва да има прекалено много власт,нито да управлява прекалено дълго време!
52
3
 
5
 
! Отговори
До хемус преди 1 година
В Сърбия, тогава толкова,, лошо"беше, че нито един сърбин не притича в София...
51
4
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Верно бе! Преди 23 години защо не бяхте солидарни със сърбите,който за разлика от " зелените човечета",наистина са ни братя?.Тогава националисти като Милошевич и ген Ратко Младич, излязоха злодеи! И не се сещам да сме посрещали сръбски бежанци по-хотелите им! Сърбите поне имаха гордост и избягаха да БАЧКАТ на запад,а не да разиграват сълзлив театър
50
5
 
10
 
! Отговори
Ти говориш глупости преди 1 година
гадеееен русофил! Моята баба живееше и в този период и казваше, че няма по-хубави години за нея от тези преди 44-та година. Казва - обръщахме се към нашите учители с "господине" и "госпожо", а изведнъж другарю и другарке. ПРИМИТИВНОСТ! Пътували са навсякъде без ограничение. Ходили са на Запад съвсем спокойно. Работили са хубави професии. А комунизмът изведнъж ги смъква надолу.
49
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
За да си отговорите на въпроса, питайте Урсула.
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименГлупости, царя не си е царувал преди 1944 г., пак партиите и чужденци са управлявали и налагали волята си, а ти дори не знаеш, че царя не е бил до 1944 г., а до около 1948- 1949 година в България, през нацизма , хората са гладували, нацистите са ни ограбили стоките и фабриките и селското стопанство, банките и те са фалирали, хората са били на газени лампи, без елекричество и модерни пътища, орали са с рала и волове, а не с трактори и механизация и още и още!
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е първа икономическа сила още от 1871 г. по време на управлението на републиканеца Ръдърфорд Хейс. Особено когато Джйемс Кларк Максуел открива интензитета и вече САЩ се превръща и в енергийна държава.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52. Значи, според теб, нормалният начин на мислене е да ненавиждаш?! Похвално откровение. И кой е болен?
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aм'чи, т'вa e цялaтa иcтopия нa CAЩ, бe...
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обязателно трябва да се добави "без основателна причина". А какви са основателните причини за всички войни, които САЩ разпалиха по света? Няма ли да ни светнете? Каква е основателната причина 72 дни да сипят бомби над Югославия? Защо ръсиха там уран? Стига сте се правили на луdi.