Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев

ФСБ твърди, че е участвал в операция за отвличане на руски военни самолети
26 дек 2022 16:30, Анисия Иванова
403
Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев
Снимка: БГНЕС

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия. Това е обявено на уебсайта на руското вътрешно министерство, съобщи ТАСС.

На уебсайта на министерството се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс".

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен, уточнява БГНЕС.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грозев не е журналист а престъпник. Щом го издирват значи има сериозна причина.
272
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До РадевСкоро ще те мобилизират.
271
11
 
18
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Другари, няма да защитим сънародника си. Освен това той е и разследващ журналист. Да се снишим и да си трайкаме, за да не дразним Вова.
270
12
 
23
 
! Отговори
Трампа преди 1 година
Ще разменим Бг путинистите, срещу Грозев. Путин има нужда от стотици тонове безмозъчно пушечно месо за фронта.
269
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е тоталитарна държава обречена винаги да е догонваща.
268
9
 
19
 
! Отговори
дааа преди 1 година
И този е невинен,нали.Ами той е гражданин на " държавата на невинните".
267
36
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платено от запада журналистче... Явно е станал лаком и е решил да сучи от много места...
266
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер." -- по-скоро като циркова ***.
265
26
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той не е журналист, а американски прислужник-вредител, няма нищо общо с България. Можете да го обработите с новичок. Ще ви бъдем много благодарни.
264
27
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се обвърже със сатанинските американски щати, след това си лиже р.аните. Далеч от us крадливата о.рда. Ще им се наложи да осъзнаят, че всички цивилизовани държави по света започват да ги отбягват и богатството им ще се стопи като ланския сняг.
263
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям българин!
262
23
 
27
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До Анонимен - грозев е един гнъсен изрoд, готов да залее с помия всеки, са шепа смачкани долари. Болната му русофобия и чудовищните лъжи, които тиражира заради нея, са известни на всички. Самолетът, свален от yкрите, което тоя и подобните нему приписват на руснаците, т.нар. "отравяне с Новичок" на скрипал и предателят навални и т.н. и т.н. Че и нагъл мерзавецът - не знаел защо го търсят. Ти се радвай, че те търсят легално, вместо да те сгащят някъде и да ти пръснат първо газерът, после тиквaта
261
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"най ценното богатство на една държава е свободната работлива личност" , а пък американските крадци знаят начина как да ги ограбят тези личности и да ги оставят като просяци -- чрез предателите по върховете на държавата и всякакви грозевци готови за жълти стотинки да пълзят пред всеки американски пръдльо.
260
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък очаквам българите да поискат сметка на хрантутите в парламента, които подариха милиони за американската война в украйна. И гласуваха по-нататък парламентът да не се занимава с помощи, а правителството да може да ги отпуска без да иска разрешение от никого, нито пък да дава информация за това. Просто ще ни източват бюджета и ще финансират украйна когато им наредят от фашингтон. Нека затварят болници, училища и др. защото нямало пари за тях.
259
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали не е по-точно, вместо "гнусно американско слугинче", ако е "гнусна американска държанка"??
258
9
 
18
 
! Отговори
Me преди 1 година
Сега, очакваме нашата държава да защити своя гражданин. Да видим реакцията на президента и правителството.
257
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към FBI :Как така няма да ги чуем и видим, нали световната преса от близо седеше че бяха болни, натровени?? А и защо ли пък тъй с нови имена:-((?? Дали от страх пред руснаците или от всеки, познал ги и разбращ, че нищо им няма??
256
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз лично съм щастлив, едно гнусно американско слугинче ще си получи заслуженото, подобно на много други като него.
255
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грозев е един от най-достойните българи в наше време! С ясна политическа и морална позиция. И не го е страх да участва в разследвания, които могат да бъдат опасни - справка Литвиненко, Скрипал и много други умрели при странни обстоятелства врагове на Кремъл.
254
16
 
25
 
! Отговори
Мел Г. преди 1 година
Поздравления за това момче, да се опълчи срещу това зло. Продължавай смело и дано има повече такива хора.