Ще спасят ли Русия новите "приятели" на Кремъл?

Турция, Индия, Китай - Русия трескаво търси с кого да замести Запада като търговски партньор
Обновена: 11 май 2023 11:26 | 29 яну 2023 21:00, Красимир Ангелов
371
Ще спасят ли Русия новите "приятели" на Кремъл?
Снимка: БГНЕС

Турция, Индия, Китай - Русия трескаво търси с кого да замести Запада като търговски партньор, но нейните нови "приятели" не са безкористни. Те не се колебаят да се пазарят, а позициите им се засилват все повече, пише в свой анализ DW.

Турция ги умее тези неща - тя не просто се позиционира като посредник в конфликта между Русия и Украйна, но и се възползва от възможностите, които войната ѝ предоставя, пише германският "Ди Велт". Така например Анкара е настояла пред "Газпром" за над 25 процента отстъпка в цената за енергийните доставки през 2023-а година, както и за част от миналогодишните, съобщава агенция "Блумбърг".

Още по темата
Но Турция не е единствената страна, която е в толкова силна преговорна позиция спрямо Москва - Китай и Индия също се възползват от тектоничните промени в руската икономика и все по-често диктуват условия и цени на Москва.

Удвояване на търговията между Турция и Русия

Заради ограничаването на енергийния износ за Западна Европа, Турция се превърна в най-големия потребител на руски газ. Той покрива 45 процента от вътрешното ѝ потребление. Обемите на стокообмена между Русия и Турция се удвоиха и Москва се превърна в най-големия търговски партньор на Турция, измествайки Германия.

Анкара, от своя страна, вече е третият най-голям вносител в Русия след Китай и Беларус. Не всички стоки, които официално влизат оттам обаче са турски - част от тях са от Европа или от САЩ и официално не могат да бъдат внасяни заради санкциите.

В анализ за огромната промяна в икономическите позиции на Русия американското списание "Foreign Policy" посочва, че през 2021-а година 83 процента от руския газ са отивали за европейските страни. А общият износ на петрол и газ е носил около половината от приходите в хазната. С приближаването на годишнината от инвазията на Путин обаче става очевидно, че Русия окончателно е загубила някогашната си икономическа мощ, коментира изданието.

Европа не може да бъде заменена толкова лесно

Путин не разполага с лостове и не може да замени Европа като търговски партньор, пише "Foreign Policy": "Той открива по трудния начин, че за потребителите е много по-лесно да заменят ненадеждните доставчици на суровини, отколкото за доставчиците да намерят нови пазари".

Предишните руски годишни приходи от 150-те милиарда кубически метра газ по тръбопроводи за Европа са заменени от едва 16 милиарда за Китай, както и от дребни печалби от продажби на втечнен природен газ на световния пазар, пише още изданието. Китай не разполага с достатъчен капацитет на тръбите, за да поеме повече количества за още поне десетилетие, а и предпочита местни и диверсифицирани източници на енергия.

Изданието обръща внимание и на още един важен външнополитически аспект: Кремъл не е в състояние да накара Саудитска Арабия да намали сериозно производствените квоти на ОПЕК+, както тя направи през октомври миналата година. Причината е, че Вашингтон е замразил изпълнението на важни за Рияд оръжейни и технологични сделки.

"Едностранна зависимост от няколко държави"

"Ако между Русия и традиционно най-важния ѝ търговски партньор - Европа - винаги е съществувала взаимна зависимост, то сега страната изпада в едностранна зависимост от няколко държави", коментира пред "Ди Велт" Михаил Крутичин от консултантската компания "РусЕнерджи".

През първите десет месеца на 2022-а година стокообменът между Русия и Китай е достигнал рекордните 153,9 милиарда долара - увеличение с една трета. Пекин може да замести много, но не е толкова водещ в технологическо отношение, колкото е Западът, коментира по този повод Александър Широв, директор на Института за икономически прогнози към Московската академия на науките.

Преди войната на Китай се е падала около една четвърт от руския внос, докато сега този дял трябва да е "много повече от една трета, може би 40 процента", смята Ика Корхонен, директор на Института за икономиките в преход към Финландската централна банка. Според него това означава, че никоя страна не е толкова зависима от вноса си от Китай, колкото Русия. Единственото изключение вероятно е Северна Корея.

Още по-силни позиции за новите "приятели" на Кремъл

Индия също купува все повече нефт и газ от Русия - включително заради недоволството си, че западните санкции не са отчели развиващите се страни и са повишили цените на енергията, пише "Ди Велт". В крайна сметка покупките на руски петрол от Ню Делхи са надхвърлили един милион барела дневно или около 10 на сто от руската енергийна суровина. Така Москва е успяла да измести Ирак и Саудитска Арабия на индийския пазар.

