САЩ: Не съжаляваме за масовите жертви при удара в Макеевка

Ще продължим да предоставяме военна помощ на Украйна, заяви Джон Кърби
5 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
509
САЩ: Не съжаляваме за масовите жертви при удара в Макеевка
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати не съжаляват за масовите жертви на руски войници при украинската атака над Макеевка, заяви Белият дом.

Новогодишната атака удари сграда в окупирания източноукраински град Макеевка, която е била използвана като казарма. Русия официално призна, че е имало 89 смъртни случая - необичайно голям брой - докато военните на Украйна изчисляват, че са загинали близо 400 войници.

След обвинения на Русия относно използването на доставено от САЩ оръжие от украинските защитници, включително при удара в Макеевка, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че Русия е виновна.

Няма "никакво съжаление от страна на администрацията. Това е война. Те (украинците) са били нападнати и те отвръщат на удара и се защитават", каза Кърби. „Руските войници на тяхна територия са легитимни цели за украинските военни, точка.“

Още по темата

Кирби не даде оценка на жертвите при нападението, за което всички страни са съгласни, че е било необичайно фатално, дори по кървавите стандарти на вече повече от 10-месечната руска инвазия.

„Няма да навлизам в броя на жертвите. Това е война. И в момента е в особено кървав етап“, каза той.

Кърби също отказа да коментира ролята в атаката на РСЗО HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

„Ние сме и ще продължим да им предоставяме видовете системи и помощ, от които се нуждаят, за да се защитят. И да, това включваше HIMARS в миналото и може да включва още HIMARS в бъдеще“, каза Кърби. „Нека бъдем наистина кристално ясни. Това е война на Русия срещу Украйна“, каза Кърби.

Той отхвърли като "пълни глупости" твърденията на президента Владимир Путин, че войната на Русия наистина е срещу Съединените щати, срещу Запада като цяло или е „екзистенциална“ заплаха.

„Тук става въпрос за руска инвазия в Украйна. И Русия е тази, която я започна. Русия е тази, която избива украинския народ“, каза Кърби. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
1
 
2
 
! Отговори
ТРИБУНАЛ ЩЕ ИМА! преди 1 година
СЛЕД УЖАСЯВАЩОТО ПРИЗНАНИЕ НА МЕРКЕЛ ЗА КОВАРНИЯ ЗАГОВОР ЗА ПОДПАЛВАНЕ НА ВОЙНАТА С/У РУСИЯ, ОТ ТОЗИ МОМЕНТ НАТАТЪК ВСЕКИ ДЪРЖАВНИК , КОЙТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗПРАЩА ОРЪЖЕ НА КИЕВСКИЯ РЕЖИМ , ЩЕ БЪДЕ ИЗПРАВЕН ПРЕД ВОЕННИЯ ТРИБУНАЛ ЗА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!! ДОПУСКА СЕ ,ЧЕ ПРЕДИ ПРИЗНАНИЕТО Ѝ , ГОСПОДАТА НЕ ЗНАЕЛИ ИЛИ СА БИЛИ ЗАБЛУЖДАВАНИ !!НЯКОИ ОТ ТЯХ ЩЕ ПОСЛЕДВАТ СЪДБАТА НА МИЛОШЕВИЧ!!!
291
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Попитайте американците съжаляват ли за избитите виетнамци афганистанции иракчани сърби и най-вече милионите индианци много смешно държавата избивала и продължава да избива най-много хора на земята била най-демократична приглася и германия с геройствата на хитлер голяма демокрация няма що към такава ли се стремим
290
4
 
7
 
! Отговори
Морския преди 1 година
На всяко действие има еднаква по сила противодействие!Закон на физиката и в живота!Няма как едни да нападат и убиват ,а другите да си мируват!
289
6
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Те и сирийците и палестинците не съжаляват за жертвите в щатите на 11.09.
288
5
 
16
 
! Отговори
Фантом преди 1 година
ЕС,НАТО,САЩ -ВСЕ ЛАЯТ КАТО УНИЯ КУЧЕНЦА ДЕТО НЕ ХАПЯТ ЗАЩО НЕ СЕ ИЗПРАВЯТ СРЕЩУ ПУТИН И ЗАЩО ИМ ДАВАТ ТЕХНИКА КОЯТО НЕ РАБОТИ ТОВА Е СТРАХ ОТ РУСИЯ И КЪДЕ ИМА ВОЙНА БЕЗ АМЕРИКА ??????
287
14
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Товарищ" българин" ядрено слънце ще изгрее в празната ти глава. Руш...ля....ц...ите знаят много добре какво ще им се случи ако посмеят.
286
3
 
5
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Да бе ще съжаляват , нали руснаците плащаха за убит американски войник в Афганистан. ***.
285
1
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Напротив руски *** когато всички големи държави и част от света понесат военно удари на собствените си територии тогава ще има мир
284
6
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Днес ли лъже или световните агенции? Вчера съобщиха , че САЩ са казали , че нямат нищо общо с този терористичен акт в Макеевка!
283
5
 
33
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Когато изгре е ядреното слънце над вашенктон ще настане мир и спокоиствие
282
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия излезе зс миг от украйна САЩ веднага ще влезе с войски. Подлъгват Русия да излезе влизат те .
281
8
 
11
 
! Отговори
каскет смачкан преди 1 година
"с цел глобален контрол над човечеството........" пази си чертежите на външната тоалетна, че НАТО ги търси :)
280
8
 
4
 
! Отговори
до 339 преди 1 година
Хубавите времена са на свършване. Човеците несме много мъдри но нашето ДНК е достатъчно мъдро за да осъзнае че войните водят до прогрес и просперитет и най вече до отцеляване на нашия вид през хилядолетията. Не случайно войната е нормалното съществуване на човечеството а мирът е времето през което се възстановяваме от предишната и подготвяме за следващата война.Така ,че със сигурност няма да свършим като мишките от експеримента !
279
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вселена 25 или как раят се превърна в ад.
278
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук не става въпрос за американските граждани, които са същите пешки като нас. Става дума за военнопромишления комплекс на САЩ вероятно свързан с други военни организации не само в НАТО с цел глобален контрол над човечеството. Добре, че не създадох деца! Бъдещето на човечеството е по-трагично от най-варварската история досега.
277
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах защо руснаците загубиха толкова лесно битката в космоса? Ясно е, че Илон Мъск е прокси на Пентагона, но всички руски сателити ли унищожиха американците? Военнопромишления комплекс на САЩ най-вероятно ще победи, но това ще е пирова победа за човечеството. Човешкото съзнание създаде технология за поробване, а не за развитие на хората. Или наистина извънземните затриват хората.
276
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не съжаляват си заслужават нов 11 септември
275
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
споко бе сега пък Русия ще избие 200 украинци и ФАЩ пак ще се радват
274
7
 
27
 
! Отговори
ххх преди 1 година
Че кога са съжалявали за нещо...за избите иракчани ли или виетнамци или пък за украинците...камо ли за руснаци
273
4
 
26
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 1 година
САЩ вече открито си поемат отговорност за атаката. Ми то парите-Натовски,оръжията-Натовски,мУнициите-Натовски,телекомуникациите-Натовски,разузнаването-Натовско,командването-Натовко,даже консервите с боб и телешко са Натовски,ако не вярвате има снимки в телеграм.Само смъртниците -Украинци. Единствено Путин си въобразява ,че се бие още С Украйна .НИКОЙ ДРУГ!!!