Но откакто в началото на декември Европейският съюз наложи ембарго върху износа на руски петрол по море и ценови таван, исканията за отстъпки от новите партньорите на Москва стават все по-настоятелни. А от пети февруари влиза в сила и още една мярка на Запада - забрана върху износа на руски петролни продукти. Тя ще засили още повече позициите за преговори по цените на Китай, Индия и Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много по-важен е въпроса, ще спаси ли някой Запада, защото все по-бързо и неотвратимо започна да запада. В САЩ е в действие най-голямата екологична катастрофа в историята, а там налагат цензура, за да не се разбере. Всички васали на САЩ и самите САЩ са затънали в корупция и финансовата им система издиша. А там вместо да се вземат в ръце и да си оправят бакиите, все нови и нови воденични камъни си слагат на шията и постоянно си тикат гагата в работите на другите.
232
1
 
3
 
! Отговори
евала преди 1 година
45% ОТ РУСИЯ И 55% ОТ САУДИТЕ, ИРАН И САЩ. Е ТОВА Е ДИВЕРСИВИКАЦИЯ И ВСЕКИ ЩЕ ИМ СВАЛЯ ЦЕНИТЕ, ЗА ДА МУ ВЗЕМАТ СТОКАТА, А НАШИТЕ БАЛАМ...УРНИЦИ, СЕ ОТКАЗАХА ОТ ЕВТИНАТА ГАЗ И СЪЩАТА + 30% КОМИСИОН ПРЕЗ ТУРЦИЯ - ЕВАЛА.
231
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво значение има за вас дали спасят или не. Помислете за себе си
230
18
 
30
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Ще престанат ли родните журналисти,да пишат небивалици по поръчка на западните им господари?
229
14
 
11
 
! Отговори
Bg преди 1 година
Ако дойдат пак руснаците ги виждам надупени днесаджиите да хвърлят цветя по тях или в последен напън да получат политическо убежище у на запад, да изригнат с някоя "свободна" русофобска статия. Леле какви широки халки имат тея ора бре....
228
18
 
32
 
! Отговори
Даниел преди 1 година
До Анонимен 57 - Германският парламент, германският народ и целият свят знаят много добре кой спаси Германия. Ако не бяха Щатите, Германия щеше да бъде руска колония. Страните от бившия соЦ лагер също щяха да бъдат руски колонии.
227
10
 
21
 
! Отговори
NO FAKE преди 1 година
Да не забравяме кой е собственика на сайта не очаквайте обективност в статиите по скоро си е един вид пропаганда !
226
31
 
26
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Умеели да се пазарят? А т. Нар. "Колективен и развит Запад" не се пазари? Айде моля ви се! Има известна истина, защото когато може Западът не се пазари, а нарежда или заповяда, инсталира марионетки и т.н. Също така дава напразни обещания... В другите случаи си се пазари. Така че айде малко по сериозно Ди Велт ли сте, кви сте.
225
12
 
27
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До БПФАлоу, мин. заплата в Русия е 340 лв., я се скрий!
224
32
 
61
 
! Отговори
Аман от подлогите преди 1 година
Кой каза,че Русия се нуждае от спасение?Българските продажни медии пишат само глупости!Европа има нужда от спасение,...за пореден път!
223
27
 
30
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До 225: цените в Русия са два пъти по-ниски от нашите при равна средна работна заплата, ама ние сме два пъти по-добре? Ти само доказваш, че русофобщината е тежък ментален недъг...
222
24
 
33
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Хахахаха, сигурно Западът беше "безкористен приятел" на Русия ??? След това начало на пасквилчето защо да чета нататък? Нали западът щеше да изолира Русия? Но се провали, затова са тия писъци сега.
221
20
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези през всички времена са се сприятелявали с другите НАСИЛА. Никой, никога не е другарувал с тях доброволно. Защо ли. Ако имаш нормално общество и стандарт, всички ще тръгнат към теб. Собственият им народ емигрира от векове. Неандерталци жалки
220
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покайте се грешници, иде края на света.
219
29
 
13
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
До Анонимен....ако беше чувал за финансови потоци а не само за финанси, щеше да знаеш, че буфера ИМ се пълни всеки ден и просто трябва да харчат по-малко отколкото ПЪЛНЯТ за да клекне запада! Защото буфера за запада заминава за париране на инфлацията с измислени отстъпки и даже се стопява от покупката на горива на високи цени, които трябва да са високи за да клекне европа и да се примоли за кравария! Тоя път номера с кризата няма да мине така леко,а Калеко?
218
42
 
43
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Разпадът на русия е НЕИЗБЕЖЕН!
217
24
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя РАсия може да се разпадне ноРУсия ще се уголеми
216
3
 
7
 
! Отговори
А-я преди 1 година
До КосмонавтТолкова, колкото са и американски
215
32
 
37
 
! Отговори
r преди 1 година
От цялата дандания ще намажат китайците.Скоро цялата азиатска част на Расия ще бъде превзета икономически от Китай и Расия ще се разпадне.
214
22
 
40
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Ало, Афторе, само да попитам - има ли безкористни приятели? Ти в кой свят живееш?Хайдеда обърнем картинката - ФАЩ безкористен приятел ли е на натовска Европа?Така, че забрави за "безкористното" приятелство. Всичко е интереси, добре го е казъл накой си у нас "Интересът клати феса"! Ха, сполай те Афторе